Kars, un oraș de frontieră din estul Turciei, aflat în apropierea granițelor cu Armenia și Georgia, a devenit cunoscut nu doar pentru istoria sa bogată, ci și pentru tradiția sa culinară, în special în ceea ce privește brânzeturile. Considerat capitala turcă a brânzeturilor, Kars găzduiește moșteniri gastronomice unice, aduse de exilații ruși din secolul al XIX-lea, în special de comunitatea Molokan, potrivit unui reportaj BBC.
Acest oraș, dominat de un impunător castel din secolul al XII-lea, a fost cândva un punct central disputat de multiple imperii, de la bizantini și otomani până la Rusia țaristă. De-a lungul secolelor, influențele culturale s-au împletit nu doar în arhitectura orașului, ci și în bucătăria locală. Kars nu este doar un loc de atracție turistică, ci și un adevărat sanctuar al brânzei, unde tradițiile de fabricare a brânzei au rămas neschimbate de-a lungul generațiilor.
„Brânza Kars este renumită în Turcia”, explică Șeyma Çay, specialist în turism gastronomic la Silk Road Moments. „Kashar din Kars este una dintre cele mai delicioase brânzeturi din țară. Brânzeturile locale sunt renumite datorită diversității soiurilor de plante din regiune, care sunt consumate de animale. Laptele produs de aceste animale este extrem de gras, ceea ce conferă brânzeturilor o savoare unică”, conform sursei citate.
Cele mai populare brânzeturi din Kars
Pe străzile principale ale orașului, turiștii, majoritatea din Turcia, pot descoperi numeroase mandira (magazine de brânzeturi), unde se pot bucura de specialitățile locale. Printre acestea, Kars Kashar, o brânză maturată din lapte de vacă și de oaie, și Kars Gravyer, o brânză tare inspirată din Gruyere-ul elvețian, sunt cele mai populare.
Kars Gravyer, o brânză deosebit de apreciată, este produsă după metode tradiționale introduse în regiune de elvețianul David Moser, în secolul al XIX-lea. Aceasta necesită o calitate deosebită a laptelui, care depinde de iarba și plantele pe care le mănâncă vacile din zonă.
„Producătorii locali de brânzeturi folosesc metode de producție originale”, explică profesorul Fügen Durlu-Özkaya, de la Universitatea Hacı Bayram Veli din Ankara. „Utilizarea cazanelor de cupru, lopeților de lemn și a metodelor tradiționale de maturare contribuie la popularitatea Kars Gravyer”.
„Laptele este fiert în vase de cupru Molokan care au peste 150 de ani vechime”
Un alt loc de neratat pentru iubitorii de brânzeturi este satul Boğatepe, situat la o jumătate de oră de Kars, unde tradiția producției de brânză a fost păstrată cu sfințenie de generații. Aici, în fabrici mici de familie, precum cea a familiei Koçulu, brânzeturile sunt produse manual, folosind tehnici vechi de sute de ani.
„Laptele este fiert în vase de cupru Molokan care au peste 150 de ani vechime”, spune Çağdaș Koçulu, unul dintre moștenitorii acestei tradiții. În funcție de anotimp, vacile din zonă produc un lapte diferit, ceea ce influențează gustul și textura brânzei. „Brânza galbenă proaspătă este mai dulce, în timp ce Kars Gravyer, o brânză maturată, este mai sărată și mai acră”, explică el.
Boğatepe este recunoscut pentru calitatea brânzeturilor sale, producând până la 32 de tipuri distincte de brânză, iar unele dintre rețetele pierdute au fost redescoperite și reintroduse în producție. „Aceasta este brânza ciobănescului caucazian”, explică Koçulu. „O brânză uitată, dar pe care am redescoperit-o și o producem din nou”.
Kars și împrejurimile sale atrag tot mai mulți turiști culinari, dornici să guste din brânzeturile autentice și să descopere istoria care le-a dat naștere. Regiunea oferă o combinație rară de tradiție, gusturi autentice și peisaje impresionante, făcând din Kars un adevărat paradis pentru iubitorii de brânză și cultură.
Sursa foto: Flickr