Fermierii greci: Pesta micilor rumegătoare nu va opri producția de brânză feta / Vicepreședinte de asociație de crescători de animale: Virusul, „probabil importat din România”

fermieri, grecia, branza feta, pesta micilor rumegatoare Sursa foto: Pexels/Anna Pyshniuk

Fermierii greci au respins îngrijorările că producția de brânză feta va fi grav afectată de epidemia de pestă a micilor rumegătoare (PPR), care a dus la sacrificarea a mii de animale, transmite The Guardian.

Christos Tsopanos, un reprezentant al Asociației crescătorilor de animale din Grecia (SEK), a dat asigurări că, în ciuda sacrificării a aproximativ 9.000 de animale, exporturile de brânză feta nu vor fi puse în pericol. Grecia are o populație substanțială de 14 milioane de capre și oi, ceea ce asigură o cantitate suficientă de lapte pentru a produce cele 120.000 de tone de brânză feta prevăzute pentru acest an.

Virusul, cunoscut și sub numele de „ciuma oilor și caprelor”, are o rată ridicată de mortalitate pentru animalele infectate, ucigând între 80% și 100% dintre acestea.

Pesta a fost detectată pentru prima dată în Grecia pe 11 iulie. Reglementările UE impun sacrificarea efectivelor întregi în cazul în care se constată un caz de PPR, iar zonele afectate trebuie dezinfectate.

Ministerul grec al Dezvoltării Rurale și Alimentației a intensificat măsurile de combatere a bolii, inclusiv restricțiile de circulație la nivel național pentru capre și oi și teste extinse, în special în regiunea centrală Tesalia, unde a început focarul.

Ministrul Agriculturii, Costas Tsiaras, a interzis, de asemenea, sacrificarea în scopuri comerciale a caprelor și oilor pentru a limita răspândirea virusului. Oficialii greci au subliniat că virusul, deși foarte contagios printre animale, nu afectează oamenii. Dimitris Moskos, vicepreședinte al SEK, a precizat că aceasta este prima apariție a virusului în Grecia, „probabil importat din România” în turme destinate sacrificării.

Virusul, înregistrat pentru prima dată în Coasta de Fildeș în 1942, provoacă pierderi economice globale estimate la 2,1 miliarde de dolari anual, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Ce este brânza feta?

Brânza Feta este o brânză moale, de culoare albă, fabricată de obicei din lapte de oaie și capră. Una dintre cele mai vechi brânzeturi din lume, este cunoscută pentru aroma bogată și gustul ușor acru, transmite WebMD.

În timp ce brânza feta oferă o sursă excelentă de nutrienți precum calciu și proteine, aceasta conține, de asemenea, cantități mari de sodiu și grăsimi saturate.

Cu toate acestea, feta este mai săracă în grăsimi decât multe alte brânzeturi și este considerată o opțiune rezonabilă pentru a fi consumată cu moderație. Deoarece nu este fabricată în mod tradițional din lapte de vacă, ci din lapte de oaie și capră, brânza este, de asemenea, mai ușor de digerat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels/Anna Pyshniuk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *