Vânzările de fructe și legume din Balcanii de Vest pe piața Uniunii Europene au crescut cu 100% în ultimii zece ani/Valoarea totală: 100.000.000 de euro

Albania, fructe, legume, Uniunea Europeana, Balcanii de Vest foto: pexesl.com/@Mark Stebnicki

Cele șase țări din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia – au înregistrat o creștere a  exporturilor de fructe și legume proaspete sau procesate pe piața Uniunii  UE cu peste 100% în ultimul deceniu, valoarea vânzărilor ajungând la mai mult de 100 de milioane de euro. În același timp, exporturile Uniunii Europene către aceste țări au crescut cu 52%, notează publicația fruitnet.com.

Aceste evoluții comerciale pozitive au loc în contextul derulării procesului de extindere a Uniunii Europene, care aduce țările din Balcanii de Vest mai aproape de statutul de membre ale blocului comunitar și are un impact major asupra sectoarelor agricole din țările candidate.

Regiunea balcanică oferă o mare varietate de produse agricole. De la piersici și prune suculente la roșii și ardei plini de savoare, produsele din Balcani aduc arome unice pe piața europeană.

Aceste arome distincte pot atrage consumatorii europene în căutare de experiențe culinare noi și interesante. Diversificând gama de fructe și legume disponibile pe piața europeană, produsele agricole din Balcani au potențialul de a acoperi o nișă de piață în cadrul Uniunii Europene.

Datorită proximității lor față de țările europene, fermierii din Balcani pot transporta cu ușurință produsele lor, asigurând prospețimea și reducând emisiile de carbon asociate cu transportul pe distanțe lungi. Alegând produsele agricole din Balcani, consumatorii europeni pot contribui la economia locală și sprijini practicile agricole durabile.

Potențialul exporturilor din Balcani merge dincolo oferta de produse proaspete. Regiunea are o lungă tradiție de procesare a fructelor și legumelor pentru a obține diverse produse finite, cum ar fi gemuri, sucuri, murături și conserve. Aceste produse cu valoare adăugată au o durată de viață mai lungă și pot fi exportate în diferite părți ale Europei.

Există dezbateri cu privire la cum vor arăta relațiile comerciale agroalimentare între țările din Balcanii de Vest și Uniunea Europeană după aderare, precum și la posibilele consecințe ale politicilor europene față de țările candidate și la viitoarea reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) a UE. Pe măsură ce UE continuă să-și consolideze poziția de putere globală în domeniul agroalimentar, regiunea Balcanilor de Vest este pregătită să profite de această oportunitate de piață.

Țările balcanice au multe produse agroalimentare care sunt cunoscute la nivel național sau, cel mult, regional. Produsele alimentare de calitate nu sunt însă suficiente pentru a asigura succesul în competiția internațională. Pentru a avea succes, producătorii și comercianții din Balcani trebuie să fie conștienți de condițiile și cerințele pieței. Susținătorii schimbării cred că aceasta este o mare oportunitate pentru regiune.

Standardele UE sunt printre cele mai ridicate din lume, motiv pentru care consumatorii au atât de multă încredere în produsele lor. Prin urmare, este bine ca țările din Balcanii de Vest și alte națiuni regionale să știe de la început ce standarde trebuie să îndeplinească pentru a putea pătrunde cu succes pe piața UE.

Balcanii de Vest au potențialul de a accesa piața Uniunii Europene, cu condiția să poată depăși provocările legate de gestionarea terenurilor, capacitățile de producție și accesul la finanțare. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: pexesl.com/@Mark Stebnicki

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *