Dacă îți cauți un motiv, dincolo de aroma sa specifică, pentru a mânca usturoi, trebuie să afli că acesta aduce numeroase beneficii sănătății noastre. Potrivit today.com, beneficiile pe care le-ar putea oferi usturoiul includ reducerea riscului de boli cardiovasculare, cancer și sindrom metabolic.
În general, este destul de greu să găsești un preparat culinar care să nu beneficieze de puțin usturoi. De la omlete, la feluri de mâncare cu paste, la marinate de carne, puțin usturoi adaugă puțină aromă.
Mai mult, s-a dovedit că în urma consumului de usturoi există beneficii promițătoare pentru sănătate pentru mai multe afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare, cancer și sindrom metabolic. De fapt, usturoiul conține antioxidanți atât de puternici, încât o mare parte din cercetări se uită la efectele utilizării lui în formă suplimentară.
Informații nutriționale pentru un cățel de usturoi:
- 5 calorii
- 0 grame proteine
- 0 grame de grăsime
- 1 gram carbohidrați
Usturoiul conține și unele vitamine și minerale, dar cantitatea dintr-un cățel de usturoi este minimă.
Potențialele beneficii pentru sănătate, aduse de usturoi
Cantitatea de usturoi cerută în majoritatea rețetelor este mica, în comparație cu alte ingrediente, dar beneficiile pentru sănătate sunt semnificative. Usturoiul are compuși fenolici care au proprietăți antiinflamatorii. Potrivit studiilor, includerea în dietă chiar și a unei cantități mici din acești compuși vegetali, poate contribui pozitiv la sănătatea generală.
Studiile au demonstrat că suplimentarea cu usturoi reduce nivelul de colesterol și riscul de ateroscleroză, hipertensiune arterială, diabet, hiperlipidemie, infarct miocardic și accident vascular cerebral. Autorii studiului spun că proprietățile antioxidante ale usturoiului, protejează inima de stres și daune.
Usturoiul a fost studiat și pentru rolul său în tratamentul cancerului. Dozele și durata de ingerare a usturoiului variază, dar multe dintre studii arată o legătură între suplimentarea cu usturoi și tratamentul cancerului. De exemplu, un studiu controlat randomizat a concluzionat că suplimentarea pe termen lung cu usturoi, în rândul pacienților cu cancer gastric, a fost asociată cu rate mai scăzute ale mortalității.
Reduce riscul sindromului metabolic
În plus, usturoiul a fost cercetat pentru rolul său în sindromul metabolic, un grup de boli precum hipertensiunea arterială și obezitatea, care cresc riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Toate cercetările din acest domeniu arată că un consum de usturoi reduce dezvoltarea sindromului metabolic. Un studiu a examinat efectele consumului de căței de usturoi zilnic, timp de 30 de zile, asupra pacienților cu diabet de tip 2. Participanții au înregistrat reduceri ale colesterolului LDL (rău) și ale trigliceridelor, precum și îmbunătățiri ale colesterolului HDL (bun).
Într-un alt studiu, cercetătorii au analizat efectele asupra sindromului metabolic atunci când participanților li s-a administrat usturoi crud, zdrobit. Ei au descoperit că după ce au mâncat o singură masă cu 5 grame (aproximativ 1,5 căței) de usturoi, genele pentru imunitate și moartea celulelor canceroase au fost crescute. Rezultatele pe o perioadă de 4 săptămâni au fost, de asemenea, promițătoare. Cantitățile de usturoi consumate diferă în funcție de greutatea corporală a participanților. O persoană de 68 kg a mâncat aproximativ 6 grame (sau aproximativ 2 căței) pe zi. Rezultatele au arătat scăderi în tensiunea arterială, colesterolul LDL și zahărul din sânge
Efecte secundare ale consumului de usturoi
Usturoiul este ieftin și ușor de utilizat și oferă o aroma deosebită. Cu toate acestea, poate provoca probleme digestive pentru persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil (IBS) sau de reflux gastroesofagian (GERD).
Usturoiul conține fructani, un tip de carbohidrați care poate provoca gaze abdominale nedorite și balonare la persoanele cu IBS. Cu toate acestea, există o cale prin care persoanele cu IBS pot beneficia, în continuare, de aroma usturoiului, fără efectele secundare nedorite. Potrivit specialiștilor de la Universitatea Monash, fructanii nu se scurg în ulei. Prin urmare, puteți adăuga usturoi în ulei, când gătiți, și îl puteți scoate înainte de a servi preparatul final. Uleiul ar trebui să aibă aroma de usturoi fără efectele secundare deranjante.
În plus, compusul activ al usturoiului – alicina – crește aciditatea în stomac și relaxează sfincterul esofagian. Aceste mecanisme provoacă mai mult reflux la unele persoane. Din păcate, nu există o soluție pentru aceasta, în afară de evitarea usturoiului.
Articole de umplutura din ciclul daca ai manca ceva in fiecare zi…La cat usturoi mananc aproape zilnic ar fi trebuit sa iau pastile de hipotensiune si nu de hipertensiune…