Se știe că ficatul este un organ vital, responsabil de filtrarea toxinelor din sânge, de reglarea metabolismului și de producerea bilei pentru digestie. Prin urmare, orice lucru care ajută la menținerea sănătății sale este esențial pentru sănătate. Ce infuzii sunt utile pentru tratarea ficatului gras?
Fără îndoială, momentul dinainte de a merge la culcare este ideal pentru a practica ceva relaxant, cum ar fi consumul de infuzii, dar nu toate sunt recomandate în acel moment. Cheia este să alegi una care să nu conțină un nivel ridicat de teină, o substanță stimulatoare similară cu cofeina, care poate îngreuna somnul.
Există unele infuzii care au proprietăți relaxante și digestive și care pot ajuta la curățarea ficatului, în plus față de facilitarea somnului și îmbunătățirea calității acestuia. Este important să ai grijă de acest organ important într-un mod natural, alegând ierburi cu proprietăți depurative și hepatoprotectoare. Există câteva plante care ajută la curățarea și îngrijirea ficatului și, în același timp, ajută la slăbit, deoarece accelerează metabolismul, care trebuie susținut de o dietă echilibrată.
Iată câteva infuzii recomandate pentru a le consuma înainte de culcare și care ajută la curățarea ficatului
Ceai de păpădie: Această plantă este cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula producerea bilei, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din ficat și la îmbunătățirea digestiei. În plus, are proprietăți diuretice și ajută la combaterea retenției de lichide. Conform portalului Medical News Today, citat de Clarin International, păpădia este o plantă erbacee care conține multiple proprietăți benefice, cum ar fi vitaminele A, C, E și K. De asemenea, frunzele sale conțin zinc, fier, magneziu, calciu, potasiu și acizi cum ar fi cel ascorbic, cafeic și clorogenic. Această plantă se găsește în magazinele de tip dietetic, iar pentru infuzie se amestecă o lingură de păpădie într-o ceașcă cu apă fierbinte. Nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor care suferă de gastrită, ulcer sau aciditate, celor care iau diuretice, litiu sau suplimente de potasiu, precum și pacienților cu calculi biliari.
Ceai de mușețel: Mușețelul este adesea asociat cu îngrijirea stomacului și tratamentul gastritei datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Dar ajută și la adormire, relaxare și îmbunătățirea stării de spirit. Utilizarea acestei plante este înregistrată în culturi ancestrale precum cea egipteană, unde era folosită ca remediu pentru aproape orice, iar specia a fost utilizată în numeroase regiuni europene datorită proprietăților sale. A început să crească în abundență în Balcani, pentru ca ulterior să fie introdusă în Europa centrală și în țări precum Italia, Bulgaria sau Rusia.
Ceai de mentă: Are mai multe beneficii: reduce inflamația, ajută la eliminarea gazelor acumulate în corp, prevenind flatulența, calmează arsurile stomacale, reduce greața și are un efect calmant. Infuziile din aceste plante sunt digestive, îmbunătățind fluxul bilei. De asemenea, au un efect de sațietate, controlând apetitul, și un efect calmant. Menta reduce tensiunea arterială și relaxează mușchii corpului.
Ceaiul ficatului
Vedeta este însă ceaiul de boldo, o plantă bogată în alcaloizi și flavonoide care ajută la protejarea celulelor ficatului de daunele oxidative cauzate, de exemplu, de consumul de alcool. De asemenea, stimulează producerea bilei și digestia. Este supranumită și “planta ficatului.”
Această plantă medicinală a fost utilizată încă din vremurile precolumbiene în medicina populară chiliană, arată un blog spaniol pe teme medicale. Deși este originară din regiunile muntoase și uscate ale Chile, s-a răspândit și în regiunea mediteraneană și în nordul Africii. Boldo este un arbust folosit de indigenii sud-americani pentru a trata diferite afecțiuni, precum reumatismul, tulburările digestive și hepatice. Mai este cunoscut și sub denumirile de boldea, cimarrón, lămâie romadizo sau lămâiță, deoarece frunzele sale, atunci când sunt frecate, eliberează un miros caracteristic care amintește de lămâie și coriandru.
Părțile utilizate în fitoterapie sunt frunzele, deși în unele țări se folosește și scoarța. Principiile sale active se extrag ușor în medii alcoolice, iar parfumul său intens este transmis în urină dacă planta este consumată pe o perioadă îndelungată.
Cea mai frecventă formă de administrare a acestei plante este sub formă de infuzie. De asemenea, poate fi găsită și în alte forme de prezentare, cum ar fi extractul uscat sub formă de capsule, uleiul esențial, siropul sau extractul hidroalcoolic pentru a fi diluat în lichid. În prezent, boldo este una dintre cele mai utilizate plante medicinale în rețetele pentru tratarea ficatului și vezicii biliare. În toate cazurile, pentru a evita riscurile, dozele recomandate trebuie prescrise de un medic specialist.
Uleiuri esențiale din boldo și alți compuși
În compoziția sa se găsesc 4 tipuri de componente, printre care se remarcă uleiurile esențiale:
- Uleiuri esențiale: Cele mai importante uleiuri esențiale prezente în boldo sunt cineolul, eucaliptolul și ascaridolul care sunt responsabile de mirosul caracteristic și au proprietăți sedative, expectorante, antiinflamatoare și carminative (ajută la eliminarea gazelor).
- Flavonoide: Sunt foarte benefice pentru organism, fiind recunoscute pentru capacitatea de a reduce considerabil riscul de a dezvolta anumite boli cardiace.
- Tanini: Prezenți în scoarța boldo, sunt recunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante importante.
- Alcaloizi: Cel mai notabil alcaloid este boldina, cu proprietăți foarte specifice pentru ficat și vezica biliară.
Beneficiile boldo pentru sănătate
- Ficat și vezică biliară: Boldo conține aproximativ douăzeci de alcaloizi, dintre care cel mai important este boldina. Aceasta stimulează funcționarea vezicii biliare și are efecte benefice asupra ficatului. Poate schimba compoziția chimică a bilei, prevenind formarea calculilor biliari sau a pietrelor la vezica biliară.
- Reducerea colesterolului: Boldo este o plantă potrivită pentru scăderea nivelului de colesterol, deoarece purifică ficatul și elimină colesterolul din bilă, ajutând la eliminarea acestor grăsimi din organism. Persoanele cu icter, ciroză sau ficat gras pot beneficia de efectele sale.
- Aparatul digestiv: Parfumul și aroma caracteristică a plantei îi conferă un efect tonifiant asupra sistemului digestiv, în special datorită uleiului esențial cineol, care are un efect hepatotonic și protector gastric.
- Durere și disconfort gastric: Poate fi un remediu bun pentru dureri și disconfort gastric, precum și pentru gastrită, prin infuzii și tisane. De asemenea, utilizarea sa ca și condiment în bucătărie poate ajuta la ușurarea digestiei.
- Gaze și flatulențe: Un alt ulei esențial, ascaridolul, este un component cu efect antiflatulent, sedativ și ușor analgezic. Utilizarea boldo ca și condiment poate fi un tratament bun pentru persoanele cu probleme de gaze, balonare, meteorism și flatulență.
- Laxativ: Trebuie ținut cont de faptul că tratamentele cu boldo pot avea un efect laxativ ușor datorită proprietăților sale coleretice.
- Somn mai bun: Boldo are efecte sedative și calmante asupra sistemului nervos. Boldina are un efect ușor hipnotic. Poate fi indicată pentru persoanele cu insomnie ocazională, nervozitate, stres și anxietate.
- Tuse și infecții respiratorii: Uleiul esențial, eucaliptolul, prezent și în cantități mai mari în uleiul esențial de eucalipt, are proprietăți expectorante și anticatarale. Există preparate, cum ar fi siropul de boldo, pentru tratarea tusei și congestiei toracice. De asemenea, datorită proprietăților sale antibiotice, antiinflamatoare și hepatice, această plantă poate fi de mare ajutor ca adjuvant în tratamentul infecțiilor respiratorii.
Are vreo contraindicație?
Consumul de boldo în diferitele sale forme este contraindicat în caz de obstrucție a căilor biliare și afecțiuni hepatice grave, deoarece în aceste cazuri este recomandat repausul digestiv. De asemenea, nu este recomandat persoanelor diagnosticate cu afecțiuni renale, deoarece, în unele cazuri, poate provoca iritații la nivelul rinichilor.
Din cauza prezenței alcaloizilor, nu ar trebui consumat în timpul sarcinii, în special în primele trei luni de gestație, deoarece poate provoca avort sau malformații ale fătului. De asemenea, nu este recomandat în timpul alăptării și în copilărie.
Ca și în cazul multor alte plante medicinale, proprietățile și efectele boldo pot varia sau modifica efectul acestuia în interacțiune cu anumite medicamente și chiar reduce efectul acestora. Interacțiunea principală apare în cazul administrării de anticoagulante orale. Acest lucru se datorează unei substanțe numite cumarină, care este un anticoagulant natural, crescând astfel semnificativ riscul de hemoragii. Este important de menționat că tratamentele care depășesc patru săptămâni sunt contraindicate.
Înainte de a lua orice medicație sau plantă medicinală, consultați întotdeauna un specialist.