Vinurile californiene: optimism la fiecare degustare

vinuri, vinuri califoniene, delicious, honore comfort Sursa foto: David Tonelson | Dreamstime.com

Nu trebuie decât să dai un tur virtual al site-urilor oficiale care promovează cele mai importante state americane producătoare de vin ca să înțelegi pasiunea pe care oamenii de acolo o pun în conținutul din spatele etichetei. De la est la vest și de nord la sud, ba chiar și în interiorul aceluiași stat, condițiile în care cresc strugurii ce urmează să fie transformați în vin sunt dintre cele mai diverse. Într-un fel, asta și face diferența față de soiurile cu care suntem deja obișnuiți în Europa – faptul că sunt cultivate în condiții cu totul și cu totul diferite față de Bătrânul Continent. Dar, dacă e să cauți adevăratul diferențiator, tot la oameni trebuie să te întorci: la îndârjirea lor de a o lua mereu de la capăt, la ambiția de a lupta cu piețe vechi de mii de ani, la curajul de a inova continuu într-un domeniu în care, la limită, nu ai nevoie decât de un umbrar de vie, un butoi de lemn și un beci rece.

Deși au avut de recuperat un ecart de multe secole față de Europa, Statele Unite ale Americii sunt în prezent pe locul 4 în lume în topul celor mai mari producători de vin, după Italia, Spania și Franța, iar asta spune totul despre ambițiile viticultorilor și vinificatorilor de peste ocean. Vii importate din cele mai bune regiuni viticole europene au permis ca soiuri precum Cabernet Franc și Sauvignon Blanc să capete rapid popularitate dincolo de Ocean.

Imigranții francezi, italieni și germani au adus, fiecare, ce a avut mai bun în țara de baștină. Iar pariul lor s-a potrivit de minune cu vremea ideală, cu climatul apropiat de cel mediteranean și cu solul plin de nutrienți de pe Coasta de Est, ideal pentru cultivarea fructelor de mare calitate. Azi, în unele zone, până și peisajele concurează cu cele din cochetele podgorii europene, pentru o experiență totală a degustării, în tururi turistice, la care cine, dacă nu americanii, se pricep cel mai bine…

Ce face atât de speciale vinurile californiene?

Cu mai bine de un sfert de milion de hectare cultivate, California e unul dintre cele mai populare state în producția de vinuri. Mai spre nord, Oregon și Washington se laudă și ele cu numeroase podgorii și crame și cu o varietate de vinuri complexe și elegante. Dar crescătorii de struguri devotați se găsesc peste tot de-a lungul Statelor Unite – de pe Coasta de Vest până în state precum Texas, Virginia și New York. Statele Unite ale Americii au fost, în 2023, al șaselea cel mai mare exportator de vinuri din lume, cu vânzări de 1,22 miliarde de dolari. În România, exporturile de vin american se ridică la 1,2 milioane de dolari, tot raportat la anul 2023.

Când vine vorba despre exporturile de vin american, Honore Comfort, vicepreședintele departamentului de International Marketing în cadrul California Wine Institute, este o referință indiscutabilă. S-a alăturat organizației în 2019 și coordonează programul de export care se concentrează exclusiv pe promovarea și susținerea vânzărilor de vinuri californiene pe piețele din întreaga lume. Într-o discuție cu colegii de la DelicioUS!, Honore Comfort dezvăluie că „vinurile californiene sunt cultivate și produse în mijlocul unui mix remarcabil de resurse naturale. Curenții aduc apa rece din Golful Alaska până pe coasta californiană, ceea ce face ca Oceanul Pacific să fie destul de rece, și moderează climatul pentru a crea temperaturile ideale de cultivare a strugurilor pentru vin. În același timp, terenul și solurile din California sunt extrem de variate, ceea ce contribuie la crearea mai multor regiuni viticole distincte”.

„Dar, ceea ce diferențiază cu adevărat vinurile noastre sunt chiar californienii care le cultivă și le produc. Acest stat a fost fondat de oameni care își doreau o viață mai bună atât pentru ei, cât și pentru comunitate. Prin urmare, acest sentiment de optimism a făcut întotdeauna parte din noi. Am adus această trăsătură și în viticultura și vinificația noastră, precum și în felul în care alegem să prezentăm și să ducem mai departe povestea vinurilor noastre. Ne bucurăm și îmbrățișăm calitatea stilului de viață și ne place să îl împărtășim cu cei din jur”, povestește Honore Comfort.

Dar ce fac vinurile californiene atât de apreciate inclusiv în Europa? „Unul dintre aspecte ar fi că în vinurile californiene se pot regăsi soiurile de struguri cu care consumatorii sunteți deja familiarizați. Diferența constă în faptul că sunt cultivate în California, cu climă, sol și abordare total diferite. Gustul inedit provine dintr-o fuziune a mâinilor vinificatorului cu pământul în care acești struguri sunt cultivați. Căutarea soiurilor de struguri comune este o modalitate simplă de a găsi vinuri de California similare cu cele europene pe care oamenii deja le iubesc. Un alt lucru la care trebuie să se aștepte consumatorii este că aici se pot produce multe soiuri diferite în orice regiune, fapt datorat diversității climatice, solului și zonelor de cultură. Acesta este unul dintre motivele pentru care etichetăm toate vinurile noastre mai întâi cu soiul și apoi cu regiunea”.

Fresh, inovatoare și plină de surprize, industria vinului american e tot mai energică și tot mai sofisticată în ultimii ani. „Premiumizarea” e trendul cel mai spectaculos în Statele Unite: vânzările buteliilor de vin ce costă 10 dolari sau mai mult și-au stabilizat vânzările – cu perspectivă de creștere. O dovadă a trendului pozitiv o reprezintă multitudinea de vinuri americane de peste 90 de puncte ce se regasesc e lista specialiștilor de la Club Enologique.

*

Parte din experiența unui vin de calitate este buna sa asociere cu masa pe care dorim să o gustăm. O asociere neinspirată diminuează calitatea fiecărui element din „pereche”, în vreme ce o alegere fericită – sau informată – le elevează pe amândouă. Specialiștii de la California Wine Club au vorbit cu proprietarii vinăriilor de familie și au aflat rețetele cu care își asociază vinurile. Concluziile lor sunt un ghid foarte bun pentru orice iubitor de vin aflat în dilemă când pregătește sau comandă un anumit fel de mâncare.

– Mâncărurile consistente merg cu vinuri consistente, iar mâncărurile mai ușoare cu vinuri ușoare.

– Meselor bogate le priește un vin cu aciditate ridicată, care curăță palatul, cum ar fi Pinot Noir, sau un Chardonnay untos, care completează aromele.

– Mâncărurile picante se asociază cu vinuri mai fructate, mai dulci. Cu cât masa e mai picantă, cu atât vinul trebuie să fie mai rece și mai dulce.

– Mâncărurile cu amidon din cartofi, orez și paste necesită vinuri cu aciditate ridicată, precum Barbera.

– Carnea de vită și alte cărnuri bogate, cum ar fi rața, merg cu vinuri cu tanin ridicat, precum Cabernet Sauvignon sau Tannat.

– Carnea de porc și cea de ton sunt completate de Pinot Noir.

– Alimentele acide, cum ar fi brânza de capră, se potrivesc bine cu vinurile acide, cum ar fi Sauvignon Blanc.

– Dacă la masă sunt mâncăruri de o mare varietate, atunci un spumant, Rosé sec, Pinot Noir, Grenache, Merlot, Riesling sec, Viognier și Gewurztraminer sec sunt vinuri prietenoase cu alimentele care vor îmbunătăți multe feluri de mâncare.

– Deserturile dulci se potrivesc cel mai bine cu vinuri dulci sau vinuri de desert.

Există și pagini utilitare unde, cu doar câteva click-uri, îți poți face singur asocierea dintre un vin californian și mâncarea pe care o servești.

*

Dacă pornim de la vin atunci când facem asocierile, tips-urile celor de la California Wine Advisor ne vor fi de mare folos.

Asocieri bazate pe soiurile de vinuri

Soiuri albe

Chardonnay: Se asortează bine cu peștele gras, cum ar fi somonul, sau orice fel de mâncare cu un sos bogat și cremos.

Sauvignon Blanc: Se asortează bine cu legume verzi sau verdețuri amestecate.

Pinot Grigio: Ideal cu mâncăruri ușoare de pește sau paste.

Riesling: Merge cu alimente picante, pui, porc sau rață.

Gewürztraminer: Se potrivește cu mâncarea asiatică, carnea de porc și cârnații la grătar.

Soiuri roșii

Cabernet Sauvignon: Ideal pentru carne roșie, în special cea de vită.

Merlot: Merge cu orice carne roșie, în special miel.

Pinot Noir: Perfect pentru mâncăruri cu arome de pământ, precum ciupercile și trufele.

Shiraz: Se asortează bine cu carne și legume la grătar.

Zinfandel: Se potrivește bine cu pateuri. Se poate combina și cu un burger american.

Soiuri Rosé

Dry Rosé: Se asortează bine cu mâncăruri bogate, cu brânză. De asemenea, cu fructe de mare.

Sweet Rosé: Cel mai bun cu deserturi, în special cu fructe de pădure.

Spumante

Prosecco: Se asortează bine cu calamari și preparate din carne de crab.

Șampanie: Ideală pentru mâncăruri ușoare, untoase și deserturi ușoare.

Cava: Merge bine cu șuncă serrano, măsline, migdale și alte tapas.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: David Tonelson | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *