Curiozități agrifood – 28 octombrie: Când suntem în avion, mâncarea are un gust diferit

mancare avion Colaj G4Food
În timpul zborului, percepția gustului și mirosului se modifică din cauza mai multor factori specifici mediului din avion.
La altitudinea de croazieră (aproximativ 10.000 metri), cabina avionului are o presiune mai mică și o umiditate extrem de scăzută, care usucă membranele nazale și gura. Acest lucru scade sensibilitatea receptorilor de miros și gust. Studiile arată că, în aceste condiții, percepem mai puțin intens gustul sărat și dulce.
Sunetul constant al motoarelor afectează și el percepția gustului. Un studiu realizat de Universitatea Cornell a arătat că zgomotul de fond intens poate diminua percepția gustului dulce și accentua gustul umami (acel gust „savuros” prezent în alimentele bogate în glutamat, precum roșiile și brânza).
Mirosul este esențial pentru a percepe aroma completă a alimentelor. La altitudine, simțul olfactiv este mai slab, iar acest lucru limitează capacitatea de a savura aromele complexe, care ne oferă majoritatea nuanțelor unui preparat.
Sistemul de ventilație din avion reciclează aerul, iar mirosurile puternice (cum ar fi parfumurile sau mirosul de mâncare) se amestecă și pot crea senzații olfactive confuze.

Corpul uman poate resimți un anumit grad de stres în timpul zborului, iar aceasta ne poate influența și percepția gustului. În plus, mulți oameni aleg băuturi sau gustări cu arome puternice sau mai dulci în avion pentru a compensa aceste schimbări.

Din aceste motive, companiile aeriene adesea ajustează rețetele, adăugând mai multă sare, condimente și ingrediente umami pentru a compensa alterarea gustului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *