Util pentru fermieri: Patruzeci de milioane de euro pentru investiții în economia alimentară mai sănătoasă și mai ecologică

Miracol irlandez în agricultura ecologică: 11 fermieri au ajuns să încaseze milioane de euro, în cadrul Parteneriatului European pentru Inovare în Agricultură; România, zero proiecte!

Fondul European de Investiții (FEI) alocă patruzeci de milioane de euro pentru ca sistemul alimentar al Europei să fie mai echitabil pentru fermieri și pentru a face producția mai sănătoasă și mai ecologică. Finanțarea FEI oferită în cadrul programului InvestEU sprijină Fondul european de tranziție agricolă, care asigură asistență întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) care își desfășoară activitatea în sectorul agricol și alimentar, relatează Magyar Hirlap, citată de Rador Radio România.

Bugetul fondului de investiții administrat de INOKS Capital, cu sediul în Elveția, este între 150 și 300 de milioane de euro, prima închidere fiind planificată pentru acest sector încă din 2024. Acesta este un fond inovator de investiții al cărui scop este accelerarea tranziției ecologice europene și creşterea producţiei și consumului sustenabil, în special în țările de est și de sud ale UE, precum Bulgaria, Croația, Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

Companiile beneficiare trebuie să vizeze obiectivele de mai sus în întregul lanț valoric al industriei agroalimentare – de la furnizarea de inputuri, producție și logistică până la procesare, distribuție și reutilizare a deșeurilor. Angajamentul asumat de FEI este susținut de programul InvestEU, care mobilizează investiții pentru prioritățile politice ale UE, cum ar fi tranziția ecologică și sprijinul pentru întreprinderile mici și mijlocii. Programul sprijină investițiile în întreaga Europă care facilitează tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon și mai durabilă. Scopul programului este de a lansa investiții suplimentare în valoare totală de peste 372 de miliarde de euro în perioada 2021-2027.

Sursa: Magyar Hirlap / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *