Oamenii de ştiinţă americani de la University of Nevada, Las Vegas, au descoperit că, pregătiţi corespunzător, cartofii le pot oferi beneficii semnificative pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2, favorizând pierderea în greutate şi normalizând activitatea inimii, informează ediţia electronică “Medical Express”, preluată de Rador.
Acesta este primul studiu care măsoară ştiinţific beneficiile cartofilor asupra sistemului cardiovascular la adulţii cu diabet. Cartofii conţin nutrienţi benefici pentru sănătate, în special în coaja lor, dar este recomandată evitarea consumului acestor legume de către pacienţi cu diete speciale, notează cercetătorii.
„Pentru majoritatea oamenilor, cartofii se consumă în mare parte prăjiţi, fiind bogaţi în grăsimi şi am dorit să facem lumină asupra modului în care, gătiţi corespunzător, pot fi sănătoşi”, a explicat Neda Akhavan, profesor la Universitatea de Stat Nevada din Las Vegas şi autorul principal al cercetării.
24 de persoane cu diabet de tip 2 au participat la studiu. În scopul cercetării, jumătate dintre participanţi au consumat, zilnic, câte un cartof copt cu coajă, cântărind aproximativ 100 de grame, ca garnitură sau la micul dejun. Cealaltă jumătate a servit ca grup de control şi a primit o porţie similară de calorii şi carbohidraţi din orez alb. Studiul a durat 12 săptămâni, timpul minim pentru a apărea modificări ale controlului glicemic şi sănătăţii cardiometabolice. Datele au arătat că voluntarii care au consumat cartofi au înregistrat o scădere modestă a nivelului de zahăr din sânge. În plus, au raportat o reducere a greutăţii şi a circumferinţei taliei, precum şi o normalizare a activităţii inimii.
„Rezultatele studiului nostru sugerează că, în loc să fie evitaţi, cartofii pot fi folosiţi în dieta persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 atunci când înlocuiesc alte alimente cu o încărcătură glicemică ridicată, cum ar fi orezul alb”, au remarcat cercetătorii.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, cojile cartofilor au o valoare nutritivă deosebită, deoarece conţin potasiu şi un tip de fibre cunoscute sub denumirea de “amidon rezistent”, care s-a dovedit că îmbunătăţeşte controlul glucozei, profilul lipidic şi senzaţia de saţietate.