Este clar că există cofeină în cele mai populare băuturi energizante. Dar este greu să afli cât de multă cofeină și nu este suficient să arunci o privire asupra etichetei. În plus, există chiar și unele produse alternative care sunt aparent decofeinizate, la prima vedere, dar, de fapt, conțin cofeina într-o cantitate decentă. Iată, potrivit eatingwell.com, de ce este așa dificil să găsești înscrisă pe etichetele produselor cantitatea de cofeină pe care acestea o conțin.
Nutriționista Maria Laura Haddad-Garcia, oferă răspunsul detaliat la această întrebare.
De ce nu este afișată cantitatea de cofeină pe etichetă?
„Deși Autoritatea pentru Alimente și Medicamente (a SUA) cere producătorilor să includă cofeina adăugată pe listele de ingrediente ale produselor lor, nu le cere să dezvăluie și cantitatea totală de cofeină. Acesta este motivul pentru care este atât de greu să afli cantitatea exactă de cofeină dintr-un aliment sau băutură. Practic, producătorii nu sunt obligați să dezvăluie cofeina care provine din surse naturale, cum ar fi cafeaua sau ceaiul”, explică Haddad-Garcia.
Pentru referință, o ceașcă de cafea neagră de 220 ml conține aproximativ 95 de miligrame de cofeină. Dar dacă luați o băutură de cafea îmbuteliată sau conservată sau gustați boabe de cafea acoperite cu ciocolată, va fi foarte de dificil să știți câtă cofeină este într-o porție din aceste produse.
„În plus, nu există o anumită cantitate limitată de cofeină pentru alimentele convenționale, decât dacă este o băutură de tip cola”, spune Haddad-Garcia, menționând că limita pentru sucurile cu cofeină este de aproximativ 70 de miligrame de cofeină într-un recipient de 340 ml, pentru ca acesta să fie marcat ca sigur.
Cum afli, totuși, cantitatea de cofeină dintr-un produs?
Având toate acestea în minte, există modalități de a-ți da seama câtă cofeină este în mâncare sau băutură, dar poate fi plictisitor. Iată ce recomandă Haddad-Garcia.
„Deoarece producătorii nu sunt obligați să includă cantitatea de cofeină dintr-un aliment sau băutură, poate fi destul de dificil să știi dacă băutura ta conține cofeină. Cel mai bun mod este să faci câteva cercetări înainte de a cumpăra un produs nou sau să te uiți în baze de date precum USDA FoodData Central pentru a vedea dacă oferă o estimare a cantității de cofeină din acel produs”, explică nutriționista, adresându-se consumatorilor din SUA.
Cantitatea de cofeină nelistată pe etichete te poate induce în eroare
Cantitatea de cofeină care nu este listată, pe scară largă, pe produse precum băuturile energizante poate induce în eroare și îngrijorează, în special în cazul băuturilor comercializate pentru copii. Rețineți că multe dintre aceste cutii cu băuturi pot avea până la 200 de miligrame de cofeină pe porție, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani trebuie să nu depășească 100 de miligrame de cofeină pe zi. Iar copiii sub 12 ani nu ar trebui să consume deloc cofeină.
Pentru adulți, cantitatea de cofeină relative sigură variază: gravidele nu ar trebui să depășească 200 de miligrame de cofeină, dar o persoană obișnuită poate consuma până la 400 de miligrame de cofeină, dacă are un model de alimentație sănătoasă, conform recomandărilor FDA. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteți sigur cât de multă cofeină este prea mult pentru stilul dumneavoastră de viață.