Cam în cât timp China va ajunge să nu mai importe brânzeturi din UE, clonând „supervaci” care dau lapte în cantități duble?

vaci clonate, supervaci, China Sursa foto: Dreamstime

 

Există voci în UE care se întreabă dacă nu cumva recentul ”război al brânzeturilor” între Europa și China nu are rațiuni nedeclarate. Oficial, China a anunțat o investigație legată de presupune ajutoare de stat din partea unor state UE pentru sectorul de producție de lapte și lactate. Iar anunțul a venit în urma taxelor anunțate de UE la importul mașinilor electrice din China.

Însă contextul este unul complex, în care se cred că Pechinul se pregătește să reducă tot mai mult importul de brânzeturi din UE. Fapt de care UE se teme, după ce în ultimii ani mai multe țări UE au câștigat cote de piață. Mai precis, conform datelor oferite de Coldiretti Italia, în 2023 exportul de brânzeturi din UE în China a fost în 2023 în valoare de 1,7 miliarde de euro, adică undeva peste o treime din total. Dintre țările UE, o cotă importantă o au Austria, Belgia, Italia și Irlanda.

Dealtfel, China este actualmente în plin proces de redefinire a strategiei alimentare pentru a atinge un grad cât mai mare de autonomie.

China vrea să ajungă în curând la mii de vaci clonate

Deocamdată, China se pregătește să devină în curând autonomă în ceea ce privește importul de vaci de lapte. În prezent, Pechinul importă circa 70% din efectivul de vaci existent la nivel național.

Conform mai multor informații din China preluate de CNN, în 2023 Pechinul a anunțat clonarea primelor trei vaci de lapte, din rasa olandeză Holstein-Friesian. Acestea sunt în măsură să producă, per capita, 18 tone de lapte într-un an, adică aproape dublu față de media pe care o raportează per capita, de exemplu, US Department of Agriculture. Mai precis, circa 100 de tone de lapte de-a lungul întregii vieți.

În doi-trei ani, explică inginerul care s-a ocupat de clonare, citat de CNN, China plănuiește să aibă un efectiv de 1000 de astfel  de „supervaci”, cum le-a numit el, ca o bază solidă pentru ca China să nu se mai bazeze pe importuri de vaci de lapte, unde pot apărea disfuncționalități”.

La un calcul simplu, dacă din  în trei exemplare de „supervaci” pot deveni în trei ani 1000, cât timp va dura ca Pechinul să ajungă să nu mai importe brânzeturi din UE? 1000 de vaci dau într-un an 18.000 de tone de lapte, dar dacă numărul de așa zise supervaci va înregistra această curbă de creștere exponențială, va fi nevoie de doar câțiva ani pentru ca ipoteza să se poată verifica. Ca element de comparație, la nivel UE, producția anuală de lapte se situează la circa 160 de milioane de tone.

În prezent, din motive etice dar și științifice, în Europa este interzisă producția și vânzare de produse de origine animală din animale clonate. Dar practica este permisă în Statele Unite și Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *