Chiar dacă nu se știe exact de declanșează maladia Alzheimer, se cunosc, însă, câteva căi prin care aceasta poate fi prevenită. Potrivit nbcnews.com, un stil de viață sănătos și adoptarea unei diete mediteraneene sunt de mare ajutor.
Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență și constă în acumularea a două tipuri de proteine în creier, fapt ce duce la încurcături neurofibrilare și plăci amiloid-beta. Astfel, maladia Alzheimer distruge celulele creierului și poate duce chiar la decesul pacientului.
Inflamația cronică, principalul pericol
Cercetătorii de la Harvard Medical School susțin că inflamația cronică poate ucide lent, deoarece favorizează bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, cancerul etc. și maladia Alzheimer.
Practic, evoluția acestei boli este influențată foarte mult de stilul de viață. De aceea este recomandat nu doar să mâncați sănătos, ci și să detectați și tratați depresia, diabetul și hipertensiunea arterială.
Excesul de greutate crește riscul de Alzheimer
Potrivit www.health.harvard.edu, excesul de greutate crește riscul de Alzheimer și de alte boli legate de demență. Însă, printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată putem preveni această maladie.
Cum ajută dieta mediteraneeană
În special dieta mediteraneană, bogată în fructe, legume, leguminoase și cereale și săracă în carne, zahăr și grăsimi saturate, este de mare ajutor în prevenirea Alzheimer.
În ciuda faptului că rețetele mediteraneene nu au fost concepute cu scopul de a slăbi sau de a preveni anumite boli, ci ele fac parte din tradiția culinară a anumitor popoare, în timp, s-a dovedit că ele aduc multe beneficii organismului.
În principiu, dieta mediteraneeană presupune un consum ridicat de alimente neprocesate, precum fructe si legume, grăsimi bune, precum uleiul de pește și cel de măsline, fructe de mare, carne albă, nuci etc.
Ce alimente sunt indicate
- Carne pește, pui, curcan
- Ierburi aromatice
- legume, fructe, semințe, leguminoase
- ulei de măsline
- lactate, iaurt, ouă și brânzeturi fără multă grăsime
Ce obiceiuri trebuie să elimini din stilul tău de viață
Este bine cunoscut faptul că fumatul dăunează grav sănătății, în multe feluri. De la afectarea danturii și tenului, până la cea a plămânilor, inimii etc. Ei bine, fumatul este asociat și cu riscul crescut de Alzheimer, accentuând declinul cognitiv. De asemenea, trebuie să renunțați la consumul de alcool și de alimente grase și procesate.