Cele mai bune cereale sărace în carbohidrați/Nouă alegeri recomandate de specialiști/Sunt bogate în fibre și hrănitoare

Cereale sărace în carbohidrați Foto: Pixabay

Cerealele bogate în fibre pot reduce volumul de carbohidrați pe care corpul îi absoarbe. De asemenea, pot furniza și alți nutrienți importanți. Specialiștii indică nouă tipuri de cereale care sunt sărace în carbohidrați și asigură o sursă bună de fibre, arată Healthline.

Cerealele sunt adesea complet interzise în multe diete sărace în carbohidrați. Cu toate acestea, mai multe tipuri de cereale sunt bogate în fibre. Acest lucru înseamnă că vă puteți bucura de ele cu moderație, ca parte a unei diete sănătoase, cu carbohidrați controlați.

Iată câteva dintre cerealele de top care sunt sărace în carbohidrați, plus alte câteva pe care ar trebui să le limitați, dacă urmați o diete săracă în carbohidrați.

  1. Ovăzul

Ovăzul este foarte nutritiv, este o sursă excelentă de mulți nutrienți importanți, inclusiv fibre. O ceașcă de ovăz fiert conține aproximativ patru grame de fibre dietetice și aproximativ 23 de grame de carbohidrați net. Ovăzul este, de asemenea, bogat în beta-glucan. Acesta este un tip de fibre despre care cercetările au arătat că reduc nivelurile de colesterol LDL. Potrivit cercetătorilor, nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt un factor de risc pentru bolile de inimă.

Ovăzul este, de asemenea, o sursă excelentă de micronutrienți, inclusiv mangan, fosfor, magneziu și tiamină.

  1. Quinoa

Deși clasificată tehnic ca o pseudocereală, quinoa este adesea preparată și savurată precum cerealele. Este bogată în antioxidanți și polifenoli. Potrivit cercetătorilor, aceste proprietăți pot ajuta la scăderea inflamației și la protejarea împotriva bolilor cronice. Este relativ săracă în carbohidrați, cu aproximativ 34 de grame de carbohidrați net în fiecare porție de 1 cană (185 de grame) de quinoa gătită.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că quinoa este una dintre puținele surse de proteine complete din plante. Acest lucru înseamnă că ea conține toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul trebuie să îi obțină din surse alimentare. În plus, este bogată în alți nutrienți precum mangan, magneziu, fosfor, cupru și folat.

  1. Bulgur

Bulgurul este un tip de boabe de cereale făcute de obicei din boabe de grâu crăpate. Nu numai că bulgurul este versatil și ușor de preparat, dar este și foarte nutritiv. În special, este o sursă excelentă de mangan, fier, magneziu și vitamine B. O cană (182 de grame) de bulgur fiert conține 26 de grame de carbohidrați și peste 8 grame de fibre.

  1. Meiul

Meiul este un tip de cereale vechi care este cultivat în întreaga lume. Ca și alte cereale integrale, mei este bogat în antioxidanți și polifenoli. Potrivit cercetătorilor, acest lucru poate ajuta la prevenirea afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2. Meiul este, de asemenea, o sursă bună de fibre și are un conținut relativ scăzut de carbohidrați net, ceea ce îl face un adaos excelent la o dietă sănătoasă, săracă în carbohidrați. O porție de 1 cană (174 grame) de mei fiert conține peste 2 grame de fibre și 39 de grame de carbohidrați net.

Meiul este, de asemenea, bogat în alte vitamine și minerale precum fosfor, calciu, magneziu și folat.

  1. Couscous

Couscous este un produs procesat din cereale care este de obicei făcut din făină de semolă sau grâu dur. Un element de bază în multe mâncăruri din Orientul Mijlociu și Maroc, couscous este relativ scăzut în carbohidrați. Conține aproximativ 35 de grame de carbohidrați net și 2 grame de fibre în fiecare porție de 1 cană (157 de grame) de couscous fiert.

Couscous este, de asemenea, bogat în seleniu. Potrivit cercetătorilor, seleniul este un oligoelement care joacă un rol crucial în sănătatea inimii, funcția tiroidiană, sănătatea imunitară și multe altele. Acesta poate crește, de asemenea, aportul de micronutrienți importanți, inclusiv acid pantotenic, mangan, cupru și tiamină.

  1. Orezul sălbatic

Orezul sălbatic este un tip de boabe derivate din ierburile din genul de plante Zizania. Comparativ cu alte tipuri de orez, cel sălbatic are un conținut semnificativ mai scăzut de carbohidrați, cu 32 de grame de carbohidrați net și 3 grame de fibre în fiecare porție de 1 cană (164 de grame) de orez sălbatic fiert. În plus, orezul sălbatic este plin de antioxidanți. Cercetările au arătat că compușii fenolici găsiți în orezul sălbatic prezintă o activitate antioxidantă mai mare decât cei găsiți în orezul alb.

În plus, orezul sălbatic este o sursă excelentă de alte câteva substanțe nutritive, inclusiv zinc, vitamina B6 și acid folic.

  1. Spelta

De asemenea, uneori denumit grâu decorticat sau grâu dinkel, spelta este o cereală integrală veche. Potrivit cercetătorilor, acesta este asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate. Studiile arată că consumul mai multor cereale integrale, cum ar fi spelta, poate fi asociat cu un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer. Cercetările au constatat, de asemenea, că consumul de cereale integrale ar putea reduce riscul de diabet de tip 2. Deși spelta conține în cea mai mare parte carbohidrați, ea oferă o bună bucată de fibre în fiecare porție. O porție de 1 cană (194 de grame) de spelta gătită conține aproximativ 7,5 grame de fibre și 43,5 grame de carbohidrați net. Spelta este, de asemenea, bogată în niacină, magneziu, zinc și mangan.

  1. Popcorn

Majoritatea oamenilor se gândesc la popcorn ca fiind puțin mai mult decât o gustare, dar tehnic este o cereală integrală. Este, de asemenea, una dintre cerealele cu cel mai mic conținut de carbohidrați, cu aproximativ 6 grame de carbohidrați net în fiecare porție de 1 cană (14 grame) de popcorn. În plus, popcornul este sărac în calorii și bogat în vitamine B, fier, magneziu și fosfor. Atenție, multe varietăți preparate sunt bogate în grăsimi nesănătoase, zahăr adăugat și arome artificiale, care pot anula potențialele beneficii pentru sănătate.

  1. Orzul

Orzul este o cereală nutritivă remarcabilă pentru gustul său de nucă și textura caracteristică, gumoasă. Este, de asemenea, bogat în fibre. Conține 6,5 grame de fibre și aproximativ 41,5 grame de carbohidrați net în fiecare porție de 1 cană (170 de grame) de orz fiert.

În plus, orzul fiert este o sursă excelentă de seleniu, magneziu, mangan, zinc și cupru. Potrivit cercetătorilor, orzul decorticat conține mai mulți nutrienți decât orzul fără coajă.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *