Abuzul de proteine, un obicei care te-ar putea ucide/Inima și ficatul vor fi cele mai afectate, iar riscul de cancer va fi sporit

proteine Sursa foto: Pexels

Necesarul de proteine pentru o persoană ​​poate varia în funcție de vârstă, nivelul de activitate, greutatea corporală și alți factori. Potrivit medicalnewstoday.com, majoritatea oamenilor ar trebui să urmărească să aibă un aport alimentar de maximum 2 grame de proteine ​​pe kilogram de greutate corporală, pe zi. Însă abuzul de proteine poate fi periculos.

Doza zilnică recomandată de proteine ​​pentru adulții cu activitate fizică minimă este de aproximativ 0,8 g per kilogram de greutate corporală, deși aceasta poate varia în limite apropiate.

Câte proteine putem mânca, în funcție de vârstă

Conform Ghidurilor dietetice ale americanilor 2020–2025, obiectivele nutriționale zilnice pentru proteine ​​în funcție de vârstă sunt următoarele:

Sugari și copii

  • 6–12 luni : 11 g
  • 1–3 ani: 13 g
  • 4–8 ani: 19 g
  • 9–13 ani: 34 g
  • Bărbați
  • 14–18 ani: 52 g
  • 19 ani și peste: 56 g

Femei     

  • 14 ani și peste: 46 g
  • Însărcinate sau care alăptează (toate vârstele): 71 g

Pentru cei activi fizic poate crește doza zilnică recomandată de proteine. Un studiu din 2016 recomandă următoarele doze zilnice de proteine: 

  • 0,8–1,0 g de proteine ​​per kg de greutate corporală, la niveluri minime de activitate
  • 1,3 g de proteine ​​per kg de greutate corporală, la niveluri moderate de activitate
  • 1,6 g de proteine ​​per kg de greutate corporală, la niveluri de activitate intense

Unele studii au descoperit, de asemenea, că oamenii ar putea avea nevoie să-și mărească aportul de proteine ​​pe măsură ce îmbătrânesc. Un alt studiu din 2016 a concluzionat că adulții în vârstă ar trebui să mănânce mai multe proteine ​​decât este recomandat în prezent, pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă.

Cercetătorii au recomandat ca adulții să consume în mod ideal proteine ​​​​între 1,2-1,6 g per kg de greutate corporală, zilnic, pentru a preveni pierderea musculară (sarcopenia) cauzată de vârstă.

De asemenea, studiul a concluzionat că aceste cantități ar îmbunătăți controlul poftei de mâncare, sațietatea și gestionarea greutății.

Efecte secundare ale abuzului de proteine

Oamenii pot consuma, de obicei, 2 g de proteine ​​pe kg de greutate corporală, zilnic, pe termen lung, fără efecte secundare semnificative.

Unii oameni, cum ar fi sportivii de elită, pot mânca până la 3,5 g pe kg de greutate corporală, pe zi, fără efecte secundare.

Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor indică faptul că un consum de proteine mai mare de 2 g pe kg de greutate corporală, zilnic, ​​pentru o perioadă lungă de timp, poate cauza probleme de sănătate.

Simptomele asociate cu excesul de proteine ​​sunt:

  • disconfort intestinal și indigestie
  • deshidratare
  • oboseală
  • greaţă
  • iritabilitate
  • durere de cap
  • diaree

Există riscuri grave asociate cu supraconsumul cronic de proteine. Acestea sunt:

Medicii au legat, de asemenea, anumite boli de abuzul de proteine:

  • diabet de tip 2
  • osteoporoza
  • osteopenie
  • cancer

Care este efectul proteinelor asupra pierderii în greutate

Este posibil ca dietele bogate în proteine ​​să favorizeze pierderea în greutate, deoarece alimentele bogate în proteine ​​tind să promoveze o senzație de sațietate, ajutând la reducerea poftei de mâncare, a foamei și a supraalimentației.

Un mic studiu efectuat pe adolescentele cu supraponderalitate sau obezitate a găsit dovezi că micul dejun, în special unul bogat în proteine, poate ajuta la controlul semnalelor neuronale care reglează poftele de mâncare și comportamentele alimentare bazate pe recompense

Cele mai mari surse de proteine

O mare varietate de alimente pe bază de plante și animale sunt bogate în proteine. Acestea sunt:

  • carne
  • pui
  • peşte
  • ouă
  • brânză
  • produse din soia

Un nutriționist vă poate ajuta să vă monitorizați aportul de proteine, în cazul în care vă puneți întrebări cu privire la consumul excesiv al acestor nutrienți. De asemenea, vă poate crea un plan alimentar, dacă este necesar.

Cine ar trebui să evite să mănânce prea multe proteine

Unii oameni nu pot mânca la fel de multe proteine ​​ca alții, din cauza afecțiunilor care interferează cu digestia.

Factorii de risc asociați cu dezvoltarea reacțiilor adverse în urma abuzului de proteine ​​includ:

  • afecțiuni ale rinichilor și ficatului
  • aport redus de carbohidrați
  • gută
  • deficit de nutrienți de care organismul are nevoie pentru metaboliții proteici, inclusiv glucoză, arginină, glutamină și vitaminele B-6, B-12 și folat

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Nu cred ca oamenii mananca suficiente proteine in realitate. Daca acest lucru s-a intampla atunci am avea o rata mai scazuta de boli metabolice, mai putina obezitate si in general oameni mai sanatosi. Eu cred ca oamenii mananca prea mult carbohidrati in special cei simpli in combinatie cu produse cu mult zahar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *