Rețetele Juanitei. Conopidă/broccoli gratinate. Se poate servi și cald și rece. Are legume, dar și multe calorii

conopida gratinata

Conopida este unul dintre ingredientele supreme pentru sănătate, dar la care multă lume se strâmbă: cam fadă la gust, miroase urât când o fierbi, iar copiii (în general) refuză să o mănânce. Ideea este să o preparăm într-o formă în care toată lumea o va aprecia. Și cu ce merge super bine conopida? Și orice legumă mai fără gust? Cu lactate. Există opțiunea sufleului, dar nu e un preparat simplu, adesea nu iese nici profesioniștilor într-ale bucătăriei. Plus că trebuie servit în momentul când îl scoți din cuptor. Dar dacă am opta pentru niște conopidă la cuptor, gratinată?

Trebuie să vă spun că eu am împărțit tava în două și am pus și conopidă și broccoli. Copilul meu (vorba vine copil că are 18 ani) nu consumă conopidă, o urăște în orice formă. În schimb e fun broccoli, de mic. Ciudat, nu? Așa că mereu gătesc broccoli pentru el (asta nu ne place nouă) și conopidă pentru restul familiei.

Ingrediente

1 conopidă medie (sau una mare dacă nu puneți și broccoli)

1 broccoli

Câteva linguri pesmet

50 de gr de unt

100 de grame de cașcaval sau altă brânză maturată

300 de grame de mozzarella sau feta sau orice brânză care se gratinează

3-4 ouă

250 de gr de smântână pentru gătit

Sare, piper.

Puteți pune și condimente pentru aromă (orice vă place).

Preparare

Conopida/broccoli se fierb în apă cu sare sau la abur. Să rămână tărișoare. Se desfac în buchețele. Se scurg, șterg de apă.

conopida gratinata

O tavă pentru cuptor, în care intră toate legumele așezate unele lângă altele, se unge cu unt și se tapetează cu pesmet. Se așează conopida/broccoli peste. Între buchețele se pun cubulețe de ccașcaval/brânză și unt.

Se amestecă ouăle cu un tel și se adaugă smântâna. Când e omogenizat amestecul se toarnă uniform peste legume.

conopida gratinata

Se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de gr C caldură sus-jos timp de 30-40 de min. Să fie rumenit deasupra.

conopida gratinata

Se poate servi cald sau rece. Cald nu se taie foarte spectaculos. Dacă il serviți cald e mai bine să-l coaceți în porții individuale. Soțul meu, care nu e ardelean, dar aplică principiul ”cu o lingură de smăntână și clanța de la ușă-i bună”, pune smântână peste orice și zice că merge de minune și cu conopida gratinată. Eu n-am testat, nu mi se pare. Dar puteți încerca.

Merge ca aperitiv, fel principal lacto-ovo-vegetarian sau o cină (nu chiar lejeră). Atenție cât mâncați pentru că este hiper caloric! Conopida e bună pentru slăbit, brânza și smântâna nu. Dar de bun, e bun. Ca doar știm că toții că ce e bun ori e ilegal, ori e imoral ori îngrașă. Doamne iartă-ma că e zi de Sfântă Mărie!

La mulți ani, Mariilor și Marianilor și poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *