Sosul de pește, ingredientul emblematic al bucătăriei vietnameze, obținut din anșoa și sare/Fermentarea durează 12 luni, pentru a atinge standardele de calitate cerute de clienții internaționali

sos de peste, Vietnam, ansoa, sare foto: redboatfishsauce.com/@Damian Magista

Procesatorul Red Boat Fish produce sos de pește vietnamez folosind doar două ingrediente simple: anșoa și sare. Situată în insula Phu Quoc, cea mai mare insulă a Vietnamului, compania Red Boat folosește metode tradiționale pentru a fabrica acest condiment renumit în întreaga lume, informează publicația Eater

„Sosul de pește este coloana vertebrală a bucătăriei vietnameze” a declarat Chuong Pham, fondatorul și CEO-ul Red Boat Fish Sauce. „Insula noastră este cunoscută pentru producerea celui mai bun sos de pește din lume.”

Procesul de fabricare a sosului de pește începe în ocean. O ambarcațiune de pescuit, însoțită de trei bărci cu echipamente luminoase, pornește în larg pentru a căuta bancurile de anșoa. Odată ce un banc de anșoa este observat, cele trei bărci aprind luminile pentru a atrage peștii. În acel moment, echipa de pe ambarcațiunea de pescuit acționează pentru a prinde peștii în plase. Apoi îi aruncă pe barcă și îi sărează imediat pentru conservare. „Meritul aparține pescarilor,” a recunoscut Pham.

Anșoa de culoare neagră din Marea Phu Quoc are un conținut mai ridicat de proteine. Peștii sunt sărați puternic, apoi puși la fermentat, pentru o perioadă de timp. 

Red Boat folosește metode tradiționale pentru fermentare, în depozitul  cu 75 de tancuri. Fiecare tanc de fermentare poate conține aproximativ 13 tone de anșoa sărată. 

Condusă de managerul de producție Anh Hong Tran Thi, echipa din depozit golește regulat apa din butoaie, testează salinitatea lichidului drenat și adaugă sare nouă în butoaie.

Echipa Red Boat testează apoi sosul, la anumite intervale. Sosul care a fermentat timp de o lună este încă destul de limpede și prea sărat, deoarece proteinele din pește nu s-au descompus încă suficient. Sosul de trei luni este puțin mai închis la culoare și mai puțin sărat, dar încă nu este gata. Sosul de un an are o culoare chihlimbarie, este destul de vâscos și are un gust dulceag la final, caracteristici ideale pentru sosul de pește.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: redboatfishsauce.com/@Damian Magista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *