Alimente pe care să le eviți dacă suferi de boala Hashimoto. Ce ai putea să consumi, în schimb, pentru a evita complicațiile

Alimente pentru boala Hashimoto Foto: Pexels

Boala Hashimoto sau tiroidita Hashimoto (sau tiroidita autoimună) este o afecțiune autoimună care distruge treptat țesutul tiroidian prin intermediul limfocitelor, care sunt celule albe din sânge ce fac parte din sistemul imunitar, arată Healhline.

Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture, situată la baza gâtului, care secretă hormoni ce afectează aproape toate organele sistemului. De asemenea, controlează metabolismul și creșterea. În cele din urmă, afectarea acestei glande duce la o producție insuficientă de hormoni tiroidieni.

Iată cum modificările dietei și ale stilului de viață pot aduce beneficii celor are suferă de această boală.

Suplimente utile pentru cei ce suferă de boala Hashimoto

Unele elemente care reduc inflamația din organism pot fi de ajutor în boala Hashimoto. Asta se explică prin faptul că cei cu această boală de regulă au deficiențe în anumite substanțe, astfel încât ar putea fi necesară suplimentarea.

Este vorba despre elemente precum seleniu, zinc, curcumină, vitamina D, vitamine din complexul B, magneziu sau fier.

Atenție însă la suplimentarea cu doze mari de iod în absența unei deficiențe de iod poate duce la efecte adverse la cei cu Hashimoto. Nu luați suplimente cu doze mari de iod, cu excepția cazului în care un medic v-a indicat să faceți acest lucru.

Alimente pe care să le consumați

Dacă aveți tiroidită Hashimoto, o dietă bogată în nutrienți vă poate ajuta să reduceți severitatea simptomelor și să vă îmbunătățiți starea generală de sănătate. Concentrați-vă pe fructe, legume fără amidon, legume cu amidon, grăsimi sănătoase, proteine animale, cereale fără gluten, semințe, nuci și unt de nuci, fasole și linte. De asemenea, puteți opta pentru înlocuitori de produse lactate (sau lapte pe bază de plante), care pot fi și îmbogățite cu calciu și/sau vitamina D. De asemenea, sunt recomandate mirodenii, ierburi aromatice și condimente, proteine animale slabe.

Unele persoane cu tiroidită Hashimoto evită câteva dintre alimentele menționate mai sus, cum ar fi cerealele și lactatele. Este important să experimentați personal alimentele care vă pot face bine.

Alimente de evitat

Eliminarea sau restricționarea unor alimente poate ajuta să reducă simptomele Hashimoto și să vă îmbunătățească sănătatea generală. Este vorba despre zaharuri adăugate și dulciuri, alimente fast-food și alimente prăjite, cereale rafinate, alimente și carne foarte prelucrate, cereale și alimente care conțin gluten.

De reținut este faptul că unele legume crucifere și produse din soia conțin goitrogeni, substanțe care pot interfera cu producția de hormoni tiroidieni.

Cu toate acestea, legumele crucifere sunt extrem de nutritive, iar gătirea lor le diminuează activitatea goitrogenetică. Astfel, este puțin probabil ca acestea să interfereze cu funcția tiroidiană, cu excepția cazului în care sunt consumate în cantități extrem de mari.

Activitatea goitrogenetică se referă la capacitatea anumitor substanțe de a perturba funcționarea normală a glandei tiroide, ducând la apariția gușei (o mărire anormală a tiroidei). Substanțele goitrogene interferează cu producția de hormoni tiroidieni prin inhibarea captării iodului sau prin blocarea sintezei hormonilor tiroidieni. Acest lucru forțează tiroida să se mărească pentru a compensa deficitul de hormoni.

Goitrogenele pot fi găsite în diverse alimente, cum ar fi varza, broccoli, kale și alte crucifere, dar și în anumite medicamente și substanțe chimice. Persoanele cu funcție tiroidiană normală nu sunt de obicei afectate de consumul moderat de goitrogene, dar cei cu probleme tiroidiene (cum ar fi hipotiroidismul) ar putea fi mai vulnerabili la efectele acestor substanțe.

Unele dovezi sugerează, de asemenea, că soia dăunează și funcției tiroidiene, astfel încât multe persoane cu Hashimoto aleg să evite produsele din soia. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

Deși aceste recomandări pot fi de ajutor, este important să experimentați dietele care vă pot ajuta. Un dietetician vă poate ajuta cu mai multe recomandări să reduceți alimentele potențial problematice și să stabiliți un model alimentar care vă va ajuta să vă simțiți cel mai bine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *