ANALIZĂ: În Europa, vacanțele s-au scumpit cu o medie de 4% / În Turcia, destinație culinară preferată de români, creșterea prețurilor în domeniile esențiale ale verii, precum restaurantele și cazarea, a depășit 70%

analiza, vacante, restaurante, preturi Sursa foto: Pexels/Ibrahim Boran

Vacanțele în Europa s-au scumpit cu o medie de 4%. În România, Serbia și Croația se înregistrează creșteri de aproximativ 8% pentru vacanțele din acest an, arată analiștii XTB, companie de tranzacționare pe bursele internaționale. Pe de altă parte, vizitarea Japoniei devine mai accesibilă, iar devalorizarea yenului japonez în ultimele douăsprezece luni face ca vizitarea Japoniei să fie cu 11% mai ieftină decât în 2023. În Turcia, creșterea prețurilor în domeniile esențiale ale verii, precum cazarea, restaurantele și transportul a depășit 70%, transmite News.ro.

„Într-un an marcat de evoluția inflației, politică, inteligența artificială și ratele ridicate ale dobânzilor, scăderea puterii de cumpărare obligă oamenii să fie și mai atenți la cheltuielile din următoarele luni, ceea ce influențează, în mod inevitabil, și alegerea destinațiilor de vacanță și bugetul alocat”, arată analiștii XTB.

În cel de-al treilea trimestru al anului trecut (iulie, august și septembrie), 60% din cheltuielile majorității europenilor s-au îndreptat spre cazare și mese, 18% către mijlocul de transport, iar 4% din buget a mers către alte tipuri de activități de timp liber, conform sondajului ETR/FAMILITUR.

Spania este a doua țară din lume în privința numărului de vizite internaționale – inclusiv ale românilor. Printre principalele atracții care conving turiștii sunt cultura, mâncarea, plajele și peisajele. Madrid și regiunile Galicia și Murcia sunt cele trei comunități în care se va resimți cel mai mult creșterea prețurilor în acest sezon.

Capitala Spaniei, cu o creștere de 4,28%, este, de asemenea, zona care a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor la hoteluri și restaurante în ultimele douăsprezece luni, urmată de Galicia și de regiunea Valencia.

Pe de altă parte, La Rioja este comunitatea, alături de Madrid, în care activitățile turistice s-au scumpit cel mai mult, în timp ce în Murcia și Catalonia (Barcelona este capitala regiunii) se va observa cel mai mult creșterea prețurilor la transport, arată analiștii XTB.

Spaniolii aleg, însă, alte destinații. Conform ultimelor date ale platformei de trasee turistice gratuite GuruWalk, Italia este destinația internațională numărul unu pentru spanioli. Regatul Unit, Japonia, Portugalia, Franța și Croația sunt următoarele destinații preferate pentru această vară.

Japonia ar putea fi mai accesibilă decât credeam inițial, relevă analiza.

„Analizând evoluția prețurilor și „mișcările valutare” ale celor mai vizitate țări în ultimii ani, ajungem la o concluzie clară: este momentul să mergem în vacanță în Japonia. Recent, OCU (organism din Spania care recomandă și informează consumatorii cu privire la diverse produse) a desemnat această țară asiatică drept destinația favorită pentru această vară. Devalorizarea yenului japonez în ultimele douăsprezece luni face ca vizitarea Japoniei să fie cu 11% mai ieftină decât în 2023”, se mai precizează în analiză.

Situația este complet diferită în Turcia, unde, în ciuda devalorizării lirei cu peste 20%, creșterea prețurilor în domeniile esențiale ale verii, precum cazarea, restaurantele și transportul a depășit 70%. Statele Unite ale Americii se mențin pe a doua poziție cu o creștere a prețurilor de 8%, dat fiind că aici se adaugă și aprecierea dolarului față de euro.

Situația din Turcia este relevantă pentru mulți români. Potrivit unui sondaj realizat de G4Food, românii consideră că Grecia și Turcia sunt cele mai atractive țări din punct de vedere culinar. Cele două țări au fost la egalitate pe prima poziție, ambele fiind indicate de 26% dintre respondenți. Pe locul doi, în clasamentul statelor considerate atractive din punct de vedere culinar de către români, s-a situat Italia (21%), iar pe trei, la mare distanță, Spania (9%).

În ultimii ani, turismul din țările Europei de Est a crescut considerabil, iar acest lucru se reflectă și în evoluția prețurilor. România, Serbia și Croația înregistrează, de asemenea, creșteri de aproximativ 8% pentru vacanțele din acest an.

Dintre toate statele menționate mai sus, Croația este țara în care costurile pentru mâncare și cazare au crescut cel mai mult în ultimele luni. Albania ar putea fi inclusă, de asemenea, în această categorie, dar creșterea este mai mult legată de aprecierea monedei albaneze lek, decât de creșterea propriu-zisă a prețurilor (care a fost, de fapt, una dintre cele mai mici din toate țările Europei).

„În general, observăm că în Europa, vacanțele s-au scumpit cu o medie de 4%. Portugalia înregistrează o creștere ușor mai mare, din cauza scumpirii cazării și alimentelor, în timp ce în cazul Marii Britanii, aprecierea lirei este unul dintre principalele motive pentru care vacanțele de aici sunt cu 6% mai scumpe decât anul trecut”, explică analiștii din cadrul XTB.

Alte țări, precum Italia sau Franța, rămân „în urmă”. În afara Europei, se poate observa și evoluția Marocului, care înregistrează creșteri de 4%, determinate de aprecierea dirhamului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels/Ibrahim Boran

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *