Ce sunt „plantele companion”, florile care protejează legumele în grădină/Cum să le asociezi

Plante companion care țin la dustanță dăunătorii Foto: Facebook

Oricine are o grădină știe cât de neplăcut este să îți vezi munca, respectiv plantele din grădină, atacate de dăunători. Magazinele de specialitate ne oferă diferite substanțe chimice pentru înlăturarea lor, dar mulți ar prefera să nu le folosească. În schimb, pot opta pentru „plantele companion”, acele plante care ne protejează legumele din grădină de dăunători, arată Almanac.

Da, există flori care prin mirosul lor puternic, pot să țină la distanță dăunătorii. Practic, unele plante se sprijină reciproc, se ajută una pe alta. Aceasta este o modalitate încercată și testată de a reduce dăunătorii, de a atrage polenizatorii și de a stimula creșterea! Iată exemple comune.

Plante companion

  • Roșiile și busuiocul sunt însoțitori naturali în bucătărie și grădină. Busuiocul respinge anumite insecte dăunătoare, cum ar fi tripsul și, de asemenea, dezorientează moliile, care depun viermi de roșii.
  • Usturoiul este bun împotriva afidelor, care pot afecta grav recolta! Dar afidele nu suportă usturoiul! Astfel, usturoiul poate fi plantat ca o barieră împotriva atacatorilor, pentru culturile mai vulnerabile. De exemplu, cultivați cartofi între rândurile de usturoi pentru a servi drept bodyguard.
  • Florile de nasturtium (năsturel) sau crăițele crescute aproape de varză, varză kale sau broccoli vor atrage omizile înfometate și vor proteja, astfel, recoltele. Și florile de
  • Mărarul atrage gărgărițele, care mănâncă dăunători mici de grădină, cum ar fi afidele și acarienii.
  • Boragele (limba mielului) face pereche bună cu roșiile, atrăgând albinele polenizatoare. De asemenea, îmbunătățește aroma și vigoarea căpșunilor.
  • Menta descurajează, de asemenea, afidele, furnicile și gândacii de purici.
  • Pătrunjelul atrage insectele benefice pentru a proteja și poleniza roșiile. Plantați aceste ierburi între roșii.
  • Salvia este o plantă utilă care respinge insectele ce atacă morcovului. De asemenea, reduce rănile cauzate de moliile de varză.
  • Floarea soarelui se potrivește bine cu castraveții și fasolea. Ele sprijină plantele cățărătoare și fac umbră pentru culturi, care pot deveni stresate de soare în climatele mai calde.
  • Florile de tanaceu sunt o adevărată atracție pentru dăunători, cum ar fi gărgărițele, buburuzele și viespile prădătoare. În același timp, resping mulți dăunători tipici, cum ar fi viermii care atacă sparanghelul, fasolea, varza, morcovul, țelina, porumbul, salata verde, mazărea, ardeiul, cartofii și plantele de roșii. Florile de tanaceu sunt o plantă perenă, ceea ce înseamnă că trebuie să le plantezi o singură dată.
  • Gălbenelele atrag viespi mici parazit și muștele înfometate de afide. De asemenea, gălbenelele atrag insecte benefice care sunt înfometate de dăunători.

Știința din spatele plantării însoțitoare

Multe studii au pus accentul pe relații specifice plante-insecte. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Nebraska au descoperit că ridichile plantate cu dovleci par să respingă gândacii de dovleac. În mod similar, s-a demonstrat în altă parte că nasturtiums (năsturel) cultivate în jurul pomilor fructiferi pot descuraja dăunători, cum ar fi moliile. Acest lucru se datorează faptului că nastureii secretă glucozinolați solubili în apă din rădăcinile lor în sol. Acestea pot fi apoi preluate de copaci, care preiau aceleași superputeri defensive.

Unele plante din familia Brassica, inclusiv muștarul, hreanul, varza și varza kale, folosesc, de asemenea, glucozinolați pentru a se apăra împotriva dăunătorilor.

Alte flori bogate în nectar și irezistibile pentru albine, fluturi și alți polenizatori sunt, de asemenea, o mare atracție pentru insectele care fac o masă cu dăunători de grădină.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *