Ceaiurile liniștitoare și aromate au câștigat un loc de frunte pe lista de alimente și băuturi apreciate pentru nenumăratele lor beneficii pentru minte și corp. Ei bine, potrivit everydayhealth.com, din multitudinea de ceaiuri prezente pe piață, există destule care fac bine inimii, dar rezultatele pot varia în funcție de modul în care ceaiul este preparat sau consumat.
„Sunt atât de multe ceaiuri. Poți să bei trei căni de ceai pe zi, dar uneori îl alegi pe cel verde, alteori pe cel negru, în timp ce alteori optezi pentru cel pe bază de plante. Însă impactul ceaiurilor asupra sănătății ține, printre altele, și de modul de preparare”, spune nutriționista Grace Derocha, purtătorul de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.
Cum să bei ceaiul ca să-ți facă bine inimii? Cât mai simplu!
Guy L. Mintz, medic și director de sănătate cardiovasculară și lipidologie la Spitalul Sandra Atlas Bass Heart din North Shore University Hospital din Manhasset, New York avertizează că, indiferent de tipul ceai pe care îl consumați, asigurați-vă că îl beți așa cum este, cât mai simplu.
„Mulți oameni vor bea ceai cu lapte, ceea ce e un lux, și nu vor obține din asta decât mult zahăr, calorii și carbohidrați. Ei bine, în acest caz, ceaiul Acela nu îți aduce niciun beneficiu sănătății”, spune dr. Mintz.
Care ceai este cel mai bun pentru tine? Opt viariante de ceaiuri și modul în care vă pot influența funcționarea inimii
1. Ceai negru: ar putea fi bun pentru inima ta, dar se bea responsabil
„Ceaiul negru are beneficii cardio-protectoare care pot îmbunătăți funcția vaselor de sânge și fluxul sanguin”, spune Mintz.
El observă, de asemenea, că acest lucru se datorează polifenolilor și flavonoidelor, antioxidanți găsiți în plante precum ceaiul, despre care cercetările sugerează că pot ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor, la reducerea inflamației și la îmbunătățirea nivelului de colesterol.
Rezultatele unui studiu care testează efectele ceaiului negru asupra șobolanilor, publicat în martie 2018 în Lipids in Health and Disease Preventive Medicine, au indicat că la șobolanii din grupul de testare care au ingerat o soluție pe bază de teaflavină, un alt polifenol antioxidant găsit în ceaiul negru s-a observat o reducere cu 10,39% a colesterolului, o reducere cu 10,84% a colesterolului LDL și o reducere cu 6,6% a trigliceridelor.
Cu toate acestea, mai puțină cofeină nu înseamnă că nu există efecte nocive asociate cu ceaiul negru. Ceaiul negru are cea mai mare cantitate de cofeină dintre toate tipurile de ceai. O ceașcă de 220 ml de ceai negru conține 47 de miligrame (mg) de cofeină, în funcție de timpul de preparare, potrivit specialiștilor din cadrul Clinicii Mayo.
Persoanele cu probleme cardiace și femeile care alăptează sau sunt însărcinate nu ar trebui să consume mai mult de 200 mg de cofeină pe zi sau aproximativ patru căni de ceai negru pe zi.
De asemenea, taninurile din ceaiul negru pot reduce absorbția fierului din alimentele pe bază de plante. Din acest motiv nici nu se recomandă să se bea ceai negru în timpul mesei.
Mai mult, specialiștii atrag atenția că ceaiul negru ar putea interfera cu tratamentul pentru sănătatea minală, motiv pentru care trebuie să discutați cu medicul curant, în caz că luați un astfel de tratament și doriți să beți ceai negru.
2. Ceai verde: îți poate scădea colesterolul, deci este benefic pentru inimă
Antioxidanții puternici din ceaiul verde – în special unul numit epigalocatechin galat sau EGCG – pot ajuta la prevenirea aterosclerozei și a formării plăcii de aterom în artere.
„Deoarece ceaiul verde nu este la fel de procesat ca cel negru sau cel oolong, când îl bei veți obține mai multe beneficii de pe urma lui. Preparat prin infuzare, frunzele de ceai au o concentrație mai mare de EGCG, un antioxidant care ajută la prevenirea formării plăcii în arterele noastre”, explică nutriționista Grace Derocha, purtătorul de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA
Consumul de ceai verde este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, în special la consumatorii obișnuiți de ceai, potrivit unei recenzii publicate în mai 2022 în Food Science and Human Wellness.
Beneficiile ceaiului verde i-au determinat pe cercetători să declare că „băutorii de ceai trăiesc mai mult” într-un studiu publicat în ianuarie 2020 de Societatea Europeană de Cardiologie. După ce au chestionat 101.000 de participanți din China, oamenii de știință au descoperit că consumul de ceai verde reduce cu circa 25% riscul de a trăi cu boli de inimă sau după un accident vascular cerebral, dar și riscul de a muri din cauza bolilor de inimă, a unui accident vascular cerebral și a decesului general.
Însă, potrivit lui Derocha, persoanele cu sensibilitate la cofeină ar trebui să urmărească cât de mult ceai verde beau, la fel ca și în cazul ceaiul negru. O ceașcă de 220 ml de ceai verde vă oferă 28 mg de cofeină, în funcție de timpul de preparare, explică specialiști din cadrul Clinicii Mayo.
3. Ceaiul alb: protector împotriva cancerului, dar nu este clar dacă ajută inima
Ceaiul alb este recoltat din mugurii tineri ai plantei de ceai și puțin procesat.
„Ceaiul alb are cele mai puternice proprietăți anticancerigene, în comparație cu unele dintre cele mai procesate ceaiuri precum cel negru sau oolong. De asemenea, are catechine, un polifenol care ne poate proteja de deteriorarea celulelor, fie că este vorba de îmbătrânire sau de o afecțiune cronică.”, explică Derocha.
Un studiu publicat în Food Chemistry a constatat că ceaiul alb poate proteja ADN-ul celulelor normale împotriva leziunilor celulare cauzate de cancerul de colon, acționând ca un potențial agent chimioterapeutic, prin inhibarea celulelor canceroase.
În ceea ce privește sănătatea inimii, cercetările sunt limitate. Dr. Mintz spune că, deși ceaiul alb are efecte antioxidante, nu există studii specifice care să exploreze legătura dintre cele două.
Ceaiul alb conține cofeină, care poate accelera ritmul cardiac sau crește riscul de hipertensiune arterială.
4. Ceaiul Oolong: scade colesterolul și ar putea ajuta inima, dar sunt necesare mai multe cercetări
Ceaiul Oolong este preparat din frunze de ceai zdrobite, care au fost oxidate pentru o perioadă de timp și apoi încălzite pentru a opri procesul.
Un studiu clinic publicat în British Journal of Nutrition a constatat că ceaiul oolong poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol la populația studiată din Shantou, China. În timp ce rezultatele au arătat că ceaiul oolong a fost capabil să crească colesterolul HDL, a fost în contradicție cu studiile anterioare.
Nutriționistul Derocha avertizează că oolong-ul are un efect laxative puternic și recomandă să fie consumat cu precauție.
5. Ceaiul de mușețel: Te ajută să dormi, deci îți protejează inima, dar nu îl bea înaintea unei intervenții chirurgicale!
Ceaiul de mușețel este renumit pentru efectul său liniștitor și pentru că ajută oamenii să doarmă noaptea, deoarece conține flavonoizi.
„Flavanoizii ne ajută să ne relaxăm și să dormim și, de asemenea, pot ajuta la reducerea crampelor și durerii menstruale. Somnul este, de asemenea, unul dintre cele mai bune instrumente pentru a face față inflamației sau vindecarea unei răni,”, spune Derocha.
