Nevoie acută de ajutoare de bucătari în România: 900 de posturi disponibile la nivel național / Unul dintre puținele cursuri în domeniu, închis din cauza lipsei cererii

curs, ajutor de bucătar, bucătari, horeca Sursa foto: Pexels

Unul dintre puținele cursuri de ajutoare de bucătari a fost desființat. Nu există cerere din partea cursanților, deși în România sunt disponibile 900 de locuri muncă în acest domeniu, iar numărul crește de la lună la lună.

Cursul se ținea la Horeca Culinary School, singurul centru de formare în domeniul culinar din România. El este acreditat de WORLDCHEFS, cea mai mare organizație profesională a bucătarilor din lume, cu sediul în Paris.

„Angajatorii din industria restaurantelor și hotelurilor caută ajutoare de bucătar, dar nu investesc în formarea profesională, preferând să angajeze personal deja calificat pe cheltuiala altora”, a declarat Cristina van der Schaaf, fondator Horeca Culinary School, pentru G4Food.

Ea a adăugat că o soluție ar fi ca industria să ofere burse pentru tinerii care nu au resurse financiare, inclusiv tineri absolvenți de școli sau proveniți din centre de plasament.

Cristina van der Schaaf a menționat că, pentru un cost de 6.900 lei pe curs, dacă angajatorii ar sponsoriza formarea a patru persoane, s-ar putea asigura o instruire profesională de calitate, care ar include stagii de practică și eventuale angajări ulterioare.

Ea a mai adăugat că există o obligativitate legală ca angajatorii să ofere formare profesională angajaților. Totuși, mulți nu o respectă, după cum afirmă ea. Acest lucru este valabil în diverse domenii, nu doar în HoReCa. „Este benefic pentru angajatori să investească în formarea angajaților, oferind acestora oportunități de dezvoltare profesională. Acest lucru poate aduce beneficii pe termen lung pentru afacere.”

Cristina van der Schaaf a mai menționat că oferă cursuri de bucătar de la zero. Acestea sunt moderne, dotate cu laboratoare și echipamente de ultimă generație. Horeca Culinary School pune la dispoziție, pe lângă ingrediente, chefi sau cofetari formatori. „Costurile acestea sunt suportate din taxele plătite de cursanți”, a precizat fondatoarea. De asemenea, cursanții au parte și de practică în domeniu.

Ea ne-a mai spus că, după perioada COVID, interesul de a se angaja în acest domeniu a scăzut foarte mult. „Este un job care oricând poate fi desființat în cazul unei noi pandemii, oamenii sunt dați afară, restaurantele, hotelurile închise…”, a precizat Cristina van der Schaaf.

Cristina van der Schaaf își dorește să colaboreze cu angajatorii, pentru a găsi soluții de formare profesională adecvate și pentru a susține tinerii care vor să se angajeze în domeniu. De aceea, aflăm de la fondatoarea Horeca Culinary School că este important ca și restaurantele să investească efort în formarea celor care vor să se angajeze.

Ce face un ajutor de bucătar?

La fel ca un copil care urmează anumite etape până ajunge la un nivel, spune chef Johnny Șușală, și un ajutor de bucătar poate ajunge acolo fără cursuri. Totuși, pasiunea este esențială.

Un alt aspect important este vârsta. De obicei, ajutorii de bucătar încep această meserie pe la 18-19 ani, dar există și cazuri de persoane care își schimbă cariera mai târziu în viață. „De exemplu, am acum un ajutor de bucătar de 50 de ani, pensionar de la SRI, fost traducător de limbă franceză și portugheză, care a ales să învețe această meserie din pasiune”, a declarat Johnny Șușală pentru G4Food.

Tinerii, de obicei, încep ca ajutor de bucătar și în aproximativ un an pot avansa la poziția de bucătar, în funcție de pasiune și de implicare, după cu ne spune el.

Un ajutor de bucătar se ocupă de pregătirea ustensilelor, curățat, tăiat, pregătit diverse ingrediente și alte activități care completează munca bucătarului principal. În plus, ajutorul de bucătar prăjește și pregătește diferite feluri de mâncare, cum ar fi șnițelele și legumele pane.

Absolvirea unui curs de bucătar (nu ajutor) nu îți va permite, însă, angajarea imediată ca bucătar. „Chiar dacă cineva urmează un astfel de curs, tot ca ajutor de bucătar se va angaja, cel puțin inițial, dacă nu are experiență practică. De obicei, se caută ajutoare de bucătar cu experiență în bucătărie”, a declarat Chef Dan Erbărescu.

El a spus că, în general, angajarea ajutoarelor de bucătar se bazează pe experiența pe care o au. Contează foarte mult timpul petrecut lucrând în bucătărie și locurile în care au lucrat anterior, cum ar fi restaurante de lux, fast food sau alte locații similare.

El explică cererea mare existentă pentru ajutoare de bucătari. „Da, se caută ajutoare de bucătar cu experiență, ca să țină locul unui bucătar, deoarece sunt mai puțin plătiți. Având și un salariu mai mic, patronii profită de experiența pe care o au”, a mai adăugat Dan Erbărescu.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *