Experții în somn spun care este acel aliment pe care nu îl mănâncă niciodată înainte de culcare

somn, alimente, culcare, experti Sursa foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Mai mult de o treime dintre adulții americani nu dorm insuficient, iar alegerile alimentare ar putea fi un factor semnificativ, scrie publicația Huffington Post. Experții în somn indică faptul că mâncatul în apropierea orei de culcare poate perturba somnul, provocând creșteri ale glicemiei și afectând ritmul circadian. Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, este recomandat să nu mai mâncați și să nu mai beți cu cel puțin două-trei ore înainte de culcare.

Există, de asemenea, mai multe alimente și băuturi specifice ar trebui evitate înainte de somn:

1. Majoritatea lactatelor: Psihologul clinician Michael Breus, fondatorul TheSleepDoctor.com, evită înghețata și produsele lactate din cauza conținutului lor ridicat de grăsimi saturate, pe care cercetările le leagă de un somn mai ușor și mai puțin odihnitor. Lactatele pot fi, de asemenea, greu de digerat, provocând tulburări de stomac. Brânzeturile tari conțin tirozină și tiramină, care au efecte stimulative ce te pot ține treaz.

2. Alimente picante: Alimentele picante pot interfera cu somnul datorită capsaicinei, care crește temperatura corpului și poate provoca indigestie sau reflux acid. Aceste probleme fac dificilă adormirea și pot duce la trezirea în timpul nopții.

Pentru un somn odihnitor, lasă acel fursec pentru mâine dimineață! (Sursa foto: Pixabay)

3. Snacks-uri sărate sau dulci: Gustările precum chipsurile, fursecurile, biscuiții și bomboanele sunt bogate în zahăr și carbohidrați, putând provoca vârfuri de zahăr în sânge care perturbă somnul. Cercetătorul Benjamin Bikman recomandă evitarea alimentelor care vin în pungi sau cutii cu coduri de bare, deoarece acestea pot duce la creșterea nivelului zahărului din sânge, creșterea temperaturii corpului și creșterea ritmului cardiac, toate acestea afectând somnul.

4. Alcool: Deși alcoolul vă poate face inițial să vă simțiți somnoros, acesta reduce somnul REM (caracterizat prin miscarea rapida a ochilor) și crește trezirile nocturne, ducând la o calitate slabă a somnului. Michael Breus recomandă evitarea alcoolului aproape de ora de culcare, deoarece efectele sale sedative dispar, provocând un somn agitat.

Dacă aveți nevoie de o gustare nocturnă, alegeți opțiuni cum ar fi iaurtul grecesc, legumele, fructele cu unt de arahide sau ciocolata neagră. Aceste opțiuni sunt mai puțin susceptibile de a perturba somnul și pot face parte dintr-o dietă mai sănătoasă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Si care este acel aliment pe care neaparat sa nu il mancam inainte de somn?! Toate alimentele?!

    • Bună ziua,

      Aș dori să aduc niște informații validate științific pe populația din România și sfaturi despre calitatea somnului și nutriție. Îmi permit să comentez la articol din perspectiva omului care lucrează de doi ani de zile, într-o echipă de experți la primul Studiu Național despre Calitatea Somnului Românilor – date publice aici: https://www.eudormbine.ro/studiu.

      Conform specialiștilor RoNeuro cu care lucrăm, calitatea somnului e influențată de nutrienții aleși – Magneziu, Triptofanul și Vitamina B6 – pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului. De asemenea, nutriția pentru somn este nevoie să fie privită în contextul diverselor afecțiuni (apnee, obezitate) ce afectează semnificativ calitatea somnului: https://www.eudormbine.ro/articole/eudormbine-nutritie-si-somn
      Ce mai e important de menționat este personalizarea dietei în funcție de necesități și de semnalele organismului pentru a putea avea un somn odihnitor. Conform datelor din 2023, 1/3 români are probleme cu somnul iar 30% folosesc medicamente de somn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *