Hoții cibernetici care fură date urmăresc să obțină bani din răscumpărare, dar cei care atacă echipamentele agricole au adesea motive ideologice. În Ucraina, hackerii vizează tehnologia agricolă, sabotând procesele de plantare, aplicare a pesticidelor, recoltare și uscare, ceea ce duce la deteriorarea sau distrugerea culturilor, transmite publicația FarmProgress. De exemplu, aceștia manipulează adâncimea de plantare pentru a împiedica germinarea semințelor sau modifică temperatura uscătorului pentru a distruge semințele.
Shawn Riley de la BisBlox explică faptul că orice echipament conectat la internet este susceptibil la astfel de atacuri. Arthur Erickson, CEO al companiei de drone Hylio, subliniază importanța utilizării de software proprietar securizat, de semnale criptate și de măsuri de securitate solide pentru a se proteja împotriva amenințărilor informatice. Acesta îi sfătuiește pe fermieri să examineze cu atenție companiile și software-ul pe care le achiziționează pentru a asigura credibilitatea și securitatea.
Riley sugerează agricultorilor să își monitorizeze îndeaproape operațiunile de pe câmp, verificând dacă pesticidele sunt aplicate corect și dacă semințele sunt plantate în mod corespunzător. El avertizează că hackerii ar putea manipula sistemele GPS din combine, ceea ce ar putea duce la erori de recoltare. Fermierii trebuie să facă distincția între defecțiunile tehnice și potențiala piraterie informatică.
Rămânând vigilenți și informați, fermierii pot profita în siguranță de tehnologie pentru a spori productivitatea. Riley încurajează fermierii să nu se teamă de tehnologie, ci să o adopte pentru beneficiile sale substanțiale. El compară utilizarea tehnologiei cu mânuirea unui briceag: deși există un anumit risc, avantajele sunt semnificative, contribuind la îmbunătățirea randamentelor și a eficienței în cadrul fermei.