Ce să nu lipsească de pe masă la o cină romantică atunci când revii din vacanță. Mai multe idei de meniu și o rețetă erotică a scriitoarei Isabel Allende

meniu cina romantica meniu de carne meniu de peste aperitive freestyle salsa erotic Isabel Allende cum organizezi o cina romantica idei de cina romantica foto: pexels.com@lukebarky

O cină romantică este un moment special, nu e despre sex, nu e despre romantism și nu e nici despre mâncare. Este mai degrabă un moment intim de care toată lumea are nevoie din când în când, fie că e sau nu într-un cuplu stabil, fie că partenerii au sau nu copii. E un moment de tip punct și de la capăt și marchează plăcut unele momente existențiale – revenirea din vacanță e unul din ele.

Pentru o cină romantică, mâncarea este importantă dar nu este aspectul primordial. Înainte de mâncarea propriu-zisă, masa are nevoie de atmosferă, de un aranjament plăcut la intersecția dintre formal și informal. Apoi, de eventuale flori discrete, lumini difuze, lumânări parfumate, un recipient pentru gheață în care vinul să se poată păstra cât mai rece.

Meniul ideal: aperitiv, un fel principal și desert

Printre alimentele cu putere afrodisiacă recunoscută  se numără carnea și peștele, în special somonul. Prin urmare, dacă la un fel principal de carne sau pește asociem o salată interesantă, anticipăm cu câteva aperitive freestyle și încheiem cu un desert simplu dar de calitate, iată meniul.

Pentru aperitive, soluția cea mai simplă și rapidă rămân: măslinele bune, în primul rând. Apoi, câteva felii sau bucățele de brânzeturi asortate cu fructe: smochine, pere, struguri. Alături de câteva grisine, crackers, tacos, bruschette, focaccia.

Felul principal, carne sau pește, cu o salată apetisantă alături

Un fel principal poate fi o friptură la cuptor sau pe tigaia grill, sau o bucată generoasă de somon. Dacă alegem carne, preparată mai mult sau mai puțin în sânge poate fi soluția rapidă ideală. Folosind tigaia grill, la moment, foarte simplu.

Îi putem asocia o salată clasică din: salată verde, rucola, roșii cherry, câteva felii foarte subțiri de parmezan, câțiva mieji de nucă. Toate, condimentate bine cu sare, piper, ulei de măsline și oțet balsamic. Sau, dacă preferăm inflexiuni orientale, o salată dintr-un mix ambalat la care adăugăm, de exemplu, câteva căpșuni, afine, pere, zmeură, asezonate, la fel, cu ulei și oțet bun.

Dacă, însă, mizăm pe pește, somonul e cea mai bună alegere – e bun la gust, se gătește ușor, nu eliberează în mod excesiv miros de pește, se poate găti în multe feluri. Unul din ele: trecem bucata întreagă sau făcută cuburi mari printr-un amestec de pesmet, fistic măcinat, coajă rasă de lămâie, praf de usturoi, un strop de paprika iute. Așezăm bucata/bucățile într-o tavă unsă cu puțin ulei sau peste care am așternut o folie de hârtie de cuptor. E gata în câteva minute.

Putem asorta somonul cu o altă salată la fel de interesantă: salată verde, castraveți felii subțiri, opțional fenicul tăiat foarte fin, frunze de spanac, ardei verde tăiat fin, piersici, condimentate bine cu sare, piper, ulei și suc de lămâie.

În ambele cazuri, câteva felii de pâine de calitate completează meniul.

Idei de desert

Pe final, o salată de fructe cu înghețată de vanilie poate fi alegerea cea mai simplă. Sau câteva fursecuri de calitate cu cremă de ciocolată sau de cocos. Sau un tiramisù preparat cu o zi înainte, cu acest desert nimeni nu dă greș.  La limită, ciocolată neagră și un strop de brandy sau vin licoros după ea.

Dacă la aperitive și felul principal merge un vin roșu sau un vin alb, în funcție de alegerea carne sau pește, desertul cere un vin alb spumos, mai mult sau mai puțin dulceag, după preferințe.

Dacă vrem să fim mai puțin formali, alegem un prosecco și merge de la început până la sfârșit.

Orice am alege, secretul este să fie ceva care se pregătește repede și care dă energie și chef de viață. Dar să nu mâncăm și nici să bem prea mult.

Rețeta de „salsa erotica” a scriitoarei de origini peruane Isabel Allende

Este știută plăcerea scriitoarei de a găti, ca și a multor personalități de renume. În afară de romanele sale de mare succes, a adunat într-o carte cu titlul Afrodita și tot ce știe mai bun în materie de gastronomie. Cu subtitlul sugestiv „Povestiri, rețete și alte afrodisiace”.

Printre multele idei și propuneri, și un așa numit sos erotic. Se încadrează foarte bine și în propunerea de meniu de mai sus: fie ca aperitiv alături de măsline, fie însoțind peștele și salata sa de acompaniament.  Merge mai puțin cu friptura, dar nu se exclud în totalitate. Și putem compensa folosindu-l ca centru de greutate al aperitivului.

Ingrediente de mai jos se pregătesc rând pe rând și se amestecă toate într-un bol. Se poate face cu o zi înainte și păstra în frigider, acoperită etanș.

½ ceașcă de maioneză

2 oua fierte

2 linguri ulei de măsline

1 lingură oțet balsamic

1 linguriță suc de lămâie

1 linguriță tarhon proaspăt, în lipsă, pătrunjel proaspăt LINK

1 ceapă verde fără frunze tocată mărunt

1 linguriță muștar

sare, piper

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *