Fructe tropicale, legume, dar și somon sau fructe de mare și multe altele se produc în Franța. Este creația a nouă parteneri, experți în sectorul agricol, care au fondat o companie. „Eauzons!” și-a propus să ofere produse atât gustoase, cât și produse într-un mod altfel, arată Fresh Plaza.
Sistemul se bazează pe acvaponică, o metodă de producție care folosește apă recirculată, cu nutrienți, pentru a hrăni trei compartimente: o fermă de pește, o fermă de bacterii și cultivarea plantelor supraterane. Acest circuit închis economisește cantități semnificative de apă și elimină utilizarea produselor fitosanitare și a îngrășămintelor. „Ceea ce face ca Eauzons! să fie special este faptul că putem controla întregul lanț, de la ou până la procesarea peștelui nostru și de la sămânță până la comercializarea fructelor și legumelor noastre”, explică Félix Haget, directorul general al companiei.
Fermă pilot de 1.800 m², utilizează căldură reziduală
Totul a început cu crearea unei ferme pilot de 1.800 m² în departamentul Gers. „Proiectul depășește scara experimentală, deoarece comercializam deja produsele noastre la prețuri accesibile pentru toată lumea. Această fermă ne permite să efectuăm o varietate de teste de cultură, cum ar fi legume, căpșuni suspendate și o zonă dedicată culturilor tropicale, inclusiv fructul pasiunii, vanilie și pitayas”, mai spune el.
Pentru a fi viabilă, producția tropicală are nevoie de căldură. Pentru a realiza acest lucru, acest sistem închis este și mai virtuos, deoarece va folosi căldură reziduală (căldură dintr-un proces industrial al cărui scop nu este producerea de căldură și care poate fi recuperată). „Suntem foarte solicitați de producători, cum ar fi grupurile petroliere, companiile de metanizare, unitățile de incinerare a deșeurilor și alți producători de căldură reziduală, dintre care majoritatea sunt acum obligați să o recupereze. Există încă puține piețe de desfacere pentru această căldură reziduală, în special pentru recuperările cu consum redus de energie. Dar nouă ne este utilă pentru a ne încălzi apa și serele. Încă de la începutul proiectului nostru am încercat să tropicalizăm serele noastre. Am început prin a produce vanilie, iar în ultimii doi ani, am cultivat fructul pasiunii și, mai recent, pitaya”, spune el.
Fructe tropicale cu valoare nutritivă interesantă
Deocamdată, compania își rezervă producția pentru cei mai buni clienți ai săi. „Suntem încă în faza de testare, așa că nu avem suficiente fructe tropicale pentru a le comercializa pe scară largă. Dar rezultatele sunt foarte interesante. Lucrăm cu soiuri endemice care sunt foarte gustoase, astfel încât putem obține fructe de foarte bună calitate, cu aceeași culoare, aspect și textură ca și cele produse local. Există o diferență notabilă între fructele recoltate pe plan local și coapte și fructele care pot fi pe un vapor de câteva săptămâni înainte de a ajunge pe rafturi”, explică el.
Această producție tropicală ar putea contribui la menținerea unui echilibru între creșterea animalelor și producția de fructe și legume. „Există o miză economică reală în tropicalizarea culturilor noastre, deoarece ne-ar permite să ne creștem marjele pe partea de legume, care reprezintă în prezent peste 70% din suprafața noastră și mobilizează 60% din salarizarea noastră pentru mai puțin de 30% din vânzări”, mai explică el.
Acest model de agricultură pare convingător. O fermă de șase ori mai mare decât aceasta este în prezent în construcție lângă Pau. „Am lansat o a doua rundă de strângere de fonduri pentru a lansa modelul la scară largă. În cele din urmă, ideea este de a dezvolta un lanț de ferme și de a putea oferi franciza modelului. Scopul nostru este de a crea un sistem de producție local, durabil, agroecologic, care să completeze lanțurile existente.”