Somnul este, de asemenea, vital pentru sănătatea inimii, potrivit Asociației Americane a Inimii.
Un studiu publicat în martie 2021 în Journal of the American Heart Association a constatat că o calitatea slabă a somnului a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare majore.
Uneori, ceaiul funcționează atât de bine încât medicii le spun pacienților să nu bea mușețel înainte de operație, deoarece îi poate face să fie prea relaxați și să aibă un efect advers cu anestezia, explică nutriționista Derocha.
Pacienții cu stent de arteră coronară sau care iau aspirină sau medicamente cu warfarină ar trebui să-și consulte medicul înainte de a bea ceai de mușețel, deoarece poate crește riscul de sângerare internă.
6. Ceai de ginseng: mai sigur de băut ca atare, decât de luat sub formă de capsule
Deși ginsengul nu a fost evaluat, oficial, de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, consumul acestuia poate da un impuls inimii. O revizuire din Journal of Ginseng Research a constatat că ginseng-ul ar putea ajuta la funcția cardiovasculară, cum ar fi creșterea circulației sângelui, dar, în cele din urmă, trebuie făcute mai multe studii.
„Ginsengul este mai complicat, deoarece poate veni sub formă de ceai sau capsule. Dar se știe că ginsengul, în general, ajută la îmbunătățirea sănătății generale prin întărirea sistemului nostru imunitar.”, spune nutriționista Derocha.
În timp ce ginseng-ul este mai popular în zonele asiatice, este folosit ca supliment alimentar în Statele Unite pentru orice, de la sănătatea generală la disfuncția erectilă.
O revizuire sistemică publicată în martie 2019 în Jurnalul EPMA a constatat că suplimentele de ginseng pot fi legate de sângerare crescută.
La rândul său, nutriționista Derocha avertizează că suplimentele de ginseng sunt, uneori, prezentate drept „capsule miraculoase”, dar cu puține dovezi că au făcut ceva miraculos sau că au aprobarea FDA. Dacă vrei ginseng, este cel mai bine este să-l consume sub formă de ceai.
7. Ceaiul de sunătoare: riscant, în combinație cu medicamente pentru inimă
Poate ați auzit că sunătoarea poate ajuta la tratarea simptomelor depresiei, dar aveți grijă dacă beți acest ceai și aveți o afecțiune cardiacă.
Pentru cei care iau anumite medicamente pentru inimă, trebuie știut că sunătoarea poate reduce efectele acestora medicamente, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă.
Specialiștii observă, de asemenea, că, deși au existat cercetări ample privind sunătoarea, ca terapie pentru depresie și interacțiunile ei cu unele medicamente, care pot pune viața în pericol celor care beau acest ceai.
Nutriționista Derocha spune că ar fi de preferat să bei ceai de ginseng, dacă ești în căutarea unui ceai de plante. Ceaiul negru și verde sunt, de asemenea, cea mai bună opțiune pentru sănătatea inimii.
8. Rooibos (ceai roșu): are potențial pentru a ajuta inima, dar dovezile sunt încă incerte
Ceaiul roșu este o plantă din Africa de Sud care este fermentată. În timp ce, ca și ceaiul de mușețel, conține flavonoide, cu proprietăți de combatere a cancerului, studiile medicale au fost limitate.
Un studiu clinic, pe 40 de persoane, publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie, a constatat că un consum a șase căni de ceai rooibos, zilnic, timp de șase săptămâni, a scăzut colesterolul LDL și a crescut colesterolul HDL. Totuși, aceleași efecte nu au fost observate la oamenii sănătoși.
Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să-l bem, spune Derocha.
„Cred că ar trebui să bem ceai roșu, negru, alb și verde pentru că veo primi diferite avantaje. Moderația este cheia și discuția cu medicul curant, în cazul în care urmăm diverse tratamente”, mai afirmă nutriționista Derocha.