Cum pot fi folosite alimentele ca medicament / O explorare modernă a unei practici străvechi

mara blîndu, studenta, alimentatie, SuntStudentCeMananc? Sursa foto: Pexels

În timp ce conceptul de folosire a alimentelor ca medicament a fost de bază în urmă cu sute de ani, multe societăţi actuale sunt fie supraalimentate, fie subnutrite, ceea ce duce la o serie de probleme de sănătate în multe populaţii. Întoarcerea la elementele de bază ar putea fi o mare parte a soluţiei, spun specialiştii.

Cu toţii am auzit expresia ”eşti ceea ce mănânci”, dar de cele mai multe ori o folosim pentru a descrie efectele nefaste asupra sănătăţii pe care le-ar putea experimenta o persoană după o dietă nesănătoasă prelungită. Cu toate acestea, se poate întâmpla şi invers.

Folosind textul Yinshan Zhengyao – o carte de bucate chinezeşti şi un text medical scris de Hu Sihui şi publicat pentru prima dată în 1330, cercetătorii aduc în atenţia publicului, într-un context modern, un concept vechi de utilizare a alimentelor pentru tratarea afecţiunilor, cu beneficiile adăugate ale cunoştinţelor actuale despre genetică şi metabolism pentru a ajuta la propulsarea învăţăturilor străvechi, relatează News.ro

”Yinshan Zhengyao este primul tratat de nutriţie cu autoritate din lume, compilat de Hu Sihui, un dietetician al dinastiei Yuan. Această lucrare întruchipează conceptul de medicină tradiţională chineză bazată pe ‘omologia alimentelor şi medicamentelor’, bogat în patrimoniul cultural al naţiunii chineze”, a declarat Min-Hui Li, cercetător şi autor al studiului.

Yinshan Zhengyao cuprinde 174 de plante medicinale din 55 de familii unice de plante şi 111 genuri. Aceste plante sunt indispensabile pentru cultura medicinei tradiţionale chineze (TCM).

Un alt element extrem de important al acestui text tradiţional chinezesc este puterea minţii şi a dispoziţiei asupra corpului uman. Bucuria şi liniştea sunt aspecte care sunt subliniate în Yinshan Zhengyao, deoarece legătura dintre minte şi corp poate fi la fel de importantă ca şi combustibilul ingerat de o persoană.

”În Yinshan Zhengyao, terapiile dietetice sunt deosebit de interesante pentru efectele lor asupra reglării digestiei, respiraţiei, funcţiilor sistemului endocrin şi nervos, precum şi asupra protejării şi reglării diferitelor organe”, a explicat Li.

Fundamentul acestui text este de a oferi tratament (şi preveniţie) în cazul bolilor cronice prin utilizarea plantelor, dar şi prin insuflarea importanţei alimentelor de calitate în societate. În perspectiva de a privi alimentele ca medicament se pune un accent şi o grijă mai mare în pregătirea şi consumul alimentelor, „punând alimentele la treabă” nu doar ca sursă de energie, ci şi ca sursă de longevitate.

În cultura medicinei tradiţionale chineze, bolile provin din dezechilibre în organism. De exemplu, rinichii sunt văzuţi ca organe care lucrează îndeaproape cu sistemul reproducător şi cu reglarea metabolismului fluidelor.

Descoperirile moderne arată că rinichii, pe lângă faptul că sunt o parte importantă a sistemului urinar, sunt, de asemenea, legaţi de menţinerea echilibrului fluidelor şi de funcţia endocrină.

Tratarea unei părţi a corpului poate avea o cascadă de efecte pe care cineva nu şi le-ar fi imaginat că ar putea fi legate, cum ar fi durerea lombară sau slăbiciunea membrelor ca urmare a problemelor renale (rinichilor).

Având în vedere că textul Yinshan Zhengyao datează de la începutul secolului al XIV-lea, medicamentele şi terapiile moderne pot fi utilizate împreună cu informaţiile privind plantele şi regimul alimentar disponibile din această lucrare timpurie privind dieta, sănătatea şi nutriţia.

Profesorul Min-Hui Li şi echipa sa propun integrarea informaţiilor moderne pentru a explora şi analiza utilizarea medicamentelor şi a surselor alimentare în paralel în domeniul sănătăţii.

Prin studierea aplicaţiilor moderne ale sănătăţii şi medicinei, cum ar fi genomul uman, metabolismul şi reţelele şi relaţiile de reglare, cercetătorii urmăresc să contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii umane, aplicând ideea de hrană ca medicament dintr-o perspectivă mai largă şi mai modernă.

Cercetătorii şi-au publicat cercetarea în revista Food and Medicine Homology.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *