Cât de sănătoși sunt covrigii/Un nutriționist explică ce avantaje și dezavantaje aduce pentru sănătate consumul lor

Cât de sănătoși sunt covrigeii Foto: Pexels

Când îți este poftă de ceva sărat, covrigii sunt în general printre preferați. Sunt crocanți și se potrivesc bine cu aproape orice. Mulți oameni consideră covrigeii o opțiune mai sănătoasă decât gustările bogate în grăsimi, cum ar fi chipsurile de cartofi. Dar sunt covrigii cu adevărat sănătoși?

Un dietetician explică pentru Eat this! că aceștia chiar pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, în anumite condiții. Covrigeii sunt gustări preparate din făină albă și drojdie, dar spre deosebire de pâinea fermentată, covrigeii sunt mai denși, așa că nu sunt lăsați să crească.

Covrigii sunt o sursă excelentă de carbohidrați și au un conținut scăzut de grăsimi; totuși, această gustare are un conținut scăzut de proteine.

Valori nutritive pentru covrigi din făină albă (60 g):

  • Calorii: 230
  • Grăsimi: 1 g (Grăsimi saturate: 0 g)
  • Sodiu: 744 mg
  • Carbohidrați: 48 g (fibre: 2 g, zahăr: 1 g)
  • Proteine: 6 g

Valoarea nutritivă pentru covrigii din grâu integral (57 g)

  • Calorii: 206
  • Grăsimi: 1 g (Grăsimi saturate: 0 g)
  • Sodiu: 116 mg
  • Carbohidrați: 46 g (fibre: 4 g, zahăr: 1 g)
  • Proteine: 6 g

Valoarea nutritivă a covrigilor poate varia în funcție de ingredientele lor și de metoda de preparare.

Beneficiile pentru sănătate ale covrigilor

  • Veți avea mai multă energie

Carbohidrații sunt sursa de combustibil preferată a corpului și a creierului. Covrigii sunt carbohidrați simpli, ceea ce înseamnă că se digeră mai repede, oferind un plus de energie aproape imediat. Insulina ajută la transportul glucozei din sânge în celule pentru energie. Fără creșterea zahărului din sânge, nu ar exista nicio modalitate de a obține nutrienții și energia de care aveți nevoie din alimente.

  • – Veți obține mai multe fibre

O porție de 57 de grame de covrigei de grâu integral oferă 4 grame de fibre, mai mult de 10% din doza zilnică recomandată de 25-30 de grame.

Fibrele sunt porțiunea nedigerabilă a alimentelor vegetale și a carbohidraților. Spre deosebire de carbohidrații simpli, atunci când mănânci cereale integrale, fructe și legume bogate în fibre, zahărul din sânge crește mai lent, oferind o eliberare mai stabilă de energie și nutrienți.

  • – Aduc un aport de vitamine și minerale

În comparație cu făina albă obișnuită, covrigii cu făină de grâu îmbogățită cu vitamine și minerale pot avea mai mult fier, vitamine B și calciu. Asta pentru că vitaminele și mineralele scoase din cereale în timpul procesului de măcinare sunt reintroduse pentru a restabili valoarea nutritivă a produsului original.

Potențialele dezavantaje ale covrigilor

Deși consumul de covrigi are unele beneficii, pot exista unele dezavantaje de luat în considerare. Covrigii pot avea un conținut ridicat de sodiu, ceea ce poate fi periculos pentru cei cu antecedente de boli cardiovasculare. Nu sunt în mod inerent fără gluten, ceea ce îi face nerecomandați persoanelor cu alergie la gluten sau cu boală celiacă. Iar conținutul lor ridicat de carbohidrați, combinat cu foarte puține proteine, grăsimi și fibre, înseamnă că o persoană cu diabet zaharat de tip 2 sau rezistență la insulină ar trebui să fie precaută.

  • – Este posibil să consumați exces de sodiu

Sarea poate fi o problemă pentru persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare sau hipertensiune arterială. O porție cu 10 covrigi are 744 de miligrame de sodiu. Aceasta reprezintă 32% din cele 2.300 de miligrame de sodiu recomandate pe zi și 1.500 de miligrame pe zi pentru cei cu antecedente de BCV sau hipertensiune arterială.

  • – Glicemia poate crește prea mare

Covrigii au un indice glicemic (IG) ridicat. Alimentele cu IG ridicat sunt digerate și absorbite rapid în fluxul sanguin, provocând o creștere rapidă a zahărului din sânge. Aceasta poate fi o problemă pentru cei cu diabet de tip 2, pre-diabet sau rezistență la insulină. Când glicemia crește prea repede, duce apoi la o scădere drastică și vă poate crea senzația de foame la scurt timp după aceea. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent și este lăsat netratat, poate duce la probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, probleme de rinichi, boli de ochi și obezitate.

  • – În general, nu sunt fără gluten

Covrigii nu sunt fără gluten și pot declanșa reacții adverse la persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten. Atunci când o persoană cu boală celiacă consumă produse alimentare care conțin gluten, corpul său semnalează un răspuns imun inadecvat, provocând inflamații și leziuni ale intestinului subțire. Simptomele includ letargie, diaree, dureri abdominale, vărsături și constipație. Persoanele cu aceste afecțiuni ar trebui să consulte un medic sau un dietetician pentru îndrumări privind dieta fără gluten.

Sunt covrigii sănătoși?

În ciuda credinței populare, covrigii pot fi o parte nutritivă a unei diete sănătoase. Deși covrigii făcuți cu făină albă ar putea fi o îngrijorare pentru cei cu boli de inimă, zahăr din sânge crescut, rezistență la insulină sau boala celiacă, nu trebuie să renunțăm la ei complet. Consumul lor cu alimente mai hrănitoare poate echilibra beneficiile și dezavantajele. Alegând cereale integrale, covrigii îmbogățiți pot adăuga fibre, vitamine și minerale precum fier și vitaminele B în dietă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Imi cer scuze, dar este o neînțelegere. Covrigii clasici au 1% grăsimi, 99% dintre covrigii ce se vând in România acum, cei de la lanțurile de covrigarii au 30% din calorii provenite din margarine cu acizi trans.
    Prin urmare cui vrea să mănânce sănătos nu i-aș recomanda!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *