Cardiologi: Eliminarea acestor 3 alimente din dietă poate îmbunătăți semnificativ sănătatea inimii / Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces în România / Ce poți mânca în locul lor

cardiologi, alimente, eliminare, dieta Sursa foto: Irada Pashayeva | Dreamstime.com

Conform statisticilor, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru aproximativ 50% din totalul deceselor în țară, ceea ce plasează România printre țările cu cea mai mare rată a mortalității cauzate de aceste afecțiuni din Europa.

Statisticile copleșitoare pot face ca îmbunătățirea sănătății inimii să pară o operațiune dificilă, dar modificările simple ale dietei pot avea un impact semnificativ. Experții consultați de publicația Huffington Postcardiologii Daniel Luger, Saman Setareh-Shenas și nutriționistul Michelle Routhenstein – recomandă eliminarea sau limitarea a trei alimente pentru a reduce riscul de boli de inimă.

Primul pe listă este baconul, o carne procesată care prezintă mai multe riscuri pentru sănătatea inimii. Procesul de afumare, conținutul ridicat de sodiu și compușii nocivi formați în timpul gătirii contribuie la creșterea tensiunii arteriale, inflamații și deteriorarea vaselor de sânge. Cardiologii sfătuiesc să consumați baconul, alături de alte tipuri de carne procesată și roșie, cu moderație, din cauza asocierii lor cu rate mai mari de boli cardiovasculare și obezitate.

cardiologi, alimente, eliminare, dieta
Baconul, un aliment care nu este prietenos cu inima. (Sursa foto: Pexels)

Pâinea albă este un alt aliment de evitat. Are un indice glicemic ridicat și îi lipsesc fibrele și nutrienții regăsiți în opțiunile din cereale integrale. Acest lucru poate duce la creșteri rapide ale glicemiei, rezistență la insulină și creștere în greutate, toate crescând riscul de boli de inimă. Experții recomandă alegerea pâinii cu eticheta „100% cereale integrale” și cu ingrediente minime, ușor de recunoscut, pentru o opțiune mai sănătoasă pentru inimă.

În cele din urmă, cartofii prăjiți sunt deosebit de dăunători din cauza conținutului ridicat de grăsimi, mai ales atunci când sunt prăjiți în ulei reutilizat, ceea ce crește grăsimile trans. Aceștia sunt, de obicei, presărați cu multă sare, ceea ce contribuie la creșterea tensiunii arteriale și la bolile de inimă. Consumul regulat de alimente prăjite, în general, este legat de boli coronariene, hipertensiune arterială și obezitate.

Pentru o inimă mai sănătoasă, experții sugerează includerea leguminoaselor, semințelor de in, migdalelor și cerealelor integrale, cum ar fi quinoa, în dietă. Aceste alimente sunt bogate în fibre, antioxidanți și alți nutrienți care susțin sănătatea inimii prin scăderea colesterolului, reglarea glicemiei și reducerea inflamațiilor.

Pe lângă aceste schimbări alimentare, exercițiile fizice regulate și evitarea fumatului sunt esențiale pentru menținerea sănătății inimii.

Citește și Adina Rusu, nutriționist-dietetician: Aportul ridicat de acizi grași trans, factor de risc pentru boala cardiacă ischemică / Ce alimente conțin acest tip de grăsimi?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *