Numărul centenarilor din întreaga lume a crescut de la 151.000 în 2000 la 573.000 în 2021, potrivit sciencealert.com. Oamenii trăiesc mai mult și ne putem aștepta să vedem mai mulți oameni ajungând la vârsta de 100 de ani.
Centenarii trăiesc mai sănătos și mai independent până la vârsta de 90 de ani, având mai puține boli cronice. Deși genetica joacă un rol, peste 60% din longevitatea lor se datorează factorilor modificabili. O analiză a 34 de studii globale a identificat patru factori principali care contribuie la longevitate: dietă echilibrată, utilizarea redusă a medicamentelor, somn de calitate și un mediu de viață sănătos.
Pentru a trăi peste 100 de ani, experții recomandă patru obiceiuri esențiale:
Dieta diversificată cu aport scăzut de sare: Centenarii au o dietă echilibrată, bogată în carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase, similară cu dieta mediteraneană. Consumul redus de sare este, de asemenea, asociat cu o sănătate fizică mai bună.
Utilizarea limitată a medicamentelor: Deși centenarii au afecțiuni cronice, ei iau, în general, mai puține medicamente. Acest lucru poate sugera o sănătate mai bună și un risc redus de efecte adverse.
Somnul de calitate: Un somn bun, între 7 și 8 ore pe noapte, contribuie la menținerea sănătății pe termen lung și reduce riscul de boli cronice.
Mediul de viață: Locuirea în zone rurale sau în apropierea naturii este frecventă printre centenari. Ea este asociată cu un stres mai redus și o sănătate mai bună.
Alte obiceiuri benefice includ evitarea fumatului, consumul moderat de alcool, activitatea fizică și menținerea conexiunilor sociale. Adoptarea acestor obiceiuri de la o vârstă cât mai tânără poate contribui la o viață lungă și sănătoasă.
Sursa foto: Dreamstime