Descoperirea unui nou tratament ar putea crește speranța de viață cu 25%. Prin blocarea unei proteine am putea trăi mai mult și cu mai puține boli

imbatranire, imbatranire, nutrienti, cosmetice Sursa foto: Tijanap | Dreamstime.com

Cercetătorii au descoperit o proteină care este mai prezentă în organismul nostru pe măsură ce îmbătrânim, iar blocarea acesteia face posibilă trăirea unei vieți mai lungi și cu mai puține boli. Această joacă un rol crucial în procesul de îmbătrânire. Testele preclinice derulate de oamenii de știință au demonstrat că inhibarea acesteia ar putea duce la o creștere a speranței de viață cu 25%, la îmbunătățirea fragilității organismului și a metabolismului și la reducerea bolilor legate de vârstă, cum ar fi cancerul.

Proteina în cauză se numește interleukina-11 (IL-11), iar prezența ei în țesuturile noastre corporale crește pe măsură ce îmbătrânim. Această creștere este probabil o reacție la diverși factori de stres legați de vârstă, cum ar fi inflamația, deteriorarea proteinelor, stresul oxidativ și deteriorarea ADN-ului. Cu toate acestea, cercetătorii de la facultatea de Medicină a universității Duke-NUS din Singapore au descoperit accidental că blocarea IL-11 poate inversa multe dintre procesele de îmbătrânire și poate oferi beneficii esențiale pentru a avea o bătrânețe sănătoasă. Rezultatele experimentelor lor sunt descrise într-un studiu publicat recent în revista Nature, reluat de El Cofidential.

O descoperire revoluționară

Aceeași echipă de cercetători a publicat anterior trei studii care examinează funcția proteinei IL-11 și rolul ei în sănătatea inimii și a rinichilor, ficatului și plămânilor. De fapt, incidența ei în bolile pulmonare fibrotice i-a determinat pe cercetători să creeze un tratament care este testat în prezent pe oameni. Cu toate acestea, aceste beneficii uimitoare ale IL-11 sunt departe de a fi singurele.

„Acest proiect a început în 2017, când un colaborator ne-a trimis câteva mostre de țesut pentru un alt proiect”, explică Anissa Widjaja, profesor asistent la Duke-NUS și una dintre autoarele studiului. „Din curiozitate, am realizat câteva experimente pentru a verifica nivelurile de IL-11. Din analiza rezultatelor, am putut vedea clar că nivelurile de IL-11 creșteau odată cu vârsta și atunci ne-am entuziasmat cu adevărat”. Echipa a realizat o serie de experimente pe șoareci și a descoperit că efectele blocării IL-11 sunt extraordinare. Când șoarecilor li s-a administrat o terapie anti-IL-11 la 75 de săptămâni de vârstă (echivalentul a aproximativ 55 de ani umani) până la moarte, durata medie de viață a șoarecilor masculi a crescut cu 22,5% și cu 25% la femele.

Am putea trăi mai mult și mai bine

Dar beneficiile blocării IL-11 nu se opresc la longevitate. Tratamentul a îmbunătățit, de asemenea, caracteristici comune ale vârstei, cum ar fi fragilitatea și pierderea musculară, arătând beneficii generale împotriva îmbătrânirii. Unele dintre aceste beneficii au fost observate chiar și la șoarecii tineri, în special în dezvoltarea musculară și tipul lor de grăsime. Animalele au produs mai multă grăsime brună —care, spre deosebire de cea albă, este responsabilă de stocarea energiei, produce căldură când simțim frigul. Acest lucru le-a permis să blocheze pierderea masei musculare și a forței și le-a protejat împotriva bolilor cronice și cardiometabolice legate de îmbătrânire.

„Deși speranța medie de viață a crescut considerabil în ultimele decenii, există o mare discrepanță între anii trăiți și anii de viață sănătoasă, lipsită de boli”, a afirmat profesorul Thomas Coffman, Decanul Duke-NUS. „Această descoperire ar putea fi revoluționară, deoarece ar permite adulților în vârstă să-și prelungească o bătrânețe sănătoasă, reducând fragilitatea și riscul de căderi și, în același timp, îmbunătățind sănătatea cardiometabolică”.

Promițător în lupta împotriva cancerului

Una dintre cauzele de deces cele mai comune la șoarecii bătrâni este cancerul. Dar echipa a descoperit în timpul autopsiilor realizate după moartea lor că blocarea IL-11 reduce semnificativ și cancerele legate de vârstă. Cercetătorii asigură că această proteină joacă un rol important în dezvoltarea cancerului și evitarea imunologică și deja se planifică teste clinice pentru a testa tratamentul anti-IL-11 în combinație cu imunoterapia pentru cancer. În plus, incidența proteinei provoacă o inflamație cronică care este o caracteristică esențială a îmbătrânirii și este legată de îmbătrânirea celulară și de dezvoltarea fragilității organismului, legate de vârstă, disfuncție metabolică și multiple boli.

Terapia poate reduce, de asemenea, rata de scurtare a telomerilor care apare când celulele se divid și care este unul dintre marii vinovați ai îmbătrânirii și bolilor legate de vârstă. Terapia anti-IL-11, care este deja în primele faze ale testelor pe oameni pentru boala pulmonară fibrotică, a arătat că tratamentul este destul de sigur.

Cu toate acestea, încetinirea procesului de îmbătrânire și creșterea speranței de viață cu un singur an ar fi evaluată la 38 de miliarde de dolari, conform unui studiu al analiștilor de la London Business School și Universitatea Oxford. Cercetătorii sunt pesimiști cu privire la dezvoltarea sa viitoare ca medicament. „Scopul nostru este ca într-o zi utilizarea terapiei anti-IL-11 să fie cât mai răspândită posibil, pentru ca populația globală să poată duce o viață mai sănătoasă pentru mai mult timp”, afirmă Stuart Cook, autor principal al articolului din Nature și profesor de Medicină Cardiovasculară la Centrul Medical Academic SingHealth Duke-NUS. „Cu toate acestea, nu este ușor, deoarece căile de aprobare a medicamentelor pentru tratarea îmbătrânirii nu sunt bine definite și strângerea de fonduri pentru a face teste clinice în acest domeniu este foarte dificilă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Tijanap | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *