Descoperire revoluționară: Furnicile au început să cultive ciuperci la scurt timp după impactul asteroidului care a provocat extincția dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani

ciuperci, Spania, intoxicare, transplant ficat foto: foodsafety.osu.edu.com

Un nou studiu revoluționar demonstrează că furnicile au început să cultive ciuperci la scurt timp după impactul asteroidului care a provocat extincția dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani. Această descoperire surprinzătoare sugerează că furnicile practicau deja agricultura cu milioane de ani înainte ca oamenii să facă acest lucru, conform Technoloy Networks.

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea de Stat din Louisiana (LSU), Muzeul Național de Istorie Naturală din Smithsonian și alte instituții, a fost publicat recent în prestigioasa revistă Science.

„Probabil că am putea învăța ceva din succesul agricol al acestor furnici”

Colaborarea dintre specialiști, printre care micologul Vinson P. Doyle și biologul Brant C. Faircloth de la LSU, împreună cu entomologul Ted Schultz de la Smithsonian Institution, a condus la o analiză aprofundată a evoluției ciupercilor și a furnicilor. Ei au examinat date genetice de la 475 de specii de ciuperci și 276 de specii de furnici, creând arbori evolutivi detaliați care au oferit o perspectivă clară asupra modului în care furnicile au început să cultive ciuperci după catastrofa cosmică.

„Furnicile au practicat agricultura și cultivarea ciupercilor de mult mai mult timp decât există oamenii”, explică Ted Schultz. „Probabil că am putea învăța ceva din succesul agricol al acestor furnici”.

Extincția dinozaurilor a creat condiții favorabile pentru dezvoltarea anumitor ciuperci, în special cele care se hrăneau cu frunze în descompunere. Furnicile au început să folosească aceste ciuperci pentru hrană, iar în timp, le-au domesticit. În prezent, există specii de furnici care continuă să cultive ciuperci, demonstrând că acest comportament agricol a supraviețuit de-a lungul mileniilor.

Doyle și Faircloth au contribuit la acest studiu prin metodele lor moleculare, dezvoltate începând cu anul 2015, care au permis captarea datelor genetice atât de la furnici, cât și de la ciupercile cultivate de acestea. Doyle subliniază că secvențierea ADN-ului a evoluat semnificativ în ultimii 15 ani, reducând costurile și îmbunătățind tehnicile de colectare a datelor genomice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *