Rețeta ardelenească de ardei umpluți diferă puțin prin faptul că sosul se face cu smântână și este cantitativ mai mult, astfel încât arată ca o supă de ardei umpluți. Indiferent că sunt preparați cu smântână sau fără, ardeii umpluți sunt gustoși în orice formă.
Avem nevoie de:
10-12 ardei grași
100 grame orez
500 g carne de porc tocată (sau amestec cu vită)
O ceapă medie
1 morcov mic
Bulion (sau suc de roșii, 500 ml sau după gust)
300-400 ml smântână (sau după gust)
2-3 linguri de făină
1-2 lingurițe de zahăr
Condimente: sare, boia, piper, mărar, cimbru, pătrunjel, sau după preferințe
Câteva linguri de ulei
Cum procedăm:
Ardeii se spală, se scot cotoarele cu grijă, să nu se rupă pe lângă și se curăță bine de semințe.
Separat, se pune la călit ceapa, cu morcovul răzuit și, după gust, se poate pune și puțin ardei tocat mărunt.
Dacă vreți să nu mai pierdeți atâta vreme curățând și tocând zarzavatul, puteți folosi o lingură bună de zacuscă de legume.
Se poate pune și orezul puțin la călit alături de zarzavat, pentru a obține un gust desăvârșit. Atenție însă, cei care aveți probleme cu bila. Este puțin mai greu pentru digestie.
Zarzavatul călit și orezul, călit sau nu, se amestecă, apoi, cu carnea și se adaugă condimentele. Găsiți în comerț condiment gata preparat pentru sarmale. Nu am dat niciodată greș cu el.
Cu acest amestec, care a fost omogenizat, se umple ardeii. Lăsați char un pic de spațiu în ei, pentru că orezul se mai umflă la fierbere.
Se așează apoi în oală, se pune apă peste ei cât să fie acoperiți bine și se adaugă sucul de roșii, apoi se pun la fiert la foc mediu spre mare.
Cum preparăm îngroșeala
După aproximativ o oră se poate prepara îngroșeala. Practic, se amestecă făina cu smântâna, cu atenție, să nu se formeze cocoloașe. Se adaugă o lingură din apa în care au fiert ardeii, pentru ca pasta să se subțieze și să se atenueze diferența de temperatură. Aceasta din urmă este în general motivul pentru care smântâna se alege pe deasupra, ceea ce dă un aspect nu tocmai plăcut mâncării.
Pentru că ardeii se fierb cu mult suc de roșii, puteți adăuga o linguriță-două de zahăr. Asta va reduce aciditatea.
Bunicile noastre, în Ardeal, preparau ardeii cu rântaș. O lingură de făină era pusă la prăjit cu o lingură de ulei, amestecând încontinuu. După ce se rumenea, se adăuga smântâna. Apoi se dilua cu apă sau suc de roșii ori smântână, până când ajungea la consistența dorită, adică un lichid mai gros, înainte de a fi turnat în oală peste ardei.
Oricare dintre variante o alegeți, cu rântaș sau îngroșeală, se mai lasă la fiert două-trei minute, apoi se adaugă pătrunjel, se acoperă și se oprește focul.