Cum să reduci cantitatea de sare din dietă? Folosind sare aromatizată făcută în casă

sare aromatizata reteta de sare cu arome sare aromatizata cu ierburi sare cu aroma de lamaie sare cu aroma de portocale foto:primochef.it

Pentru a limita consumul de sare din dietă dar a menține mâncarea la un nivel acceptabil de gust și savoare, cea mai simplă metodă este de a folosi în loc de sarea obișnuită o sare aromatizată cu ingrediente naturale. O alternativă la gomasio,  cealaltă metodă eficientă și plină de gust pentru a reduce aportul de sare.

În plus, folosind acest tip de sare preparată în casă din ingrediente asupra cărora avem control, eliminăm nevoia de a folosi diverse mixuri aromatice comerciale – multe dintre ele au adaosuri de conservanți chimici, monoglutamat de sinteză, arome, coloranți etc.

Versiunile cele mai practicate de sare aromatică sunt cele în care se folosesc ierburi aromatice în combinații la libera inspirație. O altă combinație interesantă  este sarea cu aromă de lămâie, folosind coaja de la fructele netratate, sau de portocale.  Eventual adăugând și notă de piper, ghimbir, anason etc putem crea și un dar de Crăciun, mic dar interesant, cu note aromatice specifice iernii.

Sare cu ierburi aromatice

O combinație reușită care să merite în final efortul și să însemne realmente un consum mai redus de sare presupune că din amestecul total aceasta ar trebui să fie undeva la 20% în greutate. Cu alte cuvinte, 200 g de sare, 800 g ierburi aromatice proaspete. Soluția cea mai bună este să folosim din cele pe care le adăugăm în mod obișnuit la gătit, nu arome necunoscute. Iar pe cele mai tari, cum ar fi leușteanul, să le adăugăm în cantitate redusă – nu trebuie nici una să domine peste cealaltă, e nevoie de echilibru.

Dintre ierburile aromatice proaspete, cele mai potrivite și care nu fac notă discordantă sunt: mentă, pătrunjel, mărar, busuioc, cimbru, salvie, rozmarin, oregano, chives, țelină și leușten foarte puțin.

Cum uscăm amestecul

Aprindem cuptorul, iar când a ajuns la temperatura maximă îl oprim și așezăm înăuntru o tavă cu sarea dedesubt și ierburile așezate peste ea. Folosim doar frunze, nu și tulpini de plante aromatice.

Închidem cuptorul și așteptăm câteva minute, apoi deschidem și lăsăm așa, pentru ca aerul și umiditatea creată să se disperseze.

Amestecul îl trecem prin blender și când totul e măcinat fin, sarea aromatizată e gata.

Se poate folosi la orice preparat cu carne, cu pește, cu legume, chiar și în aluaturi și compoziții de toate felurile. Partea de sapiditate care va lipsi, din cauza cantității limitate de sare, va fi compensată de buchetul aromatic al acesteia.

Se ține în borcan închis, ca și sarea obișnuită.

Dacă vrem să evităm pasajul prin cuptor și afară este foarte cald, așezăm tava la soare, într-un punct unde temperatura este cea mai ridicată.

Dacă avem, putem folosi direct plante aromatice uscate, e mult mai simplu: mixăm totul în blender, întindem în tavă și lăsăm la soare, pentru a pierde eventuale urme de umiditate, și e gata.

Sare aromatizată cu lămâie sau cu portocală

Din coaja de la 1 lămâie sau de la 1 portocală netratată se obține un bun echilibru folosind circa 50 g sare.

La fel ca mai sus, așezăm sarea și coaja în cuptorul încălzit și imediat oprit.
După ce se deshidratează complet – circa 15 minute, se trec prin blender și e gata.

Sarea aromatizată cu lămâie este mai potrivită pentru preparatele din carne de pui sau pește, dar și pentru legume, supe, salate. În timp ce cea aromatizată cu portocală se poate folosi cel mai bine pentru preparate de carne la cuptor de sărbători la care folosim în general multe condimente și arome.

Firește că sunt posibile mult mai multe combinații, e un  bun teren de experimente.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *