Ministerul Agriculturii, creditorii și fermierii au amânat luarea unor decizii finale privind suspendarea ratelor bancare/Noi discuții, joi, 26 septembrie

seceta pedologica, ajutor de stat, madr, fermieri Sursa foto: Pexels

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și reprezentanții furnizorilor de semințe și fertilizanți ( inputuri ) și ai fermierilor au purtat miercuri seara, 24 septembrie, discuții privind suspendarea datoriilor fermierilor atât la bănci, cât și la furnizori, prevăzută într-un proiect de OUG publicat pe site-ul MADR, document care modifică OUG 4/2024.

Întâlnirea nu a condus la formularea unor decizii definitive, urmând să fie reluată joi, 26 septembrie. 

”În urma ședinței de lucru găzduite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost agreată definitivarea textelor de lege la următoarea ședință de lucru, programată pentru joi, 26 Septembrie, orele 13:00” informează Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România ( LAPAR ).

Principalele puncte agreate de principiu:

-suspendarea ratelor până la 1 August 2025, față de propunerea inițială, 31 Decembrie 2025, astfel încât fermierii să poată rambursa creditele după recoltarea culturilor de toamnă!

 -prag minim de afectare în fermă: 30%

 -prag minim de afectare culturi: 50%

Fermierii care dețin proces verbal de calamitate pot apela la acest instrument de protecție pentru amânarea ratelor dacă cultura a fost calamitată minim 50%!

Acești fermieri pot apela prin modificarea OUG 7/2024 la Creditul fermierului cu garanție de stat 100% doar pentru a achita facturile restante și ratele la creditele cu dobânda mai mare de 2% + ROBOR!

Fermierii care nu dețin un proces verbal de calamitate pot accesa Creditul fermierului cu o garanție de stat mai mică!

 Cei aflați în insolvență nu beneficiază de prevederile acestei facilități.

La discuții a participat și Iulia Blagu, fermier din județul Ialomița și președinte al Asociației Naționale a Femeilor din Agricultură, care a confirmat pe Facebook reluarea discuțiilor, joi, 26 septembrie:

”Ieri am participat la negocierile dintre Ministerul Agriculturii, producătorii de inputuri și semințe, distribuitori și instituțiile bancare pe marginea ordonanței 4. S-au făcut compromisuri din toate părțile și se încearcă un efort comun pentru a trece peste un an foarte greu pentru agricultura românească. Forma finală a acestei ordonanțe va fi decisă mâine, după o nouă rundă de discuții”.

G4Food reamintește că proiectul de OUG care suspendă achitarea datoriilor fermierilor către bănci și către furnizorii de semințe și fertilizanți a provocat puternice reacții din partea structurilor asociative ale distribuitorilor de semințe și fertilizanți și ale mediului de afaceri din domeniul agricol, care au atras atenția că o astfel de măsură, unilaterală, ar afecta grav agricultura și economia României.

Reacțiile publice au determinat Ministerul Agriculturii să accepte discuții cu creditorii și fermierii pentru a conveni o formă finală a proiectului de OUG privind ajutorarea fermierilor ajunși în impas financiar din cauza secetei care în unele regiuni se manifestă de mai mulți ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *