Campionii la băut ceai nu sunt în Marea Britanie: Regiunea din Europa mai puțin cunoscută care a dezvoltat o tradiție unică și fascinantă

ceai relaxare concediu prieteni sursa foto: Pexels/ Samer Daboul

Cei mai prolifici băutori de ceai din lume nu se află în Regatul Unit sau în Irlanda, ci într-o regiune germană puțin cunoscută care a dezvoltat o tradiție unică și fascinantă, arată BBC. 

În colțul de nord-vest plat și puțin populat al Germaniei, o regiune cunoscută sub numele de Frislanda de Est, o veche tradiție a ajutat localnicii să stabilească un record neobișnuit. Aici se bea, în medie, mai mult ceai decât oricine altcineva în lume.

„Oamenii din Frislanda de Est consumă 300 de litri de ceai pe cap de locuitor în fiecare an”, spune Kyra Schaper de la Asociația germană pentru ceai și infuzii din plante. „Acest lucru îi face lideri mondiali”.

Asociația cu sediul la Hamburg îi descrie pe locuitorii din Frislanda de Est drept „campioni mondiali de necontestat ai ceaiului”. Aceasta remarcă vine din faptul că nu numai că ei beau mult mai mult decât media germană, dar depășesc consumul altor culturi de băut ceai din întreaga lume – un record certificat de Institutul German de Recorduri în 2021, după compararea statisticilor germane cu cele internaționale ale Comitetului Internațional al Ceaiului din Londra.

O femeie din Frislanda de Est care poate vorbi cu mândrie despre tradiția unică a ceaiului din regiunea sa este Celia Brandenburger, care a fost crescută în aici și este directoarea muzeului local al ceaiului din Leer, un oraș liniștit cu străzi pietruite, aproape de granița cu Olanda. 

Pentru ea, ceaiul negru servit într-o ceașcă mică de porțelan decorată cu o floare de trandafir este mult mai mult decât o băutură care o încălzește într-o dimineață rece și gri. Mai degrabă, spune ea, ceaiul este preparat pentru a crea o atmosferă unică. Este o ceremonie a ceaiului pentru toate simțurile.

Pentru a începe ceremonia, Brandenburger a pus o bucată de zahăr pudră – sau Kluntje – pe fundul unei cești. Pe măsură ce turna ceaiul, acesta producea o aromă puternică, urmată de un sunet ușor, ca de crăpătură, când lovea zahărul. Apoi, cu o lingură de argint, a pus puțină smântână groasă și a înconjurat marginea interioară a ceștii, lăsând smântâna să alunece ușor în ea. A făcut acest lucru în sensul invers acelor de ceasornic, „pentru a opri trecerea timpului”.

Ce a urmat a fost un spectacol uluitor: crema s-a scufundat la fund, dar apoi a bolborosit rapid, creând un efect pe care localnicii îl numesc „Wulkje”, care înseamnă nori mici. Acești nori s-au adunat încet și au format un strat alb de cremă, care trebuie să rămână la suprafață. Ceaiul nu trebuie amestecat, a avertizat Brandenburger, astfel încât să poată fi degustat în trei faze.

Prima înghițitură are mai ales gust de smântână groasă; a doua scoate în evidență ceaiul negru puternic; iar ultima este o notă dulce de zahăr care se risipește. Aceste trei faze sunt apoi repetate, deoarece frizienii de est beau în mod normal cel puțin trei cești odată. Gazda toarnă întotdeauna ceaiul și se oprește doar atunci când o persoană pune discret o lingură într-o ceașcă goală.

„Această ceremonie a ceaiului ne marchează cu adevărat identitatea”, a declarat Brandenburger. „Este ceva care îi unește pe est-frisoni. Frisonii de Est sunt mai degrabă individualiști, dar când vine vorba de ceai, de obicei sunt de acord.”

Ceaiul ca patrimoniu cultural imaterial

Consumul de ceai începe devreme în Frislanda de Est. Brandenburger spune că a demonstrat chiar și un proces de ceremonie a ceaiului la o creșă. Și își amintește când proprii ei copii, care încă stăteau în scaune înalte, au primit prima lor lingură de ceai negru în timp ce bunicii lor așteptau cu nerăbdare reacția lor.

„Când crești aici, consumul constant de ceai este cel mai normal lucru”, a spus ea. „Se începe cu ceaiul la micul dejun. Există ceai dimineața, există ceai după-amiaza. Mulți est-frisieni beau ceai și înainte de culcare. Așa că ora ceaiului este, cu ușurință, de patru sau cinci ori pe zi.”

Există ceai dimineața, există ceai după-amiaza. Mulți est-frisieni beau ceai și înainte de culcare” – Celia Brandenburger.

Ceaiul din Frislanda de Est este un amestec de ceaiuri negre, majoritatea Assam, și joacă un rol atât de important pentru regiune încât a fost înscris oficial în 2016 ca parte a patrimoniului cultural imaterial al Germaniei. Ceaiul este servit în casele de ceai, este promovat pe străzi, este promovat ca atracție turistică și servește chiar drept sursă de inspirație pentru artiști. În Leer, există o statuie de bronz în mărime naturală a unei femei care poartă o ceașcă și un ceainic. 

Tradiția este celebrată și în afara Frislandei de Est. Când regele Charles și regina Camilla au vizitat țara în 2023, meniul banchetului de stat de la Palatul Bellevue din Berlin a inclus ceai din Frislanda de Est, deși cu o întorsătură gastronomică: desertul a fost un sorbet de ceai din Frislanda de Est și mousse de prune.

Ceaiul din Frislanda de Est este, de asemenea, elementul principal al nu unuia, ci a două muzee regionale: cel la care lucrează Brandenburger în Leer și un alt muzeu mai la nord, în orașul Norden. Mirjana Culibrk este directorul muzeului din Norden. Fost arheolog, pasionată de călătorii, se declară fascinată de diferitele culturi ale ceaiului din lume. Pentru ea, ceaiul din Frisia de Est este special datorită ceremoniei extinse din jurul tradiției. „Niciun locuitor din Frisia de Est nu ar lua o ceașcă, ar pune un pliculeț de ceai și ar spune că aceasta este cultura ceaiului din Frisia de Est”, a spus ea.

Un simbol al Frislandei de Est

Deși ceaiul este înrădăcinat în viața și cultura locală, băutura nu a fost întotdeauna la fel de populară ca în prezent. Comercianții olandezi au început să aducă ceai în Europa în cantități mari în secolul al XVII-lea, dar abia mult mai târziu a devenit un simbol specific al regiunii.

Brandenburger a explicat că, la mijlocul secolului al XVII-lea, ceaiul era rezervat mai ales Frisonilor de Est bogați. Abia când britanicii au început să cultive ceai în regiunea indiană Assam, în jurul anului 1850, ceaiul a devenit mai ieftin și, astfel, accesibil întregii populații.

„Probabil că abia în această perioadă a luat naștere ceremonia ceaiului din Frisia de Est de astăzi”, a spus ea.

Ceea ce a contribuit, de asemenea, la cultura ceaiului din Frislanda de Est este ceea ce istoricul 

Martin Krieger descrie ca fiind o mișcare de consolidare a identităților regionale germane în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Krieger, profesor de istorie nord-europeană la Universitatea din Kiel și autor al unei cărți despre istoria ceaiului, spune că oamenii din diferite locuri obișnuiau să savureze ceaiul într-un mod similar – cu zahăr pudră sau smântână, de exemplu – dar această mișcare a însemnat că frizienii de est au preluat metoda de bază de a bea ceai „și au revendicat acest preparat tradițional pentru ei înșiși”.

Marile companii de comerț cu ceai din Frislanda de Est au început, de asemenea, să funcționeze în secolul al XIX-lea. Bünting a fost înființată în Leer în 1806; Thiele a fost înființată în orașul Emden în 1873; iar Onno Behrends a fost înființată în Norden în 1887.Cele trei mărci, care sunt încă active, și-au dezvoltat propriile amestecuri de ceai, iar în anii 1930 au început să folosească termenul „amestec autentic din Frislanda de Est”. Astăzi, ceaiul din Frislanda de Est poate fi numit autentic doar dacă este amestecat de companii din regiune.  

Puternic, malțos și aromat

La Asociația Ceaiului din Frisia de Est, degustătorul de ceaiuri Stefan Feldbusch este însărcinat cu cumpărarea și degustarea diferitelor ceaiuri care vor forma în cele din urmă amestecul din Frislanda de Est. De mai multe ori pe an, el și echipa sa degustă ceaiuri diferite până când obțin combinația potrivită.  Ei lasă 2,86 g de ceai – greutatea unui vechi sixpence britanic – să fiarbă timp de cinci minute în apă clocotită, apoi analizează rezultatele. Scopul lor este să se asigure că gustul, aroma și chiar culoarea ceaiului din Frisia de Est rămân constante.

„Frisonii de Est apreciază calitatea bună”, a declarat Feldbusch. „Iar prin calitate bună înțeleg că ceaiul trebuie să fie puternic, malțos și aromat. Și pentru că îl beau cu smântână și zahăr pudră, ceaiul, împreună cu smântâna, trebuie să producă o culoare frumoasă și strălucitoare”.

Aceste calități nu sunt esențiale doar pentru Feldbusch și echipa sa de degustători de ceaiuri. Ele sunt importante și pentru pasionații de ceai, precum Brandenburger și Culibrk, sau pentru orice localnic care savurează o ceașcă din Frisia de Est acasă sau într-o casă de ceai. Această căutare a unei culori bune, a unei arome ideale și a unui gust consistent vorbește despre forța identității Frislandei de Est și despre ceremonia distinctă a ceaiului pe care localnicii o savurează cu toate simțurile.

După cum a spus Brandenburger: „Toți locuitorii din Frislanda de Est ți-ar spune că ceaiul este o bucată de acasă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *