Tot mai mulți producători de avocado din Mexic renunță să exporte pe piața Uniunii Europene, invocând regulile stricte privind calitatea fructelor – Fresh Plaza

avocado, Mexic, Uniunea Eurpeana, Romania foto: pexels.com/@Valerie B

Producătorii mexicani de avocado nu mai fac față regulilor stricte impuse de Uniunea Europeană privind calitatea fructelor;

Comisia Europeană a interzis în ultimii ani o serie de pesticide, pentru a proteja sănătatea cetățenilor;

Importurile de avocado pe piața europeană, de aproape zece ori mai mari decât în 2011;

România importă avocado din Africa;

„Din ce în ce mai mulți producători mexicani de avocado aleg să nu-și reînnoiască autorizațiile pentru a exporta pe piața Uniunii Europene”, a declarat Salvador Miranda Aguilar, director general al Grupo Sanell, citat de publicația Fresh Plaza.

Grupo Sanell cultivă avocado începând din 1980 și a ajuns în prezent la o suprafață totală de 150 de hectare, fiind unul dintre jucătorii cheie ai sectorului. Creșterea suprafeței cultivate cu avocado indică și o creștere pe măsură a cererii în piață pentru acest fruct.

În prezent, compania mexicană are propria unitate de ambalare și deține, de asemenea, tehnologia, experiența și certificările pentru a satisface cererea pe diverse piețe din America Latină, Canada, Europa și Asia.

„În Michoacán, vremea este ideală pentru avocado și acest lucru ne permite să avem o producție constantă pe tot parcursul anului”, a precizat Aguilar.

„Pe de altă parte, condițiile meteorologice și alți factori, precum lipsa de apă în anii precedenți, au afectat producția. Anul acesta, de exemplu, am văzut o cantitate mai mare de fructe cu calibre mici și mijlocii din cauza lipsei de precipitații”, a semnalat directorul general al Grupo Sanell. 

„Depindem foarte mult de ploi pentru ca fructele să se dezvolte bine, dar anul acesta nu am avut cele mai bune condiții”, a completat el.

Piața de avocado este volatilă, cu fluctuații semnificative de preț. 

„Cu câteva săptămâni în urmă, prețul avocado la poarta fermei a ajuns la 55 de pesos pe kilogram, dar apoi a scăzut la 30 de pesos în câteva săptămâni”, spune Salvador. 

Aceste variații sunt influențate de cerere și ofertă, atât pe piața internă, cât și în străinătate. Calitatea produselor și condițiile de piață joacă, de asemenea, un rol crucial. 

„Principala piață pentru avocado mexican sunt, în continuare, Statele Unite, urmate de piața internă”, afirmă Salvador Miranda Aguilar. Uniunea Europeană, deși atractivă, prezintă provocări suplimentare datorită cerințelor sale stricte de certificare și de calitate:

„Din ce în ce mai mulți producători mexicani aleg să nu reînnoiască aprobările necesare exportului în Uniunea European, din cauza costurilor ridicate și a prețurilor relativ mici obținute”. De asemenea, menționează că Statele Unite și piața internă nu necesită atât de multe certificări, ceea ce facilitează operațiunile și reduce costurile.

Grupul Sanell a exportat 46 de containere în prima jumătate a anului 2024, iar pentru restul anului se așteaptă să egaleze, cel puțin, acest număr.

În ciuda provocărilor, compania a înregistrat o creștere constantă. Anul trecut, a împachetat și vândut cantități record de avocado. „Sperăm să continuăm să creștem, deși anul acesta a fost provocator din cauza volatilității prețurilor și a calității fructelor”, recunoaște Salvador. Cererea în Europa a crescut, dar compania continuă să acorde prioritate acelor piețe în care condițiile comerciale sunt mai favorabile.

Sezonul de export către Uniunea Europeană începe, în general, în septembrie și durează până în februarie, profitând de oferta mai scăzută a altor țări concurente în acea perioadă. Salvador spune că, în ciuda dificultăților, capacitatea de a produce avocado pe tot parcursul anului le oferă un avantaj competitiv semnificativ.

Politica UE privind pesticidele

G4Food precizează că Uniunea Europeană a interzis, în ultimii ani, o serie de substanțe active din categoria pesticidelor, pentru a proteja sănătatea cetățenilor europeni. Fermierilor din statele membre nu le mai este permis să utilizeze aceste substanțe toxice, în culturile agricole. Uniunea Europeană nu poate interzice utilizarea acestor pesticide în țările terțe, dar a impus pentru reziduuri niveluri maxime admise foarte joase, până la limita detectabilității. Prin urmare, un fermier mexican care cultivă avocado poate utiliza în cultură pesticide interzise în Uniunea Europeană, dar fructele care ajung din ferma lui pe piața europeană sunt controlate și declarate neconforme dacă sunt depistate cu reziduuri de pesticide mai mari de nivelul maxim admis, care este de 0,01 mg/kg. În acest caz, autoritățile sanitare veterinare iau măsurile cerute de lege: respingerea sau chiar distrugerea lotului respectiv de fructe.

Importurile de avocado ale Uniunii Europene

Potrivit bazelor de date ale Comisiei Europene ( Serviciul vamal Taxud, date provizorii ) consultate de G4Food, Mexic a exportat anul trecut avocado pe piața Uniunii Europene, în valoare de 67.467.550 euro, mai mult decât în 2023, când valoarea exporturilor a fost de 54.344.541 euro.

În 2024, în perioada ianuarie – mai, valoarea exporturilor mexicane de avocado pe piața europeană a fost de 5.619.776 euro.

Valoarea totală a importurilor europene de avocado a fost anul trecut de 2.058.087.306 euro, mai mare decât în 2022: 1.637.257.401 euro.

În 2011, europenii au importat avocado în valoare de 250.821.877 euro. 

Principalii furnizori pentru piața europeană sunt: Chile, Peru, Etiopia. 

România a importat anul trecut, de pe piețele terțe, avocado în valoare de 1.831.898 euro, din Kenya, Turcia și Tanzania. Valoarea importurilor ar putea fi mai mare, întrucât o parte din mărfuri care provin din țări terțe, sunt importate indirect, prin companii europene ( din Olanda, de pildă ) și nu sunt înregistrate în bazele de date ca importuri din țări terțe. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: pexels.com/@Valerie B

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *