Studiu: Coloranții alimentari pot dăuna microbilor intestinali

studiu, coloranti alimentari, microbi intestinali, reactii Sursa foto: Dreamstime

Coloranții alimentari pot face ca alimentele să arate mai atrăgătoare, dar siguranța lor a fost mult timp controversată. O nouă cercetare de la Universitatea din Guelph din Canada dezvăluie un mod neașteptat în care acești compuși pot dăuna sănătății: prin perturbarea comunităților microbiene din intestin.

În două noi lucrări publicate recent, cercetătorii de la Colegiul de Științe Biologice au descoperit că coloranții alimentari utilizați în mod obișnuit se pot descompune în intestin pentru a crea subproduse potențial toxice, transmite Farms.com.

Microbiomul nostru intestinal conține bacterii, ciuperci și alți microbi care ajută la descompunerea alimentelor și stimulează sistemul nostru imunitar. S-a demonstrat că dezechilibrele dintre microbii buni și cei răi duc la mai multe probleme de sănătate, spune Dr. Emma Allen-Vercoe, profesor la Departamentul de Biologie Moleculară și Celulară (MCB).

„Nu cred că cineva realizează cât de fragil este microbiomul intestinal”, spune Allen-Vercoe.

„De ce lipsesc atât de mulți dintre noi anumiți microbi și cum i-am pierdut? Un potențial motiv este reprezentat de toate chestiile artificiale pe care le punem în alimentele noastre, inclusiv coloranții alimentari, pe care puțini oameni i-au analizat”, adaugă ea.

Allen-Vercoe, împreună cu colegul și biochimistul Dr. David Josephy de la MCB, și-au propus să abordeze această lacună a cunoștințelor prin investigarea coloranților alimentari azoici, clasa de coloranți sintetici utilizați în mod obișnuit în alimente, medicamente și produse cosmetice.

Echipa lui Allen-Vercoe a dorit să investigheze modul în care bacteriile din intestinul uman metabolizează sau „reduc” coloranții azoici și modul în care compușii rezultați influențează creșterea bacteriilor intestinale.

Patru coloranți azoici sunt în prezent autorizați pentru consumul uman în Canada: amarant, sunset yellow, allura red și tartrazină. Mulți alții sunt interziși ca urmare a toxicității inacceptabile.

Interacțiunea coloranților alimentari cu microbiomul intestinal nu a fost bine testată

În timp ce coloranții azoici au fost testați pentru efectele asupra celulelor animale, unde tind să fie inerți, interacțiunile lor cu celulele microbiene au fost în mare parte ignorate și nu au fost luate în considerare la elaborarea reglementărilor actuale privind utilizarea coloranților alimentari. Aceasta în ciuda faptului că există dovezi că cei azoici pot fi reduși de bacteriile intestinale pentru a crea noi metaboliți care pot fi toxici.

„Bacteriile, în special, au avut la dispoziție mai mulți eoni decât noi pentru a evolua. În consecință, ele sunt biochimiști incredibili, iar reducerea coloranților azoici nu este dificilă pentru ele”, spune Allen-Vercoe.

Pentru a evalua răspunsul microbilor intestinali la cei patru coloranți azoici, echipa lui Allen-Vercoe a crescut peste 124 de specii de bacterii intestinale umane în medii de cultură infuzate cu unul dintre cei patru coloranți aprobați.

Toate tulpinile bacteriene care au putut descompune coloranții – așa cum a arătat dispariția culorii din mediul de creștere – au fost testate în continuare pentru a evalua cât de bine au funcționat în mijlocul produselor de descompunere ale reducerii coloranților azoici.

Studiul, publicat în jurnalul Anaerobe, a arătat că multe dintre speciile bacteriene care se găsesc în mod obișnuit în intestinul uman pot reduce coloranții în mod extensiv.

Amarantul a fost redus cel mai frecvent de bacteriile intestinale, în timp ce tartrazina a fost redusă cel mai puțin, deși totuși de un număr substanțial de tulpini.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *