Cât de bun este laptele de ovăz/Unii îl recomandă, în timp ce alții sunt rezervați

Laptele de ovăz este bun pentru sănătate Foto: Pixabay

Dintre toate variantele de lapte pe bază de plante, laptele de ovăz ar putea fi una dintre cele mai populare variante. Asta după ce în 2022, acest tip de lapte a înregistrat cea mai mare creștere a vânzărilor în comparație cu celelalte produse vegane. Creșterea de 50% a reprezentat vânzări de 527,44 milioane de dolari în acel an, potrivit unui raport VegNews. Dar cât de bun este laptele de ovăz, în realitate, explică specialiștii de la Eat This.

Dieteticienii autorizați explică. „Deoarece diferitele tipuri de lapte de ovăz variază atât de mult de la marcă la marcă, este foarte important să evaluați eticheta”, spune Courtney Pelitera, dietetician specializat în nutriție sportivă. În general, ar trebui să căutați lapte de ovăz care este îmbogățit cu vitaminele A și D și calciu și nu conține zaharuri adăugate.

Efecte ale consumului de lapte de ovăz

O cană de lapte conține:

  • Calorii: 90
  • Grăsime: 5g (grăsimi saturate: 0,5 g)
  • Sodiu: 50 mg
  • Carbohidrați: 9 g (Fibre: <1 g, Zahăr: 0 g)
  • Proteine: 1 g
  • Vitamina A: 10% DV (valoarea zilnică recomandată)
  • Vitamina D: 10% DV
  • Calciu: 10% DV

Este posibil să consumați mai mulți carbohidrați

Conținutul de carbohidrați din laptele de ovăz poate diferi semnificativ de la o marcă la alta. Cele mai multe tipuri aromatizate conțin în jur de 15 până la 20 de grame de carbohidrați per pahar de lapte, spune Pelitera. Tipurile nearomatizate pot avea în jur de 10 până la 20 de grame. O cană de lapte de soia neîndulcit are aproximativ 12 grame de carbohidrați, în timp ce laptele de migdale neîndulcit conține 3 grame de carbohidrați.

Dacă urmați o dietă săracă în carbohidrați sau suferiți de diabet, conținutul mai ridicat de carbohidrați al laptelui de ovăz s-ar putea să nu îl facă cea mai potrivită alternativă.

Veți consuma fibre

Unele – dar nu toate – mărcile de lapte de ovăz conțin fibre. Iar acesta este un lucru bun, deoarece laptele cu lapte și majoritatea celorlalte alternative de lapte pe bază de plante nu sunt o sursă de fibre, un nutrient pe care majoritatea dintre noi nu îl consumăm suficient zilnic.

Nu veți obține prea multe proteine cu laptele de ovăz

Spre deosebire de laptele de soia, laptele de ovăz nu conține multe proteine. Este scăzut în proteine în comparație cu alte opțiuni de lapte pe bază de plante, conținând undeva între 3 și 4 grame de proteine într-o porție de 1 cană laptele de vacă, în comparație, este relativ bogat în proteine și poate conține până la 12 grame de proteine în 1 cană.

Este bun pentru persoanele care evită lactatele

Pentru persoanele care evită lactatele, cum ar fi cele cu intoleranță la lactoză sau alergie la lactate, laptele de ovăz poate fi o alternativă excelentă la laptele de vacă.

Aproximativ 70% dintre oameni nu pot tolera lactoza foarte bine. Deoarece laptele de ovăz nu conține lactoză în mod natural, persoanele sensibile la acest tip de zahăr derivat din lapte pot evita simptomele neplăcute, precum diareea și gazele, trecând la această alternativă de lapte.

Poate fi o sursă de calciu și vitamine

Laptele este în mod natural bogat în calciu. Pentru a ajuta la egalarea profilului nutrițional al laptelui de vacă, mulți producători fortifică laptele de ovăz cu vitamina D și calciu.

Înainte de a cumpăra un flacon de lapte, verificați eticheta cu informații nutriționale pentru nivelurile de vitamina A, vitamina D și calciu. Mai exact, uitați-vă la lista de ingrediente pentru fosfat tricalcic și carbonat de calciu, deoarece acestea sunt forme comune de calciu utilizate pentru a fortifica laptele de ovăz, iar biodisponibilitatea lor este similară cu cea a calciului din lapte.

Poate provoca o creștere a zahărului din sânge

Laptele de ovăz care este bogat în carbohidrați și sărac în proteine poate determina creșteri ale glicemiei. Varietățile aromate precum ciocolata și vanilia conțin adesea peste 15 grame de zahăr adăugat. Tot zahărul adăugat poate duce la creșterea bruscă a glicemiei. În plus, lipsa de proteine din laptele de ovăz nu îmbunătățește situația. Pe de altă parte, „laptele care conține cantități mai mari de proteine va încetini digestia și va avea un efect mult mai redus asupra nivelului de glucoză din sânge”, spune Peltier. Pentru proteine, Pelitera recomandă laptele de soia și de lapte, care pot avea în jur de 8 grame de proteine pe cană.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *