Tot ce trebuie să știi despre rezistența la insulină și ce modificări trebuie să faci în dieta ta, pentru a rezolva această problemă

alimente dietă dieta pentru rezistenta la insulina rezistenta la insulina Sursa foto: Pexels

Menținerea unei sănătăți bune și gestionarea greutății pot fi, uneori, o luptă dificilă, în special pentru persoanele diagnosticate cu rezistență la insulină. Potrivit hormonehealthstudio.com, această problemă poate fi soluționată prin adoptarea unei diete adecvate, dar și a tot ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos, ce va ajuta inclusiv la pierderea în greutate.

Ce înseamnă rezistența la insulină

Insulina este hormonul care reglează glicemia și ajută organismul să utilizeze zahărul pentru a-și produce energie. Rezistența la insulină apare atunci când celulele organismului devin mai puțin sensibile la hormonul insulină, ceea ce duce la niveluri crescute de glucoză în sânge. Insulina joacă un rol crucial în reglarea nivelului de zahăr din sânge, facilitând transportul glucozei în celule, pentru producerea de energie. Când celulele dezvoltă rezistență la insulină, glucoza rămâne în fluxul sanguin, rezultând o producție mai mare de insulină și potențiale complicații de sănătate pe termen lung.

Legătura dintre rezistența la insulină și creșterea în greutate

Rezistența la insulină și creșterea în greutate merg, adesea, mână în mână, formând un cerc vicios care poate fi dificil de spart. Când nivelul de insulină rămâne crescut, organismul stochează excesul de glucoză sub formă de grăsime, în loc să o utilizeze pentru energie. Acest lucru duce la creșterea în greutate, în special în zona abdominală, ceea ce contribuie și mai mult la rezistența la insulină. În plus, nivelurile crescute de insulină împiedică descompunerea grăsimilor stocate, făcând pierderea în greutate mai dificilă.

Care sunt cauzele rezistenței la insulină

Există o serie de factori ce contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină, inclusiv genetica, stilul de viață sedentar, alegerile alimentare nepotrivite, lipsa unui somn de bună calitate, stresul cronic și dezechilibrele hormonale. Înțelegerea acestor factori poate duce la alegeri mai informate și la capacitatea de a adopta o abordare cuprinzătoare pentru a încerca stoparea rezistenței la insulină și a afecțiunilor asociate acesteia.

Scopul este de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină pentru a permite celulelor să răspundă eficient la semnalele de insulină. Modificările dietei și ale stilului de viață pot fi o metodă eficientă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină. La fel și medicamentele, nutriționale și pe bază de plante specifice, care s-a dovedit că sporesc sensibilitatea la insulină și promovează o greutate sănătoasă.

Dieta echilibrată poate reduce sensibilitatea la insulină

Principalul motor al rezistenței la insulină este zahărul. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a susține sensibilitatea la insulină este să eviți toate zaharurile și alimentele industriale. Acestea se găsesc în alimentele procesate, alimentele la pachet și prăjite, biscuiți, prăjituri, acadele și altele asemenea. Un alt lucru de știut este că și carbohidrații se descompun în zahăr.

Nu evităm toți crabohidrații, chiar dacă avem rezistență la insulină!

Nu interpretați greșit acest lucru – nu vrem să evităm toți carbohidrații; este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face pentru hormonii tăi. Ceea ce vrem să facem este să încetinim eliberarea carbohidraților și a zahărului, după ce am consumat o masă. Acest lucru ajută insulina să țină pasul cu cererea de zahăr care intră în sângele tău, în timp ce resensibilizează celulele la insulină.

Cum facem asta? Prin adăugarea unei porții de proteine ​​și grăsimi sănătoase la fiecare masă. Gândește-te: nuci, semințe, carne, pui, fructe de mare, ouă, semințe de chia, semințe de in, avocado. De exemplu, dacă mănânci ovăz la micul dejun, adăugă și 1-2 linguri de unt de arahide, ca sursă de proteine ​​și grăsimi sănătoase. Acest lucru va ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, pentru a susține sensibilitatea la insulină.

Fibrele din fructe și legume, de mare ajutor în gestionarea rezistenței la insulină

Un alt sfat este să te bucuri de fibrele care se găsesc în fructe și legume. Fibrele sunt un macronutrient care provine din alimente vegetale nedigerabile și joacă un rol crucial în menținerea sănătății digestive optime prin promovarea mișcărilor intestinale regulate și prevenirea constipației. Știai că un consum zilnic de fibre adecvate (25-30 g pe zi) este legat de o sănătate generală mai bună și de un risc redus de apariție a peste 70 de boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile intestinale? Aportul de fibre poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea simptomelor premenstruale și perimenopauzei, prin inhibarea reabsorbției estrogenului în tractul digestiv.

Activitatea fizică este decisivă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină

Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină. Mișcându-ne corpurile, mușchii noștri pot crește utilizarea glucozei, scăzând astfel nivelurile de zahăr din sânge. O combinație de antrenamente cardiovasculare (alergare, mers pe jos, ciclism, canotaj, înot, drumeții), antrenament de forță (folosind greutăți, benzi de rezistență, activități cu greutatea corporală) și activități precum yoga sau Pilates pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, la îmbunătățirea sănătății metabolice, și promovează pierderea sănătoasă în greutate.

Aveți grijă cum gestionați stresul, pentru că și el influențează rezistența la insulină

Este bine cunoscut faptul că stresul cronic, necontrolat, poate perturba echilibrul hormonal și poate contribui la instalarea rezistenței la insulină. Primul pas atunci când încerci să gestionezi stresul este să afli exact de unde provine și să acționezi asupra cauzei acestuia. Al doilea pas în gestionarea stresului este să încorporezi practici de reducere a stresului în rutina ta săptămânală, precum meditație, exerciții de respirație profundă, somn adecvat, băi fierbinți și relaxante, timp petrecut cu cei apropiați, un hobby etc. Sprijinind capacitatea organismului de a răspunde la stress, implicit îl sprijinim și să  regleze glucoza și consumul de energie, deci putem îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Plante medicinale ce pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină

S-a demonstrat că anumite plante și suplimente susțin sensibilitatea la insulină. De exemplu, ierburile care conțin berberină pot fi, uneori, chiar  mai eficiente decât anumite medicamente prescrise, în mod obișnuit, pentru gestionarea rezistenței la insulină.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *