Ziarist britanic: Am renunțat la o categorie de alimente și am slăbit 10 kg. A fost mai ușor decât am crezut

1_rbp__mai081020steff6904jpg foto: WalesOnline/Rob Browne

Steffan Rhys este un ziarist scoțian și a încercat multe diete ca să slăbească dar nu a reușit niciodată, cu toate că făcea și sport. Mai nou, a găsit soluția ca să piardă kilogramele în plus și a povestit experiența colegilor de la dailyrecord.co.uk. El spune că ceea ce a funcționat și l-a ajutat să slăbeasă circa 10 kg a fost nu o altă dietă, ci schimbarea obiceiurilor alimentare.

Steffan a decis să elimine toate alimentele ultraprocesate (UPF) din alimentație odată cu intrarea în 2024 și de atunci a mers înainte și nu s-a abătut de la stilul său alimentar.

„Dacă ați trecut prin aceeași experiență ca mine, probabil ani de zile ați încercat diferite metode ca să scăpați de câteva kilograme și să duceți o viață mai sănătoasă. Poate ați încercat diferite diete, ați participat la programe de slăbit, sau ați tras de fiare la greu. Nu e nimic rău în toate astea, dacă sunt practicate rațional.

Dar, pentru mine personal, la nouă luni după ce am făcut această mare dar simplă schimbare în dietă, sunt convins că pierderea în greutate s-a datorat unui singur lucru: eliminarea alimentelor ultraprocesate din alimentație. Am încetat să le consum la începutul lui 2024”, spune el.

Zahărul, al doilea inamic al greutății

De asemenea, el povestește că a eliminate orice aliment care conține zahăr adăugat – care de multe înseamnă chiar alimente ultraprocesate. „După trei luni, am observat o diferență semnificativă în felul în care arătam și cum se așezau hainele pe mine. După șase luni, m-am cântărit și am rămas cu gura căscată. Mă cântăresc rar, dar în trecut, când o făceam, cântăream circa 73 kg. Acum eram cu 10 kg mai slab”.

Ce sunt exact alimentele ultraprocesate

„Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin mari cantități de substanțe chimic, de sinteză, sau ingrediente industriale. Au fost supuse, probabil, și unor procese industriale precum  hidrogenarea și modelarea, și conțin aditivi chimici: coloranți, stabilizatori, potențiatori de aromă și emulsificatori.

De cele mai multe ori, acestea conțin și cantități mari de grăsimi nesănătoase, zahăt și sare. Mecanismul din spatele acestor alimente este profitul, sunt multinaționalele din industria alimentară, nu sănătatea și alimentația de zi cu zi a celor ca mine și ca tine. Sunt gândite să reziste mult timp, să fie iefine și să aibă gust (un cinic ar spune să te facă să mănânci mult) și, firește, să aibă marjă ridicată de profit”, spune ziaristul britanic.

Mai mult, adaugă el: chiar fiind foarte conștient de existența lor, încă rămân surprins când cumpăr ceva fără să verific eticheta, pentru că nu iau în calcul că ar putea fi alimente ultraprocesate, apoi se dovedesc a fi exact asta. Exemple: pâine de supermarket, cereale de mic dejun și granola, iaurt cu arome, ciocolată și biscuiți, băuturi, înghețată, mâncăruri preparate, chiar pizza.

Cum a făcut trecerea la alimente sănătoase

„Întâi de toate, nu  e musai să renunți de pe o zi pe alta, cum am făcut eu. Poate fi dificil și nesustenabil. Un bun punct de plecare poate fi înlocuirea unor alimente cu altele neprocesate din aceeași categorie. De exemplu, fructe oleaginoase în loc de granola sau cereale de mic dejun, cu iaurt grecesc în loc de iaurt cu arome și zahăr.

Sau, în loc de chestii crocante pe post de garnitură la friptură sau ca gustare, fructe oleaginoase în stare naturală, humus preparat în casă sau năut crocant. De asemenea, se pot face acasă unele alimente preferate, cum ar fi pâinea. Eu, de exemplu, fac „Nutella” sănătoasă din alune de pădure măcinate, cacao, lapte și sirop de arțar. Am învățat să fac versiuni sănătoase ale preparatelor preferate, asta e partea cea mai frumoasă a acestei experiențe”, a mai povestit Steffan.

În privința zahărului, el spune că a renunțat doar la cel adăugat dar mănâncă fără probleme fructe. La fel și alimente grase, precum avocado, nuci și alte fructe oleaginoase, iaurt grecesc, pentru că sunt sănătoase și dau senzația de sațietate. Adică exact invers, față de alimentele ultraprocesate.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *