Ucraina a lansat o campanie prin intermediul proiectului său „I Want to Live” (Vreau să trăiesc), îndemnând soldații nord-coreeni care luptă de partea Rusiei să se predea forțelor ucrainene. Într-un videoclip difuzat în limba coreeană, Ucraina promite că soldații vor beneficia de condiții sigure, hrană și îngrijiri medicale, în conformitate cu Convențiile de la Geneva. Apelul vine în contextul în care primele unități militare nord-coreene ar fi ajuns în regiunea Kursk din Rusia, la granița cu Ucraina, conform Euronews.
În videoclipul publicat de „I Want to Live”, un proiect inițiat de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, sunt prezentate imagini cu taberele de prizonieri de război din Ucraina, subliniind că aceștia vor fi tratați foarte bine. „Nu contează câți soldați trimite Phenianul pentru a ajuta Rusia, nu contează destinația – taberele ucrainene de prizonieri sunt pregătite să primească soldați de orice naționalitate, religie și convingeri ideologice”, se arată în videoclipul respectiv.
❗️❗️조선인민군 병사들에게 전합니다. 푸틴 정권을 돕기 위해 파견된 여러분, 다른 나라의 땅에서 무의미하게 죽을 필요가 없습니다. 이미 수십만 러시아 군인들이 집으로 돌아오지 못할 운명을 겪고 있으며, 여러분이 그 길을 따를 필요는 없습니다! ⤵️ pic.twitter.com/0bWuZuyylX
— Проект «Хочу жить» (@hochuzhit_com) October 23, 2024
Proiectul „I Want to Live” – Un refugiu pentru dezertorii ruși și un mesaj pentru soldații străini
Proiectul „I Want to Live” a fost lansat în septembrie 2022 de către Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, având inițial scopul de a ajuta soldații ruși să se predea de bunăvoie armatei ucrainene. Prin intermediul acestui proiect, atât soldații, cât și unități întregi au avut posibilitatea să se pună la adăpost de lupte. „Numărul celor dispuși să se predea a crescut. În cadrul acestui proiect, peste 300 de ocupanți ruși s-au predat deja autorităților ucrainene”, a declarat reprezentantul Direcției de Informații a Apărării din Ucraina, Andrii Yusov, la începutul anului.
Mulți dintre cei care s-au predat și-au exprimat dorința de a nu fi trimiși înapoi în Rusia sau chiar de a se alătura forțelor de apărare ale Ucrainei. Până în prezent, peste 35.000 de cereri au fost depuse, „majoritatea venind de la personalul militar rus aflat în serviciu, precum și de la oameni care ar putea ajunge în forțele armate ruse și care doresc să se protejeze, nevrând să participe la un război de agresiune și să devină criminali de război”, a mai explicat Yusov.
Pot soldații nord-coreeni să acceseze acest proiect?
Dacă soldații ruși au reușit să acceseze informații despre acest proiect, în cazul soldaților nord-coreeni, accesul la astfel de informații este mult mai dificil. În Coreea de Nord, accesul la internet este aproape inexistent, iar puțini cetățeni dețin computere. Chiar și telefoanele inteligente sunt strict monitorizate, permițând doar o comunicare de bază, iar accesul la conținut este aprobat de stat. În Rusia, proiectul „I Want to Live” a fost blocat la scurt timp după lansare, însă site-ul este încă accesibil prin VPN-uri, mesagerie instantanee, un hotline și un chatbot operat de Ministerul Apărării din Ucraina.
Noua înregistrare video adresată soldaților nord-coreeni le transmite următorul mesaj: „Nu trebuie să muriți fără sens pe un pământ străin. Nu trebuie să repetați soarta sutelor de mii de soldați ruși care nu se vor mai întoarce niciodată acasă”.