Știai că poți face toxiinfecție alimentară de la pepene verde? / Iată în ce condiții apare și cum o poți evita

pepene Sursa foto: Pixabay

Pepenele verde este o gustare răcoritoare, foarte căutată acum, în plină vară, dar, probabil, un lucru mai puțin știut despre el este faptul că poate duce la intoxicații alimentare, dacă nu este depozitat sau manipulat corect. Potrivit keepfoodsafe.org, acest lucru se poate întâmpla doar în anumite condiții, iar vestea bună este că poate fi evitat.

Spală bine pepenii, înainte de a-i pune în frigider

Contaminarea poate apărea în orice etapă, de la agricultură până la pregătirea acasă, în primul rând din cauza bacteriilor precum Salmonella, Listeria și E. coli. Pepenii verzi cresc aproape de pământ și pot “culege” bacterii din sol sau apă, iar manipularea sau depozitarea necorespunzătoare pot agrava problema. Pentru a reduce riscul, se recomandă să speli bine pepenii, să păstrezi în frigider bucățile tăiate și să eviți contaminarea încrucișată cu alte alimente.

Ce fel de bacterii se pot prinde de pepenele verde și te pot îmbolnăvi

Mai multe tipuri de bacterii pot duce la intoxicații alimentare cu pepene verde, inclusiv Salmonella, Shigella, E. coli, Campylobacter și Listeria. Alte tipuri de pepeni, inclusiv cel galben, pot găzdui și alte bacterii dăunătoare.

Bacteriile pot contamina orice fructe sau legume, astfel încât adoptarea unor practici sigure de depozitare și manipulare este crucială pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.

Cât timp poate sta un pepene netăiat și nebăgat în frigider

Un pepene verde netăiat poate sta mai mult de o săptămână la temperatura camerei. Cu toate acestea, odată tăiat, se recomandă refrigerarea pepenelui în două ore, altfel crește riscul de înmulțire a bacteriilor.

Nu există nicio regulă strictă cu privire la cât timp poți păstra pepenele verde netăiat. Dacă pepenele verde prezintă semne vizibile de degradare, cum ar fi mucegaiul, cel mai bine este să-l arunci, decât să riști să te îmbolnăvești.

Cum îți dai seama că pepenele s-a deteriorat

Există multe modalități de a verifica dacă un pepene verde s-a deteriorat, inclusiv examinarea aspectului său pentru mucegai sau puncte moi sau atingerea, pentru a-i evalua soliditatea. De asemenea, dacă pepenele are un miros acru sau pare fermentat trebuie aruncat.

Orice semn vizibil de mucegai pe un pepene verde înseamnă că este timpul să-l arunci. Nu te deranja să încerci să tai în jurul zonei afectate, deoarece mucegaiul s-a infiltrat, probabil, în interiorul întregului pepene. Mucegaiul poate provoca reacții alergice și boli respiratorii la persoanele susceptibile. În unele cazuri, poate genera dezvoltarea unor substanțe otrăvitoare, toxice, care pot provoca boli severe.

Ce se întâmplă dacă mănânci pepene stricat

A mânca un pepene stricat/afectat nu înseamnă automat că vei face toxiinfecție alimentară, dar ai risc crescut. Dacă ai apucat să muști dintr-o bucată de pepene cu gust rău nu înghiți ceea ce ai în gură, ci scuipă, iar apoi aruncă pepenele.

Ce simptome trebuie să te alarmeze să mergi, urgent, la medic:

  • Diaree care nu se ameliorează după trei zile
  • Vărsături excesive
  • Incapacitatea de a reține în stomac lichide, precum apa sau supa
  • Scaune cu sânge
  • Simptome de deshidratare, cum ar fi amețeli, gură uscată sau incapacitatea de a urina
  • Febră

Cum eviți toxiinfecția cu pepene verde

  • Taie pepenele în felii, curăță coaja și congelează-le; pepenele poate rezista și opt luni în congelator
  • Spală pepenele înainte de a-l depozita în frigider
  • Folosește doar ustensile de bucătărie curate
  • Păstrează pepenele separat de alte alimente, pentru a evita contaminarea încrucișată
  • O alegere foarte bună este să cumperi pepene verde pretăiat, care a fost depozitat, în magazine, pe pat de gheață

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *