Medicii obișnuiau, cu ani în urmă, să creadă că anumite alimente vă pot provoca ulcer. Dar acum știm că alte lucruri cauzează boala, cum ar fi administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii, pe o perioadă lungă de timp sau infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Deși alimentele nu cauzează și nu tratează ulcere, potrivit webmd.com, unele vă pot agrava durerea, în timp ce altele vă pot ajuta să vă vindecați mai repede
Alimentele cu probiotice luptă cu Helicobacter pylori
Alimente precum iaurtul, miso, kimchi, varza murată, kombucha și tempeh sunt bogate în bacterii „bune” numite probiotice. Acestea pot ajuta calmarea crizelor de ulcer, și chiar pot grăbi vindecarea, ele luptând cu infecție cu Helicobacter pylori sau ajutând tratamentele să funcționeze mai bine.
Alimentele bogate în fibre ameliorează balonarea și durerea
Merele, perele, fulgii de ovăz și alte alimente bogate în fibre sunt bune pentru ulcer în două moduri. Fibrele pot reduce cantitatea de acid din stomac, ameliorând în același timp balonarea și durerea. Cercetările au arătat, de asemenea, că o dietă bogată în fibre poate ajuta la prevenirea ulcerului.
Cartofii dulci pot preveni ulcerul
Este bogat în vitamina A și există dovezi că acest aliment – cartoful dulce – poate ajuta tratarea ulcerelor de stomac și poate juca, de asemenea, un rol în prevenirea acestora. Alte alimente cu o doză bună de vitamina A includ spanacul, morcovii, pepenele galben și ficatul de vită.
Cel mai bun: ardeiul gras roșu!
Ardeiul gras roșu este bogat în vitamina C, care vă poate ajuta să vă protejați de ulcere în mai multe moduri. În primul rând, vitamina C joacă un rol important în vindecarea rănilor. Oamenii care nu primesc suficient au, de asemenea, risc sporit de a face ulcere. Obțineți acest nutrient și în citrice, căpșuni, kiwi și broccoli.
Paradoxal, în ulcer, cel mai rău face laptele!
Medicii obișnuiau să le spună oamenilor să bea lapte pentru a-și trata ulcerul. Asta a fost înainte să apară remedii mai bune, cum ar fi medicamentele care blochează acidul. Astăzi știm că laptele nu poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea unui ulcer. De fapt, ar putea înrăutăți lucrurile, determinând stomacul să producă mai mult acid.
Evitați alcoolul, pentru că poate agrava ulcerul!
Dacă sunteți predispus la ulcere sau aveți unul acum, cel mai bine este să limitați consumul de alcool sau să îl evitați cu totul. Cercetările au arătat că băutura irită și chiar poate afecta tractul digestiv. De asemenea, alcoolul poate agrava ulcerul.
Alimentele grase se digeră greu și dau balonare
Digestia durează mai mult dacă mâncați alimente grase, ceea ce poate duce la dureri de burtă și balonare, lucruri care nu sunt de dorit dacă aveți un ulcer. Prin urmare, dacă alimentele grase vă generează probleme digestive, luați o pauză de la ele.
Alimentele picante înrăutățesc simptomele ulcerului
Multă vreme, medicii au crezut că alimentele condimentate sunt o cauză majoră a ulcerului. Acum știm că acest lucru nu este adevărat. Cu toate acestea, unele persoane, care suferă de ulcer, constată că, după ce mânâncă alimente grase, simptomele lor se înrăutățesc, iar durerile se intensifică.
Dacă simțiți că nu vă fac bine citricele, evitați-le!
La început, ar părea să aibă sens ca alimentele acide precum citricele și roșiile să agraveze ulcerul. Dar nu există dovezi științifice puternice care să ateste că ar avea un asemenea efect. Cu toate acestea, toți avem reacții unice la alimente, așa că dacă simțiți că citricele vă fac să vă simțiți mai rău, evitați-le.
Ciocolata vă poate provoca disconfort abdominal
Ciocolata are o mulțime de potențiale beneficii pentru sănătate. Dar, adesea, poate provoca discomfort, pentru unele persoane care au ulcer. Dacă vă simțiți mai rău după ce ați mâncat ciocolată, așteptați să vă răsfățați cu acest delicious desert după ce ulcerul s-a vindecat.
Dacă simptomele ulcerului se agravează, renunțați la cofeină!
Cercetările nu sunt concludente în privința efectului cofeinei –cafelei – asupra ulcerului. Dacă simțiți că vă face rău, evitați-o. Totuși, întrebați medicul, pentru că este posibil să nu trebuiască să renunțați la cafea, atâta timp cât simptomele nu se agravează.