Ministerul Drepturilor Sociale, Consumului și Agendei 2030 a emis astăzi o notă informativă adresată companiilor care importă alimente în Spania din “teritorii ocupate ilegal de Israel”, scrie ABC, citând EFE. Firmelor li se solicită să eticheteze aceste produse ca provenind dintr-o “colonie israeliană”.
Ministrul Drepturilor Sociale, Pablo Bustinduy, a avertizat joi, într-o declarație pentru mass-media, că departamentul său “nu va ezita să își exercite capacitatea de a sancționa” companiile care nu respectă această măsură.
Guvernul Spaniei, care include și partide de extremă stângă și este susținut parlamentar de partide regionale separtiste, nu este la primul gest controversat.
Relațiile dintre Spania și Israel au atins un punct de tensiune maximă în ultimul an, pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu, Spania făcând notă discordantă în cadrul Uniunii Europene. Ultimul episod care a contribuit la acest climat tensionat a fost faptul că autoritățile spaniole au permis desfășurarea unui eveniment la Madrid care celebra atacurile din 7 octombrie 2023, când Hamás a comis o serie de atacuri asupra Israelului.
În plus, noul ambasador al Israelului în Spania, Zvi Vapni, nu și-a preluat postul, deși a fost numit în mai. Ministerul de Externe al Israelului a acuzat Spania că s-ar fi „transformat într-un paradis pentru răspândirea urii și incitarea la distrugerea Israelului.”
Spania a fost una dintre primele țări care a cerut un „armistițiu permanent” și, în mai, a recunoscut statul palestinian, fapt criticat de premierul israelian, Benjamin Netanyahu. De asemenea, Spania s-a alăturat unei cauze în ONU împotriva Israelului pentru genocid, iar în septembrie, premierul Pedro Sánchez l-a primit pe președintele Palestinei, Mahmud Abbas, la Madrid.