Supa cremă de dovleac se poate face și cu legume fierte, dar cel mai bun gust îl obții dacă bagi mai întâi legumele la copt. Așa e și în cazul dovleacului, unul dintre ingredientele vedetă ale toamnei. Este bun, ușor de gătit, sănătos și versatil. Îl regăsești în deserturi, supe, garnituri sau chiar la micul dejun.
Dar o supă de dovleac cu cartofi, cu toate legumele coapte ne va aduce pe deplin aromele toamnei, căldura care începe să lipsească și ne va aduce aminte că vine Halloween.
Ingrediente
Cam 500-700 de grame de dovleac (o felie mare)
2 cartofi
1 ceapă
2 căței de usturoi
Cam un litru de supă de legume (sau apă dacă nu aveți)
Smântână pentru gătit
Complemente
Crutoane de pâine, semințe de dovleac și orice altceva va mai place.
Dacă doriți o culoare mai vie, puneți și o linguriță de curcuma.
Preparare
Se pun dovleacul tăiat bucăți, ceapa curățată și tăiată felii mari, cartofii cu coajă, tăiati în sferturi și usturoii puțin sparți într-o tavă căptușită cu hârtie de copt. Se asezonează cu sare, piper și un fir de ulei de măsline. Eu mărturisesc că i-am pus în tavă împreună cu friptura de porc.
Când au fost gata (în jumătate de oră în mod normal la 200 de grade, cartofii cam o oră) am curățat coaja de la dovleac și cartofi. Am stors usturoiul din căței. Am pus totul cu supă sau apa, am asezonat cu sare, piper, oregano și am dat câteva clocote. Mai bine puneți mai puțin lichid la început și mai adăugați după ce o pasați.
Supa cremă trebuie să curgă, are o consistență între supă și piure. Nu e nici apă chioră, dar nici să poată fi luată cu furculița.
Cu un blender de mână se omogenizează bine toate ingredientele, dacă vi se pare că nu e suficient de catifelată textura o puteți trece printr-o sită.
Se servește cu crutoane de pâine, adică pâinea veche pe care o tăiați bucățele și o coaceți 10 minute în cuptor pentru a deveni crocantă. Eu peste crutoane am pus puțin praf de usturoi și câteva linguri de ulei de măsline înainte de a le băga în cuptor.
Trageți în tigaie și un pumn, două de semințe de dovleac crude.
Pe lângă crutoane, semințe puteți pune și orice altceva vă place: bacon prăjit, bucățele de friptură sau șnițel, conopidă coaptă, ardei copți, imaginația este permisă.
Pentru imaginea de Haloween, peste farfuria cu supă punem o spirală subțire de smântână pentru gătit. Se agită smântâna, se taie foarte fin vârful cutiei, se începe din exterior spre interior. Iar după obținerea spiralei, cu un vârf de frigăruie trasăm dungi din centru spre margini.
Mie prea bine nu mi-a ieșit că smântâna era caldă, supa caldă, s-a împrăștiat până să fac poza.
Poftă bună!