Pe măsură ce îmbătrânim, alimentele pe care le consumăm ne pot afecta foarte mult starea fizică, aspectul și calitatea vieții. În același timp, ne pot influența și riscul de îmbolnăvire. Dar unele alimente contribuie la sănătatea noastră și ne ajută, totodată, să avem un aspect mai tânăr.
Organismul nostru se bazează pe diferiți nutrienți pentru a susține procesul natural de îmbătrânire. Potrivit healthline.com, unii nutrienți pot ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire și susțin starea de sănătate.
În general, încercați să mâncați:
- surse sănătoase de proteine
- grăsimi sănătoase
- alimente bogate în antioxidanți
Iată un top alcătuit din 10 alimente hrănitoare care susțin îmbătrânirea sănătoasă.
1. Uleiul de măsline extravirgin scade riscul de boli cronice
Uleiul de măsline extravirgin este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri de pe pământ. Este bogat în grăsimi sănătoase și antioxidanți care ajută la reducerea inflamației și a daunelor oxidative cauzate de un dezechilibru al radicalilor liberi din organism.
O dietă bogată în ulei de măsline a fost legată de un risc mai scăzut de boli cronice, inclusiv:
- boala de inimă
- diabet de tip 2
- sindrom metabolic
- anumite tipuri de cancer
În special, grăsimile mononesaturate reprezintă aproximativ 73% din uleiul de măsline. Unele studii au arătat că o dietă bogată în grăsimi mononesaturate poate ajuta la reducerea îmbătrânirii pielii datorită efectelor antiinflamatorii puternice ale acestor grăsimi sănătoase.
Uleiul de măsline extravirgin este, de asemenea, bogat în antioxidanți, cum ar fi tocoferoli și beta caroten, precum și compuși fenolici care au și proprietăți antiinflamatorii.
Potrivit studiilor, persoanele care au o dietă bogată în grăsimi mononesaturate provenite din ulei de măsline ar avea un risc mai scăzut de îmbătrânire severă a pielii.
În mod ideal, alegeți uleiul de măsline extravirgin presat la rece, deoarece este mai bogat în antioxidanți și mai puțin procesat decât uleiurile care sunt extrase prin alte metode. Încercați să-l adăugați în salate.
2. Ceaiul verde previne îmbătrânirea prematură
Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, care pot ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism.
Radicalii liberi sunt molecule instabile create ca un produs secundar al funcționării normale a celulelor. Ele se pot forma, de asemenea, ca răspuns la factorii de stres din mediul extern, cum ar fi lumina ultravioletă sau fumul de tutun. Radicalii liberi vă pot deteriora celulele, dacă sunt prezenți la niveluri ridicate.
Aici intervin antioxidanții. Aceste molecule stabilizează radicalii liberi, astfel încât nu pot provoca daune. De obicei, obțineți antioxidanți prin dietă, cum ar fi, de exemplu, din ceaiul verde.
Ceaiul verde este foarte bogat în antioxidanți numiți polifenoli. Mai exact, este bogat în galat de epigalocatechină, catechine și acid galic.
Acești antioxidanți din ceaiul verde pot reduce riscul de:
- boala de inimă
- declin neurologic
- îmbătrânire prematură
- alte boli cronice
Polifenolii din ceaiul verde pot ajuta la reducerea îmbătrânirii externe a pielii – de la factorii de stres din mediu, cum ar fi soarele și poluarea – prin eliminarea radicalilor liberi înainte ca aceștia să dăuneze pielii.
De altfel, multe produse de îngrijire a pielii conțin extract de ceai verde pentru proprietățile sale antioxidante și anti-îmbătrânire.
3. Peștele gras ajută al menținerea elasticității pielii și repararea AND-ului
Peștele gras este un aliment foarte nutritiv care poate favoriza o piele sănătoasă. Grăsimile sale omega-3 sunt benefice împotriva bolilor de inimă, inflamației și a multor alte problem de sănătate.
Cercetările au arătat că acizii grași omega-3 sunt legați de o barieră puternică a pielii și pot ajuta la scăderea inflamației care dăunează pielii.
Somonul, unul dintre cele mai populare tipuri de pește gras și consumul lui contribuie la menținerea sănătății pielii tale. În primul rând, conține un antioxidant carotenoid numit astaxantina, care este responsabil pentru culoarea roz a somonului. În plus, somonul și alți pești grași au un conținut ridicat de proteine, ceea ce este important, ca aport nutritiv, astfel încât organismul să poată produce colagen și elastină. Aceste două molecule sunt responsabile pentru rezistența, volumul și elasticitatea pielii. Consumul de proteine promovează, de asemenea, vindecarea rănilor.
De asemenea, peștele este bogat în seleniu. Acest mineral și antioxidant joacă un rol în sinteza și repararea ADN-ului și poate ajuta la reducerea și prevenirea leziunilor pielii cauzate de lumina UV. A avea niveluri adecvate de seleniu în organism poate reduce severitatea bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul.
4. Ciocolata neagră ar putea preveni declinul cognitiv
Ciocolata neagră este o sursă bogată de polifenoli, care acționează ca antioxidanți în organism.
Ciocolata neagră conține flavanoli, care sunt legați de numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc mai mic de:
- boală de inimă
- diabet de tip 2
- declin cognitiv
În plus, se crede că o dietă bogată în flavanoli și alți antioxidanți poate ajuta la protejarea pielii de daunele solare și poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii.
Cu cât este mai mare conținutul de cacao, cu atât este mai mare conținutul de flavanoli. Așadar, adăugați în dietă ciocolată neagră cu cel puțin 70% substanțe solide de cacao și puțin zahăr.
5. Legumele ne pot feri de anumite tipuri de cancer
Majoritatea legumelor sunt extrem de dense în nutrienți și au un conținut scăzut de calorii. Ele conțin antioxidanți, care ajută la reducerea riscului de boli de inimă, cataracte și anumite tipuri de cancer.
Multe legume sunt, de asemenea, bogate în carotenoide, cum ar fi betacarotenul și licopenul. Unele cercetări sugerează că o dietă bogată în carotenoizi poate proteja pielea împotriva razelor UV ale soarelui, care sunt principala cauză a îmbătrânirii premature a pielii.
Unele dintre cele mai bune surse de beta caroten sunt:
- morcovi
- dovleac
- cartofi dulci
Multe legume sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, care este un antioxidant puternic. Vitamina C joacă, de asemenea, un rol crucial în producția de colagen. Colagenul este un element cheie al pielii, dar producția sa începe să scadă după vârsta de 25 de ani.
Legumele cu cel mai mare conținut de vitamina C includ frunze verzi, ardei gras, roșii și broccoli. Încercați să aveți cel puțin două legume la fiecare masă și aveți grijă de pielea dvs. folosind crème cu factor de protecție solară.
6. Semințele de in, aliat în lupta împotriva cancerului de sân
Semințele de in oferă beneficii impresionante pentru sănătate. Acestea conțin lignani, care sunt un tip de polifenol care are efecte antioxidante și vă pot reduce riscul de a dezvolta o boală cronică, cum ar fi boli de inimă și cancer de sân.
De asemenea, sunt o sursă excelentă de acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic. Consumul unei diete bogate în grăsimi omega-3 ajută la menținerea unei membrane sănătoase a pielii, ajutându-vă pielea să rămână hidratată.
7. Rodiile stimulează producția de colagen a pielii
La fel ca majoritatea fructelor, rodiile sunt pline de nutrienți sănătoși. Sunt bogate în fibre, potasiu și vitamina K, care ajută la menținerea unei inimi sănătoase. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi flavonoli, taninuri, acizi fenolici și lignani.
Unele studii, pe oameni și animale, sugerează că antioxidanții găsiți în rodii pot ajuta la susținerea îmbătrânirii sănătoase a pielii, prin scăderea daunelor UV ale pielii și a petelor maronii cauzate de expunerea la soare. Acești antioxidanți ajută, de asemenea, la protejarea colagenului existent al pielii și stimulează pielea să producă colagen nou.
8. Avocado, bun pentru menținerea aspectului sănătos al pielii
Avocado este bogat în grăsimi sănătoase pentru inimă, fibre și mai multe vitamine și minerale care sunt esențiale pentru sănătate. Bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți, avocado contribuie la menținerea aspectului sănătos al pielii și luptă împotriva radicalilor liberi care dăunează și îmbătrânesc pielea.
9. Roșiile reduc riscul de boli cronice
Roșiile oferă multe beneficii pentru sănătate, dintre care multe pot fi atribuite conținutului lor ridicat de licopen.
Licopenul este un tip de carotenoid care conferă roșiilor culoarea roșie. Acesta acționează ca un antioxidant și ajută la reducerea riscului de boli cronice. De asemenea, licopenul ar asigura și o oarecare protecție în fața radiațiilor solare,
Potrivit unui studiu, femeile care au băut o băutură bogată în antioxidanți care conținea licopen, izoflavone de soia, ulei de pește și vitaminele C și E, în fiecare zi, au avut, după 15 săptămâni, o scădere măsurabilă a adâncimii ridurilor.
Asocierea roșiilor cu grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau avocado, crește semnificativ absorbția de licopen de către organism.
10. Peptidele de colagen și proteinele ar putea preveni lăsarea pielii
Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism. Ea se găsește în cantități mari în piele și articulații.
Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru începe să descompună colagenul și îl produce mai puțin eficient. Acest lucru poate duce la semne treptate de îmbătrânire a pielii, cum ar fi ridurile și pielea lăsată.
Deși acest proces este inevitabil și o parte naturală a îmbătrânirii, consumul de alimente care susțin sinteza colagenului vă poate ajuta să vă mențineți pielea sănătoasă mai mult timp. Acestea includ alimente bogate în proteine și vitamina C.
Evitarea activităților care accelerează descompunerea colagenului poate ajuta, de asemenea. Aceste activități includ bronzarea și fumatul.
Se pare că o dietă bogată în proteine este cheia pentru o piele sănătoasă. Așadar, concentrați-vă pe o dietă bogată în proteine și apoi luați un supliment de colagen dacă doriți să obțineți rezultate bune.
Alimentele sănătoase bogate în proteine care trebuie consumate în mod regulat includ:
- pui
- tofu
- peşte
- ouă
Zeci de mii de topuri si sugestii – de fapt variatiuni pe aceeas tema – in articole care la final mai mult incurca decat ajuta in a intelege ce inseamna o nutritie corecta pentru organism