Cinci motive pentru care este recomandat să faci o plimbare după ce mănânci/Te va ajuta, printre altele, la digestie și la reglarea glicemiei

plimbare Sursa foto: Pexels

Mersul pe jos este un exercițiu cu impact redus, care este ușor pentru articulații și poate fi făcut aproape oriunde. Dar există beneficii specifice pe care le poți obține dacă faci o plimbare după ce mănânci. Iată cinci motive pentru care, potrivit hcafloridahealthcare.com, este recomandat să faci acest lucru.

Așa este – o plimbare în jurul blocului, după o masă poate fi un stimulent pentru sănătate. Doar două minute de mers pe jos, după masa, te pot ajuta să îți scazi glicemia, să-ți îmbunătățești digestia și multe altele.

1. Reglează glicemia

O plimbare după ce mănânci te poate ajuta la reglarea zahărului din sânge. Un studiu în Medicină Sportivă a constatat că atunci când oamenii au mers la o plimbare ușoară după ce au mâncat, moment în care nivelul zahărului din sânge (glicemia) crește, acesta a scăzut, treptat. Evident, scăderea glicemiei nu s-a produs în cazul celor care au continuat să stea pe scaun după ce au mâncat.

Nivelurile de insulină ale participanților au rămas, de asemenea, mai stabile în timpul mersului, decât dacă au continuat să stea pe loc, în ​​picioare sau în șezut.

Nu trebuie să faci o plimbare lungă pentru a culege beneficiile – două până la cinci minute ar trebui să fie suficiente. De asemenea, este mai bine să începi să mergi cât mai curând posibil după ce ai terminat masa, deoarece nivelul zahărului din sânge tinde să crească între 60 și 90 de minute după masă. Deși poți alege să te plimbi după fiecare masă, mulți oameni tind să fie mai puțin activi după cină, însă tocmai acesta este un moment bun pentru a face o plimbare rapidă.

2. Îmbunătățește digestia

Mersul pe jos, după masa, poate ajuta la digestie. Un studiu realizat de PLOS One a constatat că mersul pe jos stimulează stomacul și intestinele. Acest lucru poate ajuta alimentele să se deplaseze mai rapid prin sistemul digestiv. De asemenea, poate ajuta la reducerea balonării, în special pentru cei cu sindrom de colon iritabil. Balonarea apare atunci când gazele se acumulează în tractul digestiv, pe măsură ce alimentele nedigerate sunt descompuse. Balonarea apare și atunci când înghiți aer în timp ce mănânci sau bei. Activitatea fizică, cum ar fi mersul pe jos, poate ajuta la deplasarea unei părți din excesul de gaz prin tractul digestiv.

3. Scade tensiunea arterială

Mersul pe jos, după masa, poate ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este una dintre principalele cauze pentru boli de inimă și accident vascular cerebral, așa că este important să găsim modalități de a reduce tensiunea arterială crescută.

Un studiu din Journal of Family Medicine and Primary Care a constatat că a face trei plimbări de 10 minute în fiecare zi este un obicei ce poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale diastolice la persoanele cu prehipertensiune arterială. Un bun moment pentru a aceste plimbări scurte este după ce ai luat masa. Cercetări suplimentare au arătat că pentru adulții cu hipertensiune arterială, mersul pe jos a fost eficient în reducerea tensiunii arteriale sistolice și diastolice. Chiar și cei cu hipertensiune arterială mai severă au văzut reduceri mai semnificative.

4. Arde calorii

O plimbare după ce mănânci te poate ajuta la pierderea în greutate. În mod obișnuit se spune că trebuie să arzi 3.500 de calorii pentru a pierde o jumătate de kilogram de grăsime. Cu alte cuvinte, ar trebui să creezi un deficit caloric de 500 de calorii pe zi, șapte zile pe săptămână, pentru a pierde 1 kilogram. Cu toate acestea, această formulă este mai mult un ghid, decât o regulă strictă. Dar dacă dorești să îl folosești ca bază pentru pierderea în greutate, o modalitate de a ajuta la crearea acestui deficit este să faci o plimbare imediat după ora mesei. Mersul pe jos îți poate stimula metabolismul, ajutându-te să arzi mai multe calorii din grăsimi.

În medie, o persoană care cântărește 150 de kilograme va arde aproximativ 100 de calorii pe circa 1,5 km de mers într-un ritm ușor. Mersul pe jos, pe distanțe mai mari sau mai rapid, poate crește acest număr. O persoană obișnuită are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a merge circa 1,5 km, așa că o plimbare de 30 de minute, după o masa, într-un ritm ușor, te-ar putea ajuta să arzi până la 150 de calorii, dacă nu mai mult.

5. Ridică starea de spirit

Mersul pe jos, după masa, îți poate îmbunătăți starea de spirit. Exercițiile fizice ajută la reducerea nivelului de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, din organism. De asemenea, crește hormonii pozitivi, cum ar fi endorfinele și oxitocina (cunoscută și sub numele de hormonul iubirii). Acești hormoni, te ajută să te simți bine, să adormi mai repede și să dormi mai mult.

Reține că mersul pe jos, după masa, nu trebuie să fie totul sau nimic. Dacă poți gestiona doar câteva minute, la început, este mai bine decât să nu mergi deloc. Poate fi mai simplu dacă parchezi mașina mai departe de intrare. Sau dacă urci scările, în loc să iei liftul, pe drumul de întoarcere la birou. Dacă lucrezi de acasă, încearcă să faci o scurtă plimbare la prânz. Ceea ce contează cel mai mult este să te obișnuiești să mergi după orele de masă și să creezi coerență în rutina ta, ori de câte ori este posibil.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *