China construiește cea mai mare fermă de porci din lume

ministrul agriculturii

Construcția a început în martie și prima dintre cele 21 de clădiri, cât va totaliza noua fermă, este deja funcțională din luna septembrie. Noul tip de fermă, de tip corporație, se dezvoltă într-un ritm impresionant: imensele instalații de creștere a porcilor înlocuiesc fermele tradiționale mici, multe dintre acestea fiind distruse de pesta porcină africană, cea mai periculoasă maladie a suinelor în prezent, comentează publicația euromeatnews.com, care citează Reuters.

Mega ferma, deținută de compania Muyuan, unul dintre cei mai mari crescători de suine din China, este de departe cea mai mare din lume, de aproximativ 10 ori dimensiunea unei instalații tipice de reproducere din Statele Unite. Noua fermă, situată lângă orașul Nanyang, își propune să producă în jur de 2,1 milioane de porci pe an, cu un număr total de 84.000 de scroafe.

Această densitate prezintă, însă, un risc imens, din punct de vedere epidemiologic, incluzând virusul pestei porcine, care încă circulă în China și nu există, deocamdată, vaccin sau tratament disponibil. Companii precum Muyuan proiectează și construiesc ferme automate cu densitate mai mare, convinse că pot ține bolile în afară, sporind în același timp eficiența pentru a satisface cererea uriașă a țării pentru carne de porc.

Înființarea unor ferme de dimensiuni mari, de tip corporatist, era deja un trend în China, început acum câțiva ani, dar care s-a accelerat vizibil după ce prețul cărnii de porc a crescut vertiginos, ca urmare a reducerii efectivului național de suine, decimat de pesta porcină africană. Prețurile s-au dublat în ultimul timp, iar marile companii, și mai active după ieșirea de pe piață a micilor producători, afectați de PPA, au înregistart profituri uriașe. Nici marile ferme nu au fost scutite de epidemie, dar creșterea prețurilor le-a ajutat să-și recupereze rapid pierderile. Profitul firmei Muyuan a crescut cu 1.413 %, ajungând la 21 miliarde yuani ( 3,21 miliarde dolari ).

Schimbarea, în curs de ani de zile, s-a accelerat brusc, alimentată de profituri uriașe la producătorii corporativi, de când pesta porcină africană a devastat efectivul țării și a trimis prețurile porcilor crescând pentru a dubla recordul anterior. Fermele corporative nu au fost scutite de epidemie, dar pe măsură ce prețurile au crescut, și-au recuperat rapid pierderile. Profiturile lui Muyuan au crescut cu 1.413% în primele nouă luni ale anului 2020 la 21 miliarde de yuani (3,21 miliarde de dolari).

“Am atins o perioadă foarte favorabilă pentru dezvoltare. Prețurile porcilor sunt foarte mari, profiturile noastre sunt foarte bune și fluxul de numerar este cu adevărat mare”, a declarat pentru Reuters Qin Jun, directorul general adjunct al lui Muyuan, la sediul companiei din orașul Nanyang din centrul China.

Muyuan spune că și-a revizuit procesul de producție de la izbucnirea pestei porcine. Cerealele pentru furaje sunt sterilizate înainte de a fi introduse în conducta de hrană, evitând posibila contaminare a fermei de către camioane. În interiorul fermei, aerul este filtrat, iar camerele de termocontrol sunt reglate pentru a verifica temperatura corpului porcilor.

Efectivul de porci al Chinei, cel mai mare din lume, a scăzut cu aproximativ jumătate în 2019, provocând un deficit de 11 milioane de tone de carne de porc, fapt care a depășit cu mult aprovizionarea globală.

Dacă funcționează conform planificării – și alți producători urmează exemplul – cel mai important consumator de carne de porc din lume ar putea reduce achizițiile de pe piața globală, înlăturând un comerț cu carne în plină expansiune, care a sprijinit fermierii din întreaga lume.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *