Ultimii cinci ani nu au fost ușori pentru mulți oameni, mai ales în Europa. După o pandemie au izbucnit două războaie, unul pe continent și altul aproape de el. Inflația, ritmul de viață alert, schimbările climatice și joburile stresante au fost „picăturile care au umplut paharul” pentru mulți oameni, care au ajuns să se simtă epuizați. Din fericire, dieta poate ajuta la ieșirea dintr-o asemenea perioadă.
Pentru a menține niveluri optime de energie, este important să te concentrezi nu doar pe ceea ce mănânci, ci și pe cum mănânci, transmite publicația Healthline. Mesele mari pot duce la senzația de oboseală, deoarece corpul își concentrează energia pe digestie. Pentru a preveni acest lucru, ia în considerare consumul de mese mai mici și mai frecvente pe parcursul zilei, ceea ce poate ajuta și la gestionarea greutății.
Iată 11 alimente care te pot ajuta să-ți crești energia în mod natural:
1. Alimente neprocesate: Optează pentru alimente întregi, neprocesate, în locul opțiunilor foarte procesate, cum ar fi mesele ambalate sau fast food-ul. Alimentele procesate conțin adesea conservanți, grăsimi trans și ingrediente artificiale care pot epuiza energia.
2. Fructe și legume de sezon: Consumul de produse de sezon asigură un conținut nutrițional mai ridicat, deoarece aceste alimente se coc în mod natural și nu sunt coservate cu diferite substanțe, oferind organismului nutrienți esențiali.
3. Băuturi fără cofeină: Deși cofeina poate oferi un impuls temporar, nu asigură energie durabilă. În schimb, alege cafea decofeinizată, ceai sau apă pentru a te menține hidratat și energizat, fără prăbușirea energetică asociată băuturilor zaharoase.
4. Proteine slabe: Înlocuiește carnea roșie cu proteine slabe, cum ar fi puiul, curcanul și peștele. Aceste opțiuni oferă proteine esențiale cu mai puține grăsimi saturate, în timp ce peștii precum somonul și tonul oferă acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă.
5. Cereale integrale și carbohidrați complecși: Alege cereale integrale în locul carbohidraților rafinați, cum ar fi pâinea albă și zahărul. Cerealele integrale conțin fibre, care asigură energie susținută și o valoare nutrițională mai bună.
6. Nuci și semințe: Nucile și semințele sunt excelente pentru combaterea oboselii și a foamei. Variantele crude, nesărate, cum ar fi migdalele, nucile și semințele de floarea-soarelui, sunt gustări perfecte pentru un impuls energetic.
7. Apă: Menținerea hidratării este esențială pentru menținerea energiei. Apa susține diverse funcții ale organismului și te poate ajuta să eviți oboseala cauzată de deshidratare.
8. Vitamine și suplimente: Dacă dieta ta nu oferă toți nutrienții necesari, ia în considerare suplimentele, după consultarea unui specialist.
9. Banane: Bogate în potasiu, fibre și carbohidrați, bananele sunt o sursă rentabilă de energie.
10. Ovăz: Ovăzul este o opțiune de mic dejun bogată în fibre și săracă în zahăr, care oferă energie de lungă durată și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
11. Semințe de chia: Bogate în carbohidrați, grăsimi sănătoase și fibre, semințele de chia pot crește nivelul de energie și susțin rezistența, fiind un adaos excelent la smoothie-uri sau iaurt.
Incorporând aceste alimente și obiceiuri în dieta ta, poți crește energia în mod natural și îți poți menține sănătatea generală.
Ce te poate scoate din starea de epuizare?
Potrivit Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, următoarele sunt modalități de a combate oboseala și epuizarea:
- consumul de mese regulate și gustări sănătoase la fiecare 3 sau 4 ore, mai degrabă decât o masă mare mai rar,
- exerciții fizice regulate,
- scăderea în greutate (în cazul în care corpul dumneavoastră are o greutate în exces),
- să dormiți bine, ceea ce înseamnă să vă culcați și să vă treziți dimineața la aceeași oră în fiecare zi,
- evitarea cofeinei seara dacă aveți probleme cu somnul,
- reducerea stresului.