Un colț de natură la ultimul etaj: Un spaniol ne-a povestit cum a reușit să își creeze propria grădină pe terasă cu ajutorul unui sistem inteligent de irigare

grădinărit, balcon, sistem de irigare wifi, Spania Sursa foto: Dreamstime

Juan Manuel Villanueva este un spaniol care și-a făcut propria grădină cu plante și flori la ultimul etaj al blocului în care locuiește.

Într-un oraș aglomerat, unde betonul și asfaltul domină peisajul, bărbatul din Valencia a reușit să își transforme terasa într-un adevărat colț de natură. Cu ajutorul unor plante atent alese și a unui sistem de irigare inteligent, grădina sa este o mică oază în mijlocul betoanelor.

„M-a inspirat dorința de a avea o zonă verde acasă, în oraș. Am început cu achiziționarea plantelor care îmi plac și care sunt adecvate pentru clima și orientarea terasei”, a declarat Juan pentru G4Food.

El ne-a spus că plantele cultivate pe terasa lui sunt din specii diferite. El are trandafiri (în Valencia înfloresc tot anul), hortensii, cactuși. În ceea ce privesc arborii, spaniolul are măslini, palmieri și ficuși. „Am și câțiva bonsai”, a mai adăugat el.

Sistem de irigare prin Wi-Fi pe terasa blocului

Sistemul de irigare este foarte important, ne-a povestit Juan. El a făcut o instalație și a montat un sistem de irigare prin picurare cu control prin intermediul Wi-Fi, care are mari avantaje. Poți programa zilele și minutele de irigare și irigarea poate fi făcută în funcție de condițiile meteorologice. „Dacă plouă, nu udă… dacă e o zi uscată, udă mai mult, și așa mai departe”, a explicat Juan.

Spaniolul s-a gândit încă de la început la instalarea unui sistem de irigare. El consideră acest lucru ca fiind foarte important, pentru că astfel nu mai stai cu grija udării plantelor.

„Estetic, este perfect (sistemul de irigare), practic nu se vede, ascunzi picurătoarele și pulverizatoarele printre plante”, a menționat Juan.

El a că o astfel de grădină nu necesită efort și nu consumă nici timp mult. „Doar să tai câteva frunze uscate și cam atât. Sistemul este perfect pentru a nu fi nevoie să faci practic nimic”, a declarat el. Trebuie doar puțină atenție. „Verific picurătoarele o dată la două sau trei luni”, a menționat Juan.

Până în prezent, Juan nu a întâmpinat nicio problemă cu sistemul.

Sfaturi pentru micii grădinari de la bloc

Spaniolul are câteva sfaturi pentru cei care doresc să îi urmeze exemplu. Trebuie să știi dacă plantele care îți plac sunt potrivite pentru clima în care se desfășoară proiectul. Al doilea lucru este să ai suficiente linii de tuburi de picurare, pentru a oferi fiecărui grup de plante cantitatea de apă de care au nevoie.

grădinărit, balcon, sistem de irigare wifi, Spania
Grădina de la balcon a lui Juan (Sursa foto: G4Food)

Un astfel de colț verde oferă beneficii clare pentru starea fizică și mintală a unui locuitor de la oraș. „Calitatea vieții crește semnificativ. Starea de spirit este mult mai bună, natura îți dă energie”, a mai declarat Juan.

El nu a fost influențat de tendințele actuale în grădinărit, ci a fost mai degrabă un proiect personal. „Am făcut totul în felul și după gustul meu… fără influențe”, a precizat spaniolul.

Realizarea de adevărate grădini în balcoanele din orașe nu este nici pe departe o noutate. Francezul Patrick Vernuccio a scris o carte bestseller intitulată „Roșii & busuioc la etajul 5”. El și-a transformat balconul într-o grădină în care cultivă legume și fructe bio.

Cunoscut pe rețelele de socializare sub pseudonimul „The Frenchie Gardener”, Vernuccio a sădit prima sămânță la 36 de ani și a făcut o adevărată pasiune pentru grădinăritul urban. Acum, el militează pentru reintroducerea naturii în viața și în orașele noastre.

Sursa foto: Dreamstime / G4Food

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